Ezek a veszélyek fenyegetik a kökörcsineket

A leánykökörcsin sokunk kedvenc tavaszi virága, de sajnos jó pár veszély leselkedik rá, ami majdnem mind az embereknek köszönhető.

Szerző:
TM
2020. március 16.

A leánykökörcsin sokunk kedvenc tavaszi virága, de sajnos jó pár veszély leselkedik rá, ami majdnem mind az embereknek köszönhető.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-posztban kér arra mindenkit, hogy figyeljen oda jobban a kökörcsines száraz gyepekre. Sokszor egy eldobott cigarettacsikk okozza a bajt, amitől a gyep pillanatok alatt lángra kap.

Arról is tájékoztatják a nagyérdeműt, hogy teljesen felesleges kiásni a töveket, mert nagy valószínűséggel a növény el fog pusztulni, kertészetekben viszont kapható nemesített példány. A leánykökörcsin egyébként is védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

A nemzetipark-igazgatóság megemlíti még a szemetelést is, illetve a fémkeresést, ami védett helyen tilos, külterületen engedélyköteles, illetve a zöldhulladékot. „Sokan úgy gondolják, hogy ezzel nem okoznak problémát, de a megmaradt növényi szaporítószervek az élőhelyeken olyan szinten el tudnak terjedni, hogy veszélyeztetik a hazai fajokat” – írják, például egyre több helyen találnak az országban pálmaliliomot.

Az emberi hatások mellett a természetes folyamatok, mint a cserjésedés és a vadállomány taposása, túrása is veszélyeztetik a kökörcsinállományt.

Cikkajánló