Egy évtizede nálunk telel Fülöp

Fülöp, a fehér gólya immár 10. éve dönt úgy, hogy nem húz el melegebb vidékekre, és Afrika vagy Spanyolország helyett inkább Magyarországon, Bodrogkeresztúron tölti a telet. Akár már tiszteletbeli állandó lakosa is lehetne a településnek.

Szerző:
Serfőző József
anp.hu
Fotó:
Majercsák Bertalan
2016. január 22.

Fülöp, a fehér gólya immár 10. éve dönt úgy, hogy nem húz el melegebb vidékekre, és Afrika vagy Spanyolország helyett inkább Magyarországon, Bodrogkeresztúron tölti a telet. Akár már tiszteletbeli állandó lakosa is lehetne a településnek.

2006 óta lakik a Bodrog folyó mentén Fülöp, a fehér gólya, aki az eltelt 10 év alatt minden telet itthon töltött! Mindezt onnan tudjuk, hogy 2003. június 7-én fiókaként egy olasz gólyakutató megjelölte színes gyűrűvel Északkelet-Spanyolországban, az Ebro folyó völgyében, a Luceni településen lévő gólyafészekben. Fehér alapon fekete karakterű műanyag gyűrűje kódját könnyű egy kézi távcsővel, vagy fényképről, de akár szabad szemmel is leolvasni, így nem nehéz a madár nyomon követése. 2008. október 5-én Kenderesen is látták, ez volt az ismert legtávolabbi „kirándulása”, de azt a 2008-09-es telet is Bodrogkeresztúron töltötte.

 



„Honfitársai” között gyakori jelenség a fészkelő helyen történő telelés, ami nem csak az enyhébb tél, de a szeméttelepek nyújtotta állandó táplálkozási lehetőség miatt is adott. A gyűrű karaktereinek kezdőbetűje és a spanyol király után Fülöp névre keresztelt hím gólya légvonalban számítva a kikelési helyétől 1905 km-re választott magának lakóhelyet. Ő az első ismert fehér gólya Magyarországon, akit Spanyolországban gyűrűztek. Ez azért is érdekes, mert a nyugat-európai gólyák a Gibraltári-szoroson át érik el Afrikát, s többnyire nem vetődnek el Európa középső és keleti területeire, s fészkelni is Nyugat-Európába térnek vissza.

 


Mindig emberi segítség nélkül vészeli át a telet, amint a földeken dolgozik egy traktor, mindjárt mögötte gyalogol. Sokat jár pockok után a lucernásokon, kaszálókon. Inni a Bodrogra és az ártéri vízfoltokra megy, nagy fagyok esetén a kompnál mindig talál szabad vízfelszínt. -10 C fok alatti fagyokban fűtött kéményeken melegszik, s télen övé a falu összes gólyafészke. Ha nem talál elég természetes eledelt, a közeli szeméttelepen keresgél kiegészítést. Ezen a télen a költőfészken kívül legtöbbször a Tarcali út és a Dózsa György utca sarkán lévő fészken pihen.

 


Az eltelt tíz évben három különböző fészekben költött, minden évben sikeresen repített legalább egy, legfeljebb öt fiókát. Két évig Bodrogkisfaludon, a komp közelében lévő fészket lakta, hat évig a bodrogkeresztúri általános iskola kéményén lévő fészek volt az otthona, 2014-től pedig a polgármesteri hivatallal szembeni villanyoszlopos fészekben költ. A tíz költésből összesen 25 fiókát repített.


Kapcsolódó cikkeink:

Afrika helyett inkább Zalában telelnek a gólyák

Villanyoszlopokra költöztek a hazai fehér gólyák

Cikkajánló