Átadták a megújult nádasdladányi kastélyt

A megszépült kastélyban a Nádasdy család titkaiba is betekintést kapnak a látogatók.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
nadasdykastely.hu
2021. augusztus 2.

A megszépült kastélyban a Nádasdy család titkaiba is betekintést kapnak a látogatók.

Nemcsak korabeli és korhű bútorokkal, dísztárgyakkal berendezett szobák várják az érdeklődőket, de a kastélyban látványos filmek mutatják be az épülethez és a családhoz kapcsolódó legérdekesebb történeteket: az építtetők legendás szerelmét, a leghíresebb Nádasdy-házaspárok életét vagy éppen a kastély építését 3D-ben.

Ezen kívül Az Ősök csarnokába restaurálás után visszakerültek az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portréfestmények. Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replikabútorokat, nézegetheti a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál.

A könyvtárban a kastély tervezéséhez felhasznált korabeli angol mintakönyveket és az eredeti tervrajzok másolatait lapozgathatjuk, illetve egy applikáció segítségével magunk is „megépíthetjük” a nekünk tetsző kastélyt a megadott elemekből. A gyerekeket korabeli játékok kipróbálható másolatával berendezett játszószoba várja.

Az óratorony tetőkilátója külön jeggyel látogatható, itt nemcsak a kilátásban gyönyörködhetünk, hanem egy kronoszkóp eszköz segítségével felülről „beleláthatunk” az archív fotók alapján megelevenedő századfordulós szobákba.

Újjáéledt a park kiszáradt tava, amelyen csónakázhatunk is. A kertben interaktív tanösvények vezetnek be a park történetébe és az azt benépesítő növények és állatok világába, gyermekek számára egykori fotók ihlette, húzható kiskocsi és tricikli, illetve a nagyobbaknak nyugágy is bérelhetők. A park területén, több helyen fára szerelt, különféle hinták, hintaágyak találhatók. A nádasdladányi Nádasdy-kastély keddtől vasárnapig látogatható, 10 és 18 óra között. Bővebb információ a kastélyról ide kattintva érhető el.

Cikkajánló