Egyre több a nutria Magyarországon

Az eredetileg Dél-Amerikából származó hódpatkányból csak az elmúlt hetekben 13-at számoltak a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban.

Szerző:
TM
2020. május 7.

Az eredetileg Dél-Amerikából származó hódpatkányból csak az elmúlt hetekben 13-at számoltak a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban.

A nemzetipark-igazgatóság hétfőn adott hírt róla, hogy egy elgázolt nutriát, más néven hódpatkányt találtak a Hansági-főcsatorna közelében. „A nagyközönség előtt nem ismert nagy testű rágcsáló gyors ütemben szaporodik és terjed vizes élőhelyeinken” – írják, és nem lőnek nagyon mellé, mert a nutriáról valóban nagyon keveset hallani.

A faj eredetileg Dél-Amerikában élt, és azért telepítették be Európába az 1930-as években, mert akkoriban nagyon népszerű volt a húsa és a prémje. Sok országban tenyésztették. Miután megszűnt iránta a kereslet, a telepeket is felszámolták, de mivel néhány egyed kiszabadult, volt alkalma elszaporodni többek között hazánkban is.

A nutria állandó vizek mellett, nádasok, mocsarak környékén él, és nem merészkedik a víztől 100 méternél távolabb. A gond az, hogy nagy területen képes elpusztítani a nádasokat, károkat okoz a gátakban, öntözőrendszerekben, szántóföldi növényekben. 2016-ban felkerült az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékére.

Itthon ritka fajnak számít, de az utóbbi években egyre többször bukkan fel, ami jól mutatja a terjeszkedését. A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén csak az utóbbi néhány hétben 13 egyedet jelentettek.

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook

Cikkajánló