A rejtőzködés búgó hangú nagymesterei

Április elején újra megszólaltak a bölömbikák a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó vizes élőhelyen.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága
2023. április 19.

Április elején újra megszólaltak a bölömbikák a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó vizes élőhelyen.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai abban reménykednek, hogy az idén visszatért bölömbikák a tavalyi időszakhoz képest nagyobb számban fognak költeni. Az utóbbi években ugyanis a szárazság miatt rendszerint csak három pár bölömbika költött Kardoskút térségében – olvasható a nemzeti park oldalán. Remélhetőleg idén a nádas részeken folyamatosan lesz víz, és így a sikeres költések száma is emelkedhet.

A bölömbikák a téli időszakot mediterrán országokban vagy Afrikában töltik, többségük márciusban érkezik vissza, de enyhe teleken áttelelő példányokkal is lehet találkozni.

A madár az esti órákban a legaktívabb, ekkor hallatja jellegzetes, ködkürtre emlékeztető, mély, búgó hangját.

A rejtőzködő életmódot folytató madár rendszerint 4-6 tojást rak nádból és egyéb vízinövényekből épített fészkébe. Ellentétben a legtöbb gémfélével, nem telepesen, hanem magányosan költ.

A nádszálakon erős lábbakkal kapaszkodó madarat ritkán lehet megpillantani, kiváló rejtőzködő. Ha veszélyt észlel, jellegzetes testtartást vesz fel: kinyújtja a nyakát, felemeli a csőrét és mozdulatlanná mered. Olyannyira bízik környezetébe olvadó mintázatában, hogy az embert is egészen közel engedi magához.

Ha még több érdekességet szeretnél megtudni erről a búgó hangú rejtőzködőről, kattints a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára.

KIEMELT OLTALOM

A bölömbika (Botaurus stellaris) a fokozottan védett állatfajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 100 000 forint egyedenként. E rejtőszínű gémféle a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel – besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.


Cikkajánló