Az esős időjárás abszolút nyertesei: a gombák

Gombák sokasága nő többek között a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is, köztük ritka, védett fajokkal.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Lenygel Attila / miskolcigombasz.hu
Adobe Stock
2019. június 6.

Gombák sokasága nő többek között a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is, köztük ritka, védett fajokkal.

A hosszú szárazságot már több hete sűrű esőzések váltották fel, így nem csoda, hogy a gombák elemükben vannak. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldaláról kiderül, hogy a területet járva most változatos gombafelhozatallal találkozhatsz.


Őzlábgalóca szép számmal akad a Körösladány központjában található parkban és a település környékén is. A nagy, fehér, pikkelyes kalapú gomba a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont (Dévaványa) füves legelőin is bőséggel nő. Bár nem mérgező, de étkezési értéke nincs, így felesleges leszedni, egyébként pedig védett.

 

Őzlábgalóca


Az érdekes megjelenésű közönséges süngombák az erdősebb részeken bukkantak fel, pedig általában ősszel lehet velük találkozni. Ehető, de 2005 óta védett faj, a fák törzsén nő. Fehér színű, tüskés taplógombaféle, jól érzi magát nedves, csapadékos időben.

 

A süngomba lett 2018-ban az év gombája


A csiperke és a nagy őzlábgomba szintén nagy számban képviselteti magát, ezek ráadásul nem is védettek. Az őzlábgombáról szintén elmondható, hogy szokatlan az előfordulása ilyenkor, mert inkább ősszel szokott előbújni, bár tavaly az aszály miatt nem jelent meg a területen.

 

Csiperke és nagy őzlábgomba, utóbbi 2012-ben lett az év gombája


Alföldi jellegű, erdős legelőkön találkozhatunk most óriáspöfeteggel is, ami egyébként egyre ritkább, ahogy a nemzetipark-igazgatóság fogalmaz, eltűnő félben van. Nagyon ízletes, viszont csak fiatalon ehető, amíg a húsa fehér. Legtöbbször a bodzák és az akácfák alatt jelenik meg.

 

Óriáspöfeteg


Ha gombagyűjtésre indulsz, két dolgot ne felejts el: az egyik, hogy személyenként maximum 2 kg szedhető, a másik pedig, hogy fogyasztás előtt mindenképpen mutasd meg a zsákmányt gombavizsgáló szakellenőrnek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vihetem vagy sem, amit a természet ad?

Amit a tavaszi gombagyűjtésről feltétlenül tudni kell

Színes gombák a nyugati végeken

Gombás videóért van odáig az internet népe

Cikkajánló