Drégely várához túráztunk az októberi Históriában

Egy klassz kirándulást ajánlunk csodaszép panorámával megkoronázva: az őszi erdőn keresztül fel a drégelyi várromhoz.

Szerző:
TM
2020. október 1.

Egy klassz kirándulást ajánlunk csodaszép panorámával megkoronázva: az őszi erdőn keresztül fel a drégelyi várromhoz.

Mi a romot a Drégelypalánk község központjától induló Apródok útja elnevezésű tanösvényen keresztül közelítettük meg, ami nagyjából 5 kilométeres sétát jelentett egy kis felfelé kapaszkodással fűszerezve. A nyolcállomásos tanösvényt még 2007-ben alakították ki, a Várkapitány étterem elől indul. A legizgalmasabb rész persze a várrom, ahonnan minden irányban káprázatos a panoráma, de a várnak szinte az összes szeglete fotóért kiált.

A várat a tatárjárás után építették, volt Csák Mátéé, később pedig a királyhoz tartozott, majd vadászkastélyként is funkcionált. A leghíresebb esemény, ami mindenkinek eszébe jut róla, az természetesen az 1552-es ostrom, amikor a törökök – állítólag – 12 ezer fős sereggel indultak Szondi György 146 fős csapata ellen, akik hősi halált haltak a csatában.


Az épület persze romhalmaz lett, és egészen 1989-ig csak pusztult, mígnem a Börzsöny Baráti Kör kezdeményezte a megmentését. Már akkor elkezdődött az állagmegóvás, 1991-ben pedig létrejött a Drégelyvár Alapítvány, akik a most álló falakat visszaépítették. A vár még ebben az évben a Nemzeti Örökség része lett, 2012-től pedig Történelmi Emlékhely.

AZ OKTÓBERI DIGITÁLIS SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, KORÁBBI LAPSZÁMAINKAT PEDIG IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló