Cserszömörcés túra és márckóstoló - Programajánló a hétvégére

Rá se hederíts a csalafinta időjárásra, mert október második hétvégéje is a szabadba csalogat mindenkit: tegyél bakancsos sétát a gombák különleges birodalmába, hajtányozz egyet a csemetével az erdőben, de mi a festővászonra kívánkozó Vértes Haraszt-hegyi tanösvényét se hagynánk ki az élmények közül.

Szerző:
Lénárt Léni
2015. október 8.

Rá se hederíts a csalafinta időjárásra, mert október második hétvégéje is a szabadba csalogat mindenkit: tegyél bakancsos sétát a gombák különleges birodalmába, hajtányozz egyet a csemetével az erdőben, de mi a festővászonra kívánkozó Vértes Haraszt-hegyi tanösvényét se hagynánk ki az élmények közül.

1. Kétórás túra a gombák csodálatos világába - Királyrét

 

Fotó: Shutterstock 


Gombászni nem mindenki szeret, de aki ért hozzájuk, és a belőlük készült finom falatokat sem veti meg, annak Királyréten a helye, ahol októbertől kéthetente mindennap más és más témával várják a szülőket és nagyszülőket - ezúttal a gombák lesznek terítéken. A tematikus napon mindent megtudhatsz a különböző gombafajokról, lesz kétórás terepi séta, észtorna, mikroszkópos vizsgálat és kézműves-foglalkozás is, minden korosztálynak. A programra előzetes bejelentkezés szükséges (lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig).
Mikor?
2015. október 10. 11.00 és 14.00 óra
Hol?
Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya-Királyrét)
Bővebb infó: kiralyret@dinpig.hu


2. Márckóstoló és bábkészítés - Szenna

Igazi szüreti felvonulás lovas kocsikkal, vásári forgatag, ahol megkóstolhatod a „szennai högy” levét, valamint a hagyományos búcsús italt, a márcot, de mézesbáb- és mustkészítés is vár rád a Brigitta-napi búcsú keretében, amelyet a szennai skanzenben rendeznek meg vasárnap. A változatos program mellett remek lehetőséged lesz arra is, hogy felfedezd az öt portából álló egyutcás skanzen területén az 1848 utáni paraszti kultúra változatos emlékanyagát. A házak háromosztatúak, kontyolt vagy csonkakontyolt rozsszalmából készült zsúptetők fedik őket. A gyűjtemény egyik legszebb épülete a 18. század végi, népi barokk stílusú, festett kazettás mennyezetű templom.

 

Fotó: Hörpölin


Mikor?
2015. október 11.
Hol?
Szenna
Bővebb infó: skanzen.hu

 

 

Mi a márc?

A márc édes frissítő ital, amelyet a mézeskalácsosok készítettek annak idején. Egy sajtár mézhez és két sajtár vízhez csillagánizst kevertek, majd a folyadékot forrásig főzték. A kihűlt szirupot hordókban tárolták. Kiméréskor vízzel hígították, jéggel hűtötték. A búcsúk és vásárok kedvelt itala volt.

 

3. Hajtányozás a lombok alatt - Hűvösvölgy


A csemete minden bizonnyal odáig lesz ezért a programért a Gyermekvasút szombati rendezvényén Hűvösvölgyben, ahol idén is sok szeretettel várják a vasúti járművek szerelmeseit. A kicsik és nagyok ezen a napon egyaránt bepillanthatnak a fűtőház életébe, megnézhetik a vontató és a vontatott járműveket, a vontatási telep berendezéseit, de kipróbálhatják az egyedülálló keskeny nyomközű fordítókorongot is, illetve megtudhatják azt is, mit jelent a hajtányozás. A napot kézműves-foglalkozások és kürtőskalácssütés színesíti. Ebben az időpontban a hűvösvölgyi vontatási telep és a fűtőház díjmentesen látogatható.

 

Fotó: Gulyás Attila

 
Mikor?
2015. október 10. 10.00 - 17.00 
Hol?
A program helyszínét Hűvösvölgy végállomásról lehet megközelíteni.
Bővebb infó: gyermekvasut.hu 

4. Dalinak is bejönne - Vértes-túra

Ha idáig csak a suhanó autóból gyönyörködtél az őszi Vértes varázslatos színeiben, akkor itt az ideje, hogy ezen a hétvégén bakancsot húzz, és a geotópnapok keretében egy szervezett, mintegy 3,5 km-es túrán felfedezd a mesés színekben pompázó hegységet. A Haraszt-hegyi tanösvényen vezetett kiránduláson a tűzvörös és citromsárga árnyalatainak lefényképezése mellett (a masinát ne hagyd otthon!) mindent megtudhatsz a karsztbokorerdők jellegzetes cserjefajáról, a cserszömörcéről is.
Mikor?
2015. október 10. 9.00 óra
Hol?
Találkozás: 9.00 órakor Csákváron a gánti út végén lévő parkolóban, a Haraszt-hegyi tanösvény kiindulópontján
Bővebb infó: vertes@dinpig.huMég több túra a geotópnapok keretében a hétvégén! Válogass a Turista Magazin ajánlatai közül!


5. Kürtőskalács borongós napok ellen - Vajdahunyad vára

 

Fotó: Shutterstock

 
A mennyi erdélyi finomságért ezúttal nem kell több száz kilométert utaznod, hiszen Budapesten Vajdahunyad várában áldozhatsz a gasztronómiai örömök oltárán. A kétszáz évesnél is idősebb finomság megkóstolása mellett a kibővített Gyermekligetben interaktív játékokkal, mesemondással, bohócokkal, bűvészekkel, bábszínházzal készülnek a szervezők, de sok résztvevő kedvence a szombat délelőtti Nagy Közös Sütés, amelyen az idei cél az, hogy az elkészült nyalánksággal a résztvevők bekerüljenek a Guinness-rekordok könyvébe. Akik szívesen letáncolnák a kalóriákat, azoknak például a Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Szeder húzza majd a talpalávalót. A kisebbeket szombaton az Apacuka zenekar, vasárnap pedig a Tintanyúl fogja szórakoztatni Farkasházi Rékával.
Mikor?
2015. október 9. - 2015. október 11.
Hol?
Budapest, Városliget, Vajdahunyad vára
Bővebb infó: kurtoskalacs.hu

Kapcsolódó cikkek:

Még több hír a kisvasutakról

 

 

 

Cikkajánló