Az egyre savasabb óceán kikezdi a rákok páncélját

A légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségének növekedése nemcsak a klíma melegedését hozza magával, de az óceánok savasodását is, amiről jóval kevesebbet hallunk. Pedig a folyamat komoly veszélyt jelent a tengeri élővilág számára.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock / TDMuldoon (kiemelt kép)
2020. január 29.

A légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségének növekedése nemcsak a klíma melegedését hozza magával, de az óceánok savasodását is, amiről jóval kevesebbet hallunk. Pedig a folyamat komoly veszélyt jelent a tengeri élővilág számára.

A tudósok egy friss tanulmányban számoltak be arról, hogy az egyre savasabbá váló víz károsítja a Csendes-óceán északnyugati partvidékén élő kaliforniai tarisznyarákok páncélját és érzékelőit. A víz kikezdi a ráklárvák páncélját, és emiatt ezek az egyedek kisebbre nőnek, gyengébbek lesznek, és sérülnek az érzékelőik is. Mindezek miatt nehezebben találnak élelmet, a ragadozók számára is könnyebb prédává válnak, csökkennek túlélési esélyeik- olvasható a Science of the Total Environment nevű folyóiratban megjelent tanulmányban. Az óceánok savasodásának hatásaival már számoltak a kutatók, de minden sokkal gyorsabban történik, mint ahogy azt várták.

Az emberek által a légkörbe juttatott szén-dioxidnak nagyjából az egyharmadát az óceánok nyelték el. A vízben elnyelődő szén-dioxid mennyiségének növekedésével párhuzamosan változik a víz kémhatása, a víz pH-ja csökken. Az óceánok pH-ja a 8, 2-es átlagértékről már most 8,1-re csökkent. Ha a jövőben nem sikerül mérsékelni szén-dioxid-kibocsátásunkat, ez az érték a század közepére 8, a század végére 7,8-as értékre csökken, és az óceánok 150 százalékkal lesznek savasabbak, mint az ipari forradalom kezdetén.

A savasodás bizonyos tengeri élőlények számára kedvező lesz, segítheti például bizonyos algafélék elszaporodását, a mészkiválasztó szervezetekre azonban épp az ellenkezője vár. Ezek az élőlények -például a kagylók, rákok, korallok, tüskésbőrűek, tengeri csillagok- meszes vázuk vagy páncéljuk felépítéséhez karbonátionokat vesznek fel a vízből. Mindez azonban a savasabbá váló vízben nehezebbé válik, mert abban kevesebb karbonátion van.

Egy bizonyos értékig „csak” nagyobb energiabefeketésre van szükség az építkezéshez, egy bizonyos érték alatt azonban a víz elkezdi marni a vázat. Ahogy ez most a kaliforniai tarisznyarákokkal történt, és hamarosan várhatóan sok más fajjal is történni fog. A következmények pedig beláthatatlanok, mind a tengeri ökoszisztémára, mind a halászatból élő milliókra nézve.

Forrás: cnn.com

Elizabeth Kolbert: Hatodik kihalás

Cikkajánló