Beköszöntött az erdőtüzek időszaka

A hóolvadás és a lombosodás közötti periódus az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb, és ilyenkor szinte naponta előfordul, hogy valahol lángra kap a növényzet. Jelenleg 12 megyében van érvényben tűzgyújtási tilalom.

Szerző:
TM
2019. március 4.

A hóolvadás és a lombosodás közötti periódus az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb, és ilyenkor szinte naponta előfordul, hogy valahol lángra kap a növényzet. Jelenleg 12 megyében van érvényben tűzgyújtási tilalom.

Az erdőtüzek kiváltó oka 99%-ban az emberi gondatlanság, esetenként a szándékosság. Sokszor a rét- és a tarlóégetés, az eldobált cigarettacsikkek, illetve a nem megfelelően eloltott tábortüzek jelentenek gondot. Az egészséges állapotot ilyenkor már nem lehet teljes mértékben visszaállítani, egy-egy tűzeset után nagyjából 100 évre van szükség a természet regenerálódásához. Ha tűz tombol a természetben, az élővilág egésze károsodik: még a felszínen tovasöprő lángok is komoly problémát jelentenek.

 


Elpusztulhatnak a facsemeték, a csírázó növények, így az erdő következő generációja, a jövője semmisül meg, nem is beszélve az avar-, illetve talajlakó állatokról, hüllőkről, kétéltűekről, ízeltlábúakról. Az erdő életközössége, a szoros kölcsönhatás szenved csorbát - bármelyik eleme is sérül, az hatással van az egész ökoszisztémára. A másik nagy gond, hogy maga a talaj, az élet forrása károsodik, így a növények nem jutnak elég tápanyaghoz. Nem elhanyagolható, hogy a fák törzsét olyan hőhatás érheti, amely a szállítószövetek roncsolódását okozza, így hiába tűnik egészségesnek a növény, néhány hónapon belül nagy eséllyel elpusztul.

 


Nagy hangsúly van tehát a megelőzésen, a lakosság informálásán, amivel az erdőgazdálkodók, az erdészeti hatóság és a katasztrófavédelem foglalkozik. Bár tűzgyújtási tilalom idején még a kijelölt tűzrakó helyeket is tilos használni, a kirándulók ezzel látszólag nem foglalkoznak, mivel az esetek több mint fele ilyenkor történik. Az Észak-Magyarország régió, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye kiemelten veszélyeztetett.


Az erdőben tehát csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad tüzet gyújtani, kizárólag akkor, ha nem léptettek életbe tűzgyújtási tilalmat. Ez az időjárástól, az élő és a holt biomassza szárazságától, illetve a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. Ilyenkor az erdőterületeken, a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő ingatlanok területén sem szabad tüzet gyújtani. Ideértendők továbbá a vasút és közút menti fásítások, valamint a parlag- és a gazégetés is.

 


Jelenleg 12 megyében van tűzgyújtási tilalom: Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest és Veszprém megyében.
Február 28-án Farmos közelében keletkezett tűz (a tilalom ellenére), és nyolcvan tűzoltó szakszerű munkája kellett hozzá, hogy megfékezzék és eloltsák. 150 hektáron égett a nádas, az aljnövényzet és a gaz. Senki nem sérült meg, és a tűzoltók megakadályozták, hogy az épített környezetre átterjedjen a tűz, amely három tanyát és gazdasági épületeket is körbevett.


Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatsz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Már 12 megyében tilos tüzet gyújtani

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el öt megyében

Cikkajánló