Bemutatjuk az ízletes rizikét, a 2022-es Év Gombáját

A gombafaj neve nem hazudik: valóban finom, és még mutatós is. A természetben most találkozhatsz vele a legnagyobb valószínűséggel.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
Wikipédia
gombanet.hu
2021. október 25.

A gombafaj neve nem hazudik: valóban finom, és még mutatós is. A természetben most találkozhatsz vele a legnagyobb valószínűséggel.

A Magyar Mikológiai Társaság minden évben szavazásra bocsátja, hogy melyik legyen az év gombája. Idén a közönség a bársonyos fapereszke, a vöröses nyálkásgomba és az ízletes rizike közül ez utóbbit választotta nagy fölénnyel. A gomba erdei- és feketefenyők alatt terem (Erdélyben ezért „fenyőaljagomba” néven is emlegetik) júniustól egészen decemberig, de a legtöbbet ősszel találni belőle.

Közepes termetű, kalapja 4-12 cm átmérőjű, a tönkje 3-6 cm hosszú, 1,5-2,5 cm széles – mutatja be az ízletes rizikét a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán.

Az ízletes rizikét narancssárgás, vöröses színéről lehet felismerni, de zöldes elszíneződés is előfordulhat rajta.

Amíg fiatal, kalapjának közepe bemélyed, domború, göngyölt szélű, később kiterül és tölcséresedik. A gomba felülete nedves, ragadós, többnyire körkörösen, sötétebben zónás, gödörkés. Vastaghúsú, kemény, merev és pattanva törik szét. Kellemes, édeskés íze van, az illata pedig kissé gyümölcsös.

Arra érdemes figyelni a szedésekor, hogy könnyű összekeverni a többi rizikefajjal, ugyanis azok hasonló színűek. Megkülönböztetni tőlük a kéttűs fenyőkhöz való kötöttsége és a tönkjén látható gödrök alapján lehet, illetve az alapján, hogy a tejnedve is narancsszínű, ami egyáltalán nem vagy csak nagyon lassan vörösödik. Az erdőből maximum két kilogramm gombát szabad hazavinni, amit nem árt megnézetni fogyasztás előtt gombaszakértővel.


Cikkajánló