Biztonságosabbak lesznek a barlangjaink

A látogatók és a barlangok védelmének szempontjából is fontos újításokat végeznek 38 észak-magyarországi barlangban. A munkálatokat 2019 év végéig fejezik be.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
Kozma Attila / BNPI
2017. november 15.

A látogatók és a barlangok védelmének szempontjából is fontos újításokat végeznek 38 észak-magyarországi barlangban. A munkálatokat 2019 év végéig fejezik be.

A fejlesztéseket már elkezdték tavaly szeptember elején. Megújult a szalajka-völgyi információs ház, most pedig épp az lillafüredi Anna-barlangban folynak a munkák, ami két-három héten belül újra látogatható lesz. A Szent István-barlangban zárás után dolgoznak, így a vendégforgalom ott zavartalan. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 38 barlangjának infrastruktúráját újítja meg 2019 végéig 380 millió forintból.

 

Szent István-barlang


Egyes barlangokban a több évtizede beépített közlekedést segítő eszközök tönkrementek, balesetveszélyessé váltak, és a barlangi képződményeket sem védik. Most eltávolítják a korrodált, balesetveszélyes kikötési pontokat és köteleket, majd tartósabb eszközökre cserélik azokat. A Szeleta-barlangnál a bejárathoz vezető, meredek és több szakaszon veszélyes turistautakat is biztonságossá teszik.

 

 Anna-barlang


A legtöbb munkát a barlangok megfelelő lezárása adja a szakembereknek. Egyes bejáratok lezárása már több évtizede készült és többszöri rongálásnak esett áldozatul, de az is előfordul, hogy természetvédelmi szempontból nem felel meg a mostani követelményeknek. Vannak omlásveszélyes, beomlott bejáratok, illetve biztosítatlan járatszakaszok, emellett előfordul, hogy törmelék töltötte fel a járatokat. Ezekbe a bejárati szakaszokba végleges biztosítást építenek, a törmeléket eltávolítják és beépítik a szükséges közlekedést elősegítő létesítményeket is.


Utak, illetve turistautak közelében összesen 19 helyszínen tájékoztató táblát vagy információs felületet helyeznek ki.


Kapcsolódó cikkeink:

Élménytúra a Csévi-szirtek körül

Öt látnivaló, amivel a gyerekeket is ki lehet csalogatni a Balatonból

Denevérbarát barlangok az Aggteleki-karszton

Cikkajánló