Bontás előtt még utoljára bejártuk a Normafa kísértetszállóját

A Normafa-projekt hamarosan a legnagyobb változást hozó üteméhez érkezik, ugyanis napokon belül megkezdik a környék emblematikus épületének számító Hotel Olimpia bontását. A munkálatok megkezdése előtti utolsó napokban még bejárhattuk a tizenöt éve üresen álló szállodát.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Tóth Judit
Hosszúlépés/Tarján Gergely
Fortepan / Bauer Sándor
2018. március 3.

A Normafa-projekt hamarosan a legnagyobb változást hozó üteméhez érkezik, ugyanis napokon belül megkezdik a környék emblematikus épületének számító Hotel Olimpia bontását. A munkálatok megkezdése előtti utolsó napokban még bejárhattuk a tizenöt éve üresen álló szállodát.

 15 éve üresen áll a szocializmus legendás szállodája

 

A szálloda előterében rövid biztonsági eligazítás után felvesszük munkavédelmi sisakjainkat, enélkül nem vehetünk részt a Hosszúlépés csapata által szervezett épületbejáráson. Az óvatosság indokolt, hisz 2002-es bezárása óta nem nyúltak az épülethez, azóta csak a hideg szelek járnak a folyosókon, amit mi is megtapasztalhattuk a másfél órás túrán.

 

 Sokan szerették volna még utoljára bejárni a legendás épületet

Fotó: Tarján Gergely/ Hosszúlépés

 

A recepció környéke meglehetősen lepusztult, a falakon graffitik, a földön szemét, ki tudja mikorról itt maradt üvegek. A pulton azonban érintetlenül ott hever még a vendégkönyv, a bejelentkezők neveivel, a szekrény oldalán pedig a 15 évvel ezelőtti valutaárfolyamokat is lehet böngészni. Ma már nehéz elképzelni, hogy a szocializmus idején ez a szálloda a luxus kategóriát képviselte.

 

 Megállt az idő - mintha itt tegnap még egy kedves adminisztrátor intézte volna az ügyeket

Fotó: Tarján Gergely/ Hosszúlépés

 

„Ami az Olimpiában történt, az az Olimpiában is maradt”

 

A Hotel Olimpiát 1972-ben adták át, az elképzelés ugyanis az volt, hogy a 72-es müncheni olimpiára készülő sportolók főhadiszállása már itt lesz. Bár nem készültek el teljesen, a sportolók már beköltözhettek, de kisebb-nagyobb munkálatokra és változtatásokra azért még szükség volt. Például jó néhány ágyat ki kellett cserélni, mert kiderült, hogy a vízilabda válogatott tagjai nem férnek el az ágyakban.

 

 Most nem volt szükség ventilátorra, az ablakokon át befújó szél és a fűtés évtizedes hiánya nem engedi, hogy túlmelegedjen az épület

Fotó: Tarján Gergely/ Hosszúlépés

 

A sportolók később is előszeretettel jártak ide, többek között azért is, mert ez volt az első hazai szálloda, ahol már volt wellnessrészleg, szaunával és medencével a belső udvaron, és az sem volt mellékes, hogy a személyzet kellő diszkrécióval kezelte az itt történteket, vagyis nem kellett attól félni, hogy másnap már városszerte azt pletykálják, ki, mit csinált ott előző este. A magyar labdarúgó válogatottak is rendszeresen állomásoztak itt VB-re vagy EB-re való felkészülés ideje alatt, de megszállt itt több külföldi válogatott és a Dinamo Kijev csapata is. Hosszú ideig az Olimpia volt a válogatott keret kihirdetésének hagyományos helyszíne is, a szokás Csank János szövetségi kapitánysága alatt szakadt meg.

 

 A belső udvar medencéje miatt sokan szerettek idejárni

 

Megállt az idő

 

Ahogy a kihalt folyosókon sétálgatunk, olyan érzése van az embernek, mintha az itt dolgozók elmenekültek volna, és egyik pillanatról a másikra hagytak volna itt mindent. A gazdasági irodákban ott vannak még az iratok, az akták, flopilemezek, a számítógépek, a konyhában az utolsó rendelések is láthatók még, a földön régi újságok, a falakon olimpikonok portréi. A szobákban ott vannak még a barna retró bútorok, néhol a szocializmus jellegzetes virágmintás tapétái is látszanak még, és a megszürkült nejlonfüggönyök is ott lógnak még az ablakokon. A folyosókon félhomály van, mivel áram már jó ideje nincs az épületben, a padlószőnyegeket pedig beborítják a pénztárgépszalagok, vécépapírtekercsek, amiket valószínűleg a zárás után belógó „érdeklődők” dobáltak szét. A lépcsők vörös szőnyegén megsárgult falevelek és a kitört ablakok apró darabjai, mintha igazgyöngyök gurultak volna szerteszét.

 

 

 A folyosó egy részlete az 1972-es megnyitáskor (fent), és most, a lebontás előtt pár nappal, az olimpikonok portréi is megvannak még

 

A későmodernista épület tervezője Farkasdy Zoltán egy olyan szállodát szeretett volna tervezni, amely nem akar rátelepedni a környezetére, inkább igyekszik harmonikusan beleilleszkedni a tájba. Épp ezért sokemeletes monstrum helyett, egy háromemeletes, S alakban elnyúló szállodát tervezett. Az épület alagsorában két étterem is működött, illetve itt volt a Mézes Mackó drink bár, és a Piros Elefánt night club is, mely több ismert magyar filmben is feltűnt. Nem egyszer verekedett itt például Linda, és Ötvös Csöpi is kiosztott itt pár pofont az Elvarázsolt dollár című filmben.

 

Az utolsó rendelések is a helyükön vannak még a konyhában, az elmondások szerint remekül főztek az Olimpiában. Hogy az „előétel sárgolyók cipőfűzővel áztatott lében” és a rántott valami „istentelenül lepirítva” hogy ízlett a vendégeknek, azt nem tudjuk


Park lesz a legendás hotel helyén

 

A Hotel Olimpia a 70-es 80-as években élte fénykorát, még a rendszerváltozás után is működött, de 2002-es bezárása óta üresen áll. Felmerül az emberben a gondolat, egy ilyen, minden szempontból kiváló helyen álló szállodát hogy-hogy nem újítanak fel. Az épületbejáráson erre is választ kaptunk. A házgyári technológiával készült hotel még ma sincs rossz állapotban, de már nagyon korszerűtlen. A folyosók túl szélesek, a szobák túl kicsik, és a wellnessrészleg is messze áll a mai kor igényeitől. A felújítása azonban, épp a házgyári technológia miatt rendkívül költséges lenne, egy apró változtatás is vagyonokba kerülne.

 

 1972-es megnyitásakor így nézett ki a szálloda

 

 Kádári fényűzés szamovárral, 1972-ből

 

Hogy mi lesz a lebontott épület helyén? A Hegyvidéki Önkormányzat a Hotel Olimpia helyére parkot szeretne, és az Eötvös út nyomvonalát is átalakítják, a tervek szerint a felső szakaszt lezárják, és az Eötvös út a Távcső utcával párhuzamosan éri majd el a Konkoly-Thege Miklós utat. A lebontás két hónapot vesz majd igénybe, utána pedig megkezdődik majd a parképítés. A közeli Eötvös út 48. szám alatti szecessziós nyaralót, a „Rajk-villát” viszont nem bontják le, ez lesz a Normafa kapuja, a Normafa és a fogaskerekű felső fogadóközpontja.

 

 Az utolsó havas feburári napok

 

További infó a Hosszúlépés városnéző túráiról: ITT

 


Kapcsolódó cikkek:

Régi képeken kedvenc kirándulóhelyeink

Rendhagyó perspektívák a budai hegyekben

Óriásfákra vadásztunk a Normafán


 

Cikkajánló