Az MTSZ „kék” ellenőrei

Érdekességek, kulisszatitkok és jótanácsok a kéktúra igazolófüzetek elbírálóitól.

Szöveg:
2021. október 1.

Érdekességek, kulisszatitkok és jótanácsok a kéktúra igazolófüzetek elbírálóitól.

Mindenkinek megvan a maga története, hogy mi sarkallta a kék út bejárására, az ország változatos tájainak felfedezésére, településeinek és a bennük élő emberek megismerésére. Az útvonalat legtöbben kényelmesen szakaszolva, hosszú éveken át járják, de egyre többen vállalkoznak a három kék út valamelyikének (Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra) egyhuzamban való teljesítésére. Sőt, akadnak olyan megszállott túrázók is, akik a kék kör 2579 kilométerét megszakítás nélkül gyalogolják végig. Bárhogy is tekintünk erre a túrára: élményszerzés vagy teljesítmény, az érte járó jelvény mindenképp felér egy kitüntetéssel, ami az elhivatottságot és a kitartás hirdeti.

Ahhoz, hogy a kéktúra jelvények viselésére jogosultak legyünk, igazolnunk kell a túrát. Ennek természetesen megvannak a feltételei, de mielőtt túl hivatalosak lennénk, le kell szögeznünk, hogy a túrázás alapvetően a természetjárás szeretetéről, új helyek megismeréséről szól, nem pedig valamilyen merev szabálykövetésről. Az igazolófüzetbe történő helyes és pontos bélyegzés, a dátumok rögzítése nem csupán a füzet ellenőreinek szolgál információval, számunkra is örömet szerez egy-egy pecsét begyűjtése, ami egy emléket, a túraélmény lenyomatát is jelenti.

Hogyan zajlik a kéktúra elbírálása? Kik azok az ellenőrök, és mit is csinálnak pontosan? Milyen hibákat követünk el leggyakrabban az igazolás során, és mire figyeljünk oda, ha kedvet kaptunk az országjáráshoz? Mindezekről az októberben megjelenő Turista Magazin kéktúrázásról szóló tematikus lapszámában olvashatsz részletesen.

A Turista magazint megvásárolhatod a Turistashopban vagy az újságárusoknál.Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.


Cikkajánló