Beindult a nyári szezon a Tátrában

Vége a téli zárlatnak, június közepétől ismét túrázhatunk a Tátra magasabban fekvő jelzett turistaútjain. A túrázók számára ismét megközelíthetővé válnak a völgyek felsőbb részei, a hágókon át vezető turistautak és a magashegyi csúcsok. 

Szerző:
magas-tatra.info
Fotó:
pxhere.com
www.hzs.sk
MTI
2018. június 20.

Vége a téli zárlatnak, június közepétől ismét túrázhatunk a Tátra magasabban fekvő jelzett turistaútjain. A túrázók számára ismét megközelíthetővé válnak a völgyek felsőbb részei, a hágókon át vezető turistautak és a magashegyi csúcsok. 

A Hegyi Mentőszolgálat munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy a Tátrában a nyári hónapokat a nagy melegben hirtelen képződő viharok jellemzik. Ezek a hegyekben fokozott kockázatot jelentenek a turisták egészségére, életére nézve.

 

 

Ezekben a hónapokban fokozott figyelemmel kell kísérni az időjárás alakulását, a viharokra figyelmeztető előrejelzéseket. A túrákra célszerű a kora reggeli órákban elindulni annak érdekében, hogy a déli órákban már visszafelé tartsunk. Erre azért van szükség, hogy az esetleges viharok ne kitett terepen, nagy magasságban érjenek minket. Senkinek nem ajánlott egyedül túrázni a hegyekben” - tanácsolják a hegyimentők. Ezzel kapcsolatban emlékeztetnek, hogy akár egy kisebb sérülés, vagy egy látszólag jelentéktelen orientációs problémából adódó kimerültség esetén a túra nehezen befejezhetővé válik.

 

 

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy egyedül indul a hegyekbe, elengedhetetlen, hogy a pontos útvonalról tájékoztassa az otthon vagy a szálláson maradt barátait, ismerőseit, akár a szállásadót, vagy közvetlenül a Hegyi Mentőszolgálatot. Fontos, hogy mindig legyen nálunk teljesen feltöltött mobiltelefon, akkor is, ha nagyobb csoporttal túrázunk, és arról sem feledkezzünk meg, hogy a hűvösebb környezetben csökken az akkumulátor kapacitása” - emelik ki a hegyimentők.

 

 

A Magas- és a Liptói-Tátrában 1800 méter tengerszint feletti magasság felett, elsősorban az északi lejtőkön és az árnyékos területeken azonban még számítani lehet hófoltokra. Ezeknek a szakaszoknak a keresztezéséhez maximális figyelemre van szükség” - hívja fel a turisták figyelmét a Hegyi Mentőszolgálat (HZS).

 

Már hosszabb ideje elérhető egy, az okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás, amely lehetővé teszi a segélyhívás elküldését egy sürgősségi SMS-ben. Ennek nagy előnye, hogy az esemény leírásával együtt elküldi a hegyimentőknek a küldés helyének pontos koordinátáit, amely jelentősen megkönnyíti az érintet személyek lokalizálását. Az alkalmazás ma már Android- és IOS-eszközökön is elérhető, és díjmentesen letölthető a HZS honlapjáról.

 

 

Az alkalmazás tartalmazza a hegyvidéki területekre vonatkozó aktuális információkat, jelzi a lavinaveszély mértékét, információt nyújt a HZS területi központjainak elérhetőségéről, a hegyekben történő mozgással kapcsolatban, valamint alapszintű segítséget jelent az elsősegélynyújtással kapcsolatban.

 

Az alkalmazáson kívül a Hegyi Mentőszolgálat természetesen saját honlapján, illetve a 052/787 7711-es telefonszámon, valamint a regionális központokban közvetlenül is tájékoztatást nyújt a hegyekben tapasztalható körülményekről.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezért nem lehet drónozni a Tátrai Nemzeti Parkban
Videón Szlovákia lombkorona fölött kanyargó turistaútja

Keresztülszeltük a Szlovák Paradicsomot

 

Cikkajánló