Az önismeret bajnoka: Németh Csaba terepfutó

A barna hajú miskolci kissrác annak idején panelházak útvesztőjében rótta a kilométereket, hogy évekkel később már a profik között hódítsa meg a világot a legrangosabb ultramaratoni versenyeken. A terepfutás nemzetközi mezőnyében is elismert kiváló sportolót, az Országos Kékkör felmérésének jeles alakját, Németh Csabát a kezdetekről, az eltelt évekről és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Szerző:
Lénárt Léni
Fotó:
Molnár Anikó
Tassy Márk
Gulyás Attila
2015. április 28.

A barna hajú miskolci kissrác annak idején panelházak útvesztőjében rótta a kilométereket, hogy évekkel később már a profik között hódítsa meg a világot a legrangosabb ultramaratoni versenyeken. A terepfutás nemzetközi mezőnyében is elismert kiváló sportolót, az Országos Kékkör felmérésének jeles alakját, Németh Csabát a kezdetekről, az eltelt évekről és jövőbeli terveiről kérdeztük.

A magashegyekhez szokott nepáli futók megveregették a hátadat és sok sikert kívántak, amikor 2006-ban a Tour de Mont Blanc ultramaratoni futóversenyen kiderült, hogy egy kb. 100 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő magyar városból származol. A sztárok között ezen a világversenyen 21 óra 37 perces eredménnyel 2. helyezést értél el. Miért kezdtél el futni annak idején?

A kezdeti lépéseket egyszerű ököltörvény alapján tettem meg, ugyanis a gyermekkori lakhelyem és az iskola közötti útvonal elég zűrös környéken vezetett keresztül. Munkástelepi kölyök voltam, hamar bebizonyosodott, hogy vagy jól verekszem, vagy gyorsan tudok szaladni. Én inkább az utóbbiban jeleskedtem, amit felismert az akkori testnevelő tanárom, és ezt az ösztönös futkározást alakította át a mozgást örömként megélő sportolássá. Mind a mai napig hálás vagyok érte. Köszönöm Dezső bácsi!

 

 

 

Sebastian Chaigneau társaságában a 2012 es Ultra Trail du Mont Blanc versenyen

 

Mi volt a legfontosabb tanulság számodra a Tour de Mont Blanc futóversenyen?

Az, hogy nincsenek óriási vagy teljesíthetetlennek tűnő kihívások. Kellő kitartással, szorgalommal és alázattal elképzelhetetlen dolgokat valósíthatsz meg, amit bizonyít az is, hogy felfutsz a Mont Blanc-ra. Igen, egészen a csúcsra! Először 1990-ben jártam a hegyen, akkor még 2 és fél napra volt szükségem, hogy megmásszam. Pár éve pedig ugyanezt a távot már hét és fél óra alatt teljesítettem. Mára a futás révén kicsit kisebb lett a világ, "alacsonyabbak" lettek a csúcsok, de cserébe sokat formálódott a szemléletem.

 

Apropó, sziklamászás. A katonaság után sajátítottad el ennek a sportnak a fogásait, Európa legmeredekebb útvonalain tetted próbára magad, ipari alpinistaként dolgoztál. Egyszer a Magas-Tátrában életveszélybe kerültél. Mi történt pontosan?

Az aktív sziklamászó korszakomban sok utat teljesítettem kötél nélkül, aminek következtében számtalan izgalmas kalandban volt részem. Az egyik ilyen alkalommal sikerült belemásznom, ún. szóló stílusban (kötél és mindenfajta biztosítás nélkül, a szerk.) a Magas-Tátra egyik leghíresebb és legnehezebb sziklafalába a mellettem haladók és a turistaházból figyelő alpinisták legnagyobb megdöbbenésére. Szerencsére a lélekjelenlétem, az erőnlétem és önismeretem kihúzott a pácból, és sikerült az 500 méter magas útvonalat megmásznom. Utána évekig előre köszöntek nekem a környéken…

 

Tudj meg még többet Németh Csabáról, téged is vár a blogján!


Miért hagytad abba a mászást?

Egy műfalmászó versenyen a második fogásnál letört alattam egy kapaszkodó, és hanyatt estem. Úgy éreztem, ez egy jel, komolyan kell venni, és ideje váltani. Pár év múlva már a nagyatádi Ironman-triatlon magyar bajnokságon - amely 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42 km futásból áll - a második helyen végeztem.

Mit jelent neked a terepfutás lelkileg és fizikailag?

Mindent. Világot és túlvilágot. Mennyet és poklot. Erőt és gyengeséget. Önmagam megismerésének mindig nyitva álló lehetőségét. Fizikailag pedig azt az állandó felismerést, hogy az ember mindenre képes.

 

 

 

Hogyan készülsz fel egy versenyre? Van speciális edzésterved, étrended?

Lehet, hogy a mai, marketinggel átitatott világban furcsa, de semmilyen hókuszpókusz titkos módszer nem segíti a felkészülésemet. Csak szorgalmasan, kitartóan és kellő alázattal teszem a dolgom. Napról napra, évről évre. Ösztönszerűen edzek, nem előre megírt sémák szerint. Mozgás közben csak az érzéseimre hallgatok, és megvetem az olyan korlátokat, mint pl. a sportolással elérhető számok, amiket elvár a környezet. Számomra ez jelenti a boldog szabadságérzést.

Mi volt a legemlékezetesebb hazai és külföldi versenyed és miért?

Hazai pályafutásom minden pillanata egyformán emlékezetes, ezért ebből nem emelnék ki egyet sem. Minden úgy volt jó, ahogy lennie kellett. A külföldi kihívások közült talán az Ultra-Trail Tour de Mont Blanc 160 kilométeres versenyeit említeném meg, amelyeken hatszor indultam, és mindig a legjobb nyolc között teljesítettem. Itt megtapasztaltam, hogy milyen a semmiből, névtelenül bekerülni az ultraterepfutás legjobbjai közé. A Mont Blanc-on nehéz kivívni a tiszteletet, nekem tíz évembe került.

 

 

A sporttársak Németh Csabáról

„Iszonyatosan nagy munkát fektetett a terepfutásba és ezzel sokaknak lett követendő példája. Keményen megdolgozott minden méterért, minden eredményéért!”

„A legnagyobb eleganciával feszegeti az emberi teljesítőképesség határait.”

„Mentálisan a legerősebb magyar terepfutó. Nagyon összeszedett, remekül koncentrál és osztja be az erejét. Szerintem biztosan ezt irigylik tőle a legtöbben.”

„Németh Csabit sok versenyen próbáltam követni, de hihetetlen gyilkos a tempója. Nekem személyes példaképem.”

„Szerény srác, pedig az eredményei alapján lenne mire arcoskodnia.”

„Nagyon inspiráló ember! Sokat köszönhetnek neki a hazai terepfutók.”

„Mit gondolok róla? Ember! 7.5 óra alatt felfutott a Mount Blancra! Szerinted?”
 

 
Melyik a kedvenc útvonalad Magyarországon?

Imádom a dombokat, a gerinceket, a hegycsúcsokat és az ezeket összekötő természetes útvonalakat. Kedvenceim az egynyomos, kacskaringós ösvények. Persze nagyon szeretem azt is, ha van az ösvényekről, magaslatokról kilátás. Ilyenkor a lelkemmel együtt szárnyalok én is.

Két éve nem is vállalkozhattál volna szebb feladatra, mint a 2550 km hosszú Országos Kékkör (ami magába foglalja az Országos Kéktúra, a Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra szakaszait) gyalogos felmérése, amelynek egyik vezéralakja voltál. Ez a munka miért volt fontos számodra?

Régi kedvencem az Országos Kéktúra. Fiatal koromban a hétvégi hosszú futások után elfogyasztottam a levest és süteményt ebédre, majd alig vártam, hogy nézhessem az Egymillió lépés Magyarországon c. kultikus filmsorozatot a tévében. Nagy hatással volt rám a hangulata, én is szerettem volna hasonló kalandokat átélni. Persze én futva láttam magam ezen a gyönyörű útvonalon, amit 2001-ben sikerült megvalósítani. A felmérés lehetősége igazi ajándék volt számomra, hiszen bármikor szívesen megyek kéktúrázni.

 

 


A felmérés vezéralakjának nem nevezném magam, mert ez a felmérő csapat közös munkája. Én legfeljebb a kilométerfaló tempómmal lógtam ki a sorból. A 2550 km-t 3 hónap alatt mértük végig, nagy pontosságú (1m belüli) GPS készülékekkel. A csapat tagjai voltak: Szlatki Gabriella, Kovács Attila, Laskai Tamás, Kovács László, Szabó Zoltán és jómagam.
 

 

 

 

Németh Csaba az Országos Kékkör útvonalának felmérésén

 

Egy 13 és 16 éves lány édesapja vagy, szeretnéd, hogy a gyermekeid is belekóstoljanak a terepfutás világába?


Természetesen nagyon örülnék neki, hogy megszeressék ezt a mozgásformát, de nem várok el tőlük semmit. Idővel majd eldöntik, hogy mit szeretnének sportolni. Én egy utat, értéket, lehetőséget mutatok számukra. Ha ügyesen csinálom, talán rákapnak az ízére.

Milyen terveid vannak a jövőben?

Nem sietek sehová, nem kapkodok. Ma már tudom, hogy a megfelelő kihívás mindig a legjobb időben talál rám. Remélem, eljutok még szép és kalandos helyekre, és sok-sok éven keresztül futhatok még a természetben. Egy alacsony ívű pályát látok magam előtt, amely amilyen lassan emelkedett, olyan lassan is fog ereszkedni.

 

 

 

A 2015. április 11-én megrendezett 28. Mátrabérc teljesítménytúrán
Németh Csaba elsőként, 05:35-ös szintidővel elsőként ért a célba.
 

 

Németh Csaba, az Országos Kéktúra nagykövete

1968. október 13-án született. Nős, két leánya van, akik 13 illetve 16 évesek. 37 éve kezdte a versenyszerű sportolást. Kezdetben az atlétika mezei futószámaiban, majd tájékozódási futásban, duatlonban, triatlonban, hegyikerékpározásban és sportmászásban ért el kimagasló bajnoki sikereket. Az utóbbi húsz évben elsősorban terepfutásban jeleskedik. Ebben az időszakban több száz maratoni és ultratávot teljesített. Hatszor végzett az első nyolc között a híres UTMB-n (100 mérföldes ultramaraton Franciaországon, Olaszországon és Svájcon át), győzött már ultratávon Skóciában, Ausztriában, Olaszországban, Lengyelországban és a 350 km-es Swiss Jura Maratonon Svájcban is. Futott a híres Spartathlonon, India sós sivatagaiban, elsőként az Országos Kéktúra teljes szakaszán, de a Skyrunning Európa Bajnokság leghosszabb számában is dobogós volt. Ötszörös Ironman, időnként extrém hegymászásban is eredményes (VIII-, A2, OS free solo, Mont Blanc fel/le 7 óra 30 perc). Sokoldalúsága mára az ultraterepfutásban teljesedik ki, 2013-tól a svájci Mamut Pro Team profi terepfutócsapatának tagja, az Országos Kéktúra „arca”, elhivatott nagykövete.
 

 

Még több cikk és hír Németh Csabáról:
ÖRÖK EMLÉK MARAD - Gerecse50 2015. (VIDEÓVAL)
„Nem elég az, ha csak izomból Ťnyomjukť”
Csaba a Cervino X-TRAIL-en
Németh Csaba megvédte címét a Mozart 100 versenyen Salzburgban
Szívből gratulálunk Németh Csaba győzelméhez!
Mi is az a terepfutás?
Megszólalnak az ultrafutó Eb magyar hősei
 

Cikkajánló