Egy tucat parlagisas-fióka kelt szárnyra

Idén nyáron a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben 12 parlagisas-fióka repült ki, az egyik fészek őrzésében önkéntesek is részt vettek.

Szerző:
MME
2016. augusztus 16.

Idén nyáron a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzetben 12 parlagisas-fióka repült ki, az egyik fészek őrzésében önkéntesek is részt vettek.

Az is jó hír, hogy egy új pár sikeres költését is regisztrálták. Ebben a fészekben két fióka nevelkedett, az egyiknél beavatkozásra is szükség volt, amikor megsérült a lába egy rátekeredő bálamadzag miatt. 

 

 

 

Parlagi sas (Aquila heliaca)
Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. Hazánkban 190-200 pár fészkel. A költés 43 napig tart, a fiókák kb. 60-70 napig maradnak a fészekben, de ezután is a szüleik segítségére szorulnak. 2005-ben az MME a parlagi sast az év madarának választotta.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Borsodi Mezőségen idén a parlagi sasos Helicon Life+ program keretében fészket is őriztek 26 önkéntes segítségével. A nomád körülmények között végzett munka eredményesnek bizonyult, hiszen a megfigyelt saspár mindkét fiókája sikeresen felnevelkedett és kirepült.

 

 

 

 

 

 

 

Fészekőrzésen idén a Turista Magazin csapata is részt vett a Jászságban, a kulisszatitkokhoz nézd meg a videót!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fészekőrzés a kökénybokor mélyéről

Ez nem kopasznyakú tyúk, hanem egy szajkó

Hová lettek a madarak?
Élő madárshow minden nap
Több száz gólyafióka lábára került gyűrű a nyáron

Cikkajánló