Békés megyében is megkezdődött a szarvasbőgés

Szeptemberben szerelmes gímszarvasokkal vannak tele az erdők, és országszerte számos helyen indulnak szarvasbőgés-hallgató túrák, nemcsak a hegyvidékeinken, de az Alföldön is.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság/TM
2019. szeptember 16.

Szeptemberben szerelmes gímszarvasokkal vannak tele az erdők, és országszerte számos helyen indulnak szarvasbőgés-hallgató túrák, nemcsak a hegyvidékeinken, de az Alföldön is.

Az Alföldön - különösen Békés megyében - kevés olyan hely van, ahol a szarvasbőgés élményét átélhetjük. A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterülete ilyen hely, ahol az erdős, nádas, mocsaras tájon jelentős gímszarvas-állomány él.

 

A Kis-Sárréten szeptember közepén válik intenzívebbé a bőgés, ekkor már az esti órákban megszólalnak a bikák és hajnalig hallatják hangjukat. Persze a bőgés intenzitását sok tényező befolyásolja, elsősorban a tehenek ivarzási ciklusa, de az időjárás is komoly tényező.

 

 

A nemzetipark-igazgatóság szeptember 20-án 17 órakor szakvezetéses túrát szervez, melynek keretében, a kora őszi tájban sétálgatva, a résztvevők jó eséllyel meghallhatják a bikák jellegzetes bőgését, a nemzeti park megfigyelő tornyából akár még látni is lehet a szarvasokat. A túra során a résztvevők érdekes részleteket tudhatnak meg a kora őszi madármozgásról, valamint a táj múltjáról és jelenéről.

 

A túrával kapcsolatos részleteket itt találjátok.

 

Természetesen a hegyvidéki nemzeti parkokban is szerveznek szarvasbőgéstúrákat. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szeptember 21-én és 28-án indít túrákat Jósvafőről. A túrákra előzetes jelentkezés szükséges, a részleteiről itt lehet többet megtudni.

 


Kapcsolódó cikkek:

Szarvasbőgéstől zengő erdőkben robog a kisvasút Andókútra

Szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben

Szarvasbőgésre vadásztunk Budakeszi legnépesebb erdejében

Kis-Sárrét-távol mindentől, közel a természethez

 

 

Cikkajánló