Az egerészölyv és egy erdei sikló nem mindennapi találkozása

Az egerészölyv azt hitte, könnyű zsákmányra talált, de aztán a dolgok nagyon másként alakultak. 

Szerző:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2019. május 17.

Az egerészölyv azt hitte, könnyű zsákmányra talált, de aztán a dolgok nagyon másként alakultak. 

Ritka jelenséget fotózott a Börzsönyben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa, aki egy egerészölyv és egy erdei sikló vérre menő küzdelmének volt szemtanúja.

 

 

Mint írják a nemzetipark-igazgatóság honlapján, az egerészölyv lecsapott a könnyű zsákmánynak ígérkező erdei siklóra. Ám hamar rájött, hogy rosszul taktikázott, hiszen a másfél méteres hüllő villámgyorsan csavarodott a támadó lába és alsóteste köré, és egy elegáns szorítónyolcassal gúzsba kötötte.

 

 

A furcsa „összegabalyodott” párosra a természetvédelmi őrök találtak rá a börzsönyi Márianosztra egyik erdei útján. Gyors fotózás és adatrögzítés után szétválasztották a „megegyezni nem tudó” feleket, és mindenki ment tovább a saját útján. A szakemberek szerint mindkét ragadozó hazai erdeink lakója, de az ilyen „találkozások” nem túl gyakoriak, és végkimenetelük is meglehetősen bizonytalan.

 

Egerészölyv vs. erdei sikló
Az egerészölyv (Buteo buteo) alapvetően rágcsálókkal táplálkozik, de gyakran rájár a dögökre, illetve úton-útfélen összeszed mindenféle táplálékot. Tipikus vártamadár: lesben ülve várja a szerencséjét, ezért is látni gyakran pl. az autópályák mentén lévő oszlopokon.

Az erdei sikló (Zamenis longissimus) ragadozó hüllő. Táplálékát főleg rágcsálók, cickányok, valamint madarak, tojások és fiókáik képezik. Mérge nincs, így áldozatait vagy élve nyeli el, vagy afféle kis óriáskígyó módjára megfojtja őket.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Medve járt Szilvásvárad és Nagyvisnyó határában

Elképesztő videó: a róka fogta nyúl esete a sassal

Ilyen egy lelkesen vakarózó barna medve

A vaddisznó, aki farkasszemet nézett az ordasokkal - ritka videók

Látványos videó a Baranyában vágtázó szavasokról

Cikkajánló