Az égi üldözések nagymesterei

Idén a szokásosnál is kevesebb kis sólyom telel a Körös-Maros Nemzeti Park területein. Ez a kis termetű, ragadozó madár az égi üldözések nagymestere.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Shutterstock
2016. február 15.

Idén a szokásosnál is kevesebb kis sólyom telel a Körös-Maros Nemzeti Park területein. Ez a kis termetű, ragadozó madár az égi üldözések nagymestere.

A kis sólyom (Falco columbarius) az északi tundrák, fenyőerdők költőmadara, hozzánk csak telelni jár. Általában októbertől március végéig tartózkodik itt. Az egyik legkisebb sólyomféle: testhossza legfeljebb 30 centiméter, testtömege pedig nem több 300 grammnál. Érdekesség, hogy a hím jóval kisebb, mint a tojó. A tojó háta barna, a hímé palaszürke színezetű, a melle pedig sárgás. Leggyakrabban a földön fészkel.

 



Villámgyors ragadozó madár. Röpstílusa igen látványos: erős szárnyhúzások jellemzik, nem szitál. Kormánytolla rövid. Énekesmadarak vadászatára specializálódott, kisemlősöket csak ritkán zsákmányol. Picike termete és ügyessége miatt régen solymászmadárnak is tanították (pacsirták vadászatára), de ma már ez Magyarországon tiltott.

Kis sólymok csak elenyésző számban telelnek hazánkban (leginkább az alföldi pusztákon). A többiek az északi énekesmadarakat követve délebbre mennek, akár egészen Afrikáig. A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai február közepén Dévaványa térségében figyeltek meg néhány példányt, melyeket azóta többször is láttak. Oszlopokon ülve vagy csúcsszáraz fákon pihenve vártak a felbukkanó zsákmányra.
 

Ilyen a kis sólyom, amikor zsákmányra vár...

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hasít a madárvédelem

Ők leselkednek a templomtornyokról télen

 

Cikkajánló