Barangolás a Bükki Kéken - itt az áprilisi Turista Magazin

Április számunkban a Bükki Kéktől, a simontornyai váron és Dunaújváros szocreál tanösvényén át egészen a délvidéki Fruška Goráig barangolunk, és bemutatunk egy fiatal csongrádi természetfotóst is, aki még általános iskolába jár, de már számos díjat elnyert gyönyörű képeivel.

 

Szerző:
TM
Fotó:
Lőrincz Rebeka
Gulyás Attila
Francz Ilona
Dénes Andrea
2019. március 29.

Április számunkban a Bükki Kéktől, a simontornyai váron és Dunaújváros szocreál tanösvényén át egészen a délvidéki Fruška Goráig barangolunk, és bemutatunk egy fiatal csongrádi természetfotóst is, aki még általános iskolába jár, de már számos díjat elnyert gyönyörű képeivel.

 

Magazinunk áprilisi számának egyik főszereplője a Bükk. Lánczi Péter kollégánk a Bükki Kéket, a hegységet átszelő, 72 km hosszú túraútvonalat járta be. S hogy közben mi mindent látott? Például Európa második leghosszabb bányaalagútját, a szentléleki kolostorromot, sőt egy erdő mélyén megbúvó miniszterelnöki rezidenciát is. Turistaházakat bemutató sorozatunkban a Bánkúti turistaházat, Messzelátó rovatunkban pedig a Bálvány tetején álló Petőfi-kilátót mutatjuk be.

 

 

Tartós szegfű, bánáti bazsarózsa, bugaci nőszőfű, csak néhány hazánk bennszülött növényei közül. Ezeknek a szép virágoknak már a nevük is mesébe illő, igazi különlegességüket azonban az adja, hogy csak nagyon kevés helyen fordulnak elő természetes körülmények között. Például Európa egyik legritkább növényfajának, a magyarföldi husángnak összesen hat bizonyított előfordulási helyéről tudunk, ezek közül négy Magyarországon található.TOP 10-es összeállításunkban ezúttal ezek közül a ritka, bennszülött növények közül mutatunk be néhányat.

 

História rovatunkban egy olyan várban jártunk, amely talán kevésbé van reflektorfényben. Simontornya vára egy helyben állva négy évszázad lenyomatát őrzi a falakon. A Tolna megye északi szélén fekvő Simontornya nevét is váráról kapta, mely eredetileg egyetlen toronyból, illetve egy négyzetesen körbefutó falból és az udvarból állt. Hogy hogyan lett a kis lakóvárból múzeum, azt áprilisi számunkban elmeséljük.

 

 

A Simontornyától nem messze található Dunaújváros egészen más izgalmakat kínál, a város szocreál tanösvénye bemutatja a szocialista mintaváros építészetét és köztéri műalkotásait. A 33 állomást felölelő tanösvény a Dunai Vasmű bejáratától indul. Ha végigjárjuk, többek között körülnézhetünk egy erdei ipartörténeti skanzenben, láthatjuk a Muki becenévre hallgató mozdonyt, mely az egykori úttörővasútra emlékeztet, és a szocialista realista építészet számos példáját tanulmányozhatjuk a városban.

 

Koncz-Bisztricz Tamás még csak 15 éves, de már számos szép természetfotós sikert tudhat maga mögött. A csongrádi fiú kedvenc fotósterepe a Pusztaszer közelében található Fülöp-szék, ahová ezúttal magazinunk fotós szekciója is elkísérte Tamást.

 

 

Aki szeretne képbe kerülni az outdoor-főzőcskézés világában, az mindenképpen lapozza fel Körkép rovatunkat. Az edények és a főzők mellett olyan különlegességeket is bemutatunk, mint a harmonikaszerűen összecsukható kávékészítő vagy a szétszedhető borospohár. Ez utóbbival kapcsolatban jegyezte meg Nagy Loránd István kollégánk, a cikk írója: „Van az a helyzet, hogy üvegből is jólesik a kadarka, de ha lehetünk stílusosak, miért ne legyünk azok?„ És mennyire igaza van.

 

Gasztro rovatunkban hónapról hónapra különleges vadon termő ételekkel lep meg bennünket Dénes Andrea pécsi botanikus, az Erdőkóstoló blog szerzője. Ezúttal többek között ehető falevekből készített finomságot.

 

 

Ebben a hónapban jártunk még a szerbiai Fruška Gorán, bemutatjuk a Cserhát földtani csodavilágát, és Győrben is tettünk egy városi sétát.

 

 

ÁPRILISI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

 

Cikkajánló