Egyre több a nutria Zalában

Az első példányokat 2016-ban észlelték Zala megyében, az elmúlt évek enyhe telei pedig hozzájárultak a faj terjedéséhez. Most vadkamerákkal figyelték meg a nutriákat, és amit láttak, az aggodalomra ad okot.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2022. szeptember 16.

Az első példányokat 2016-ban észlelték Zala megyében, az elmúlt évek enyhe telei pedig hozzájárultak a faj terjedéséhez. Most vadkamerákkal figyelték meg a nutriákat, és amit láttak, az aggodalomra ad okot.

A kamerákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki a Hetésben, a Kebele elnevezésű Natura 2000 területen, hogy képet kapjanak a faj terjedéséről, előfordulásáról, alkalmazkodásáról, ami azért fontos, mert a nutria alapvetően nem őshonos nálunk, így veszélyt jelenthet a hazai élővilágra. Kilenc helyre – lassú folyású, dús növényzetű vízfolyások mellé – kerültek ki mozgásérzékelő kamerák, és ebből hat helyszínen 18 alkalommal kaptak lencsevégre nutriát, köztük fiatal egyedeket is az anyjukkal.

„A fotók alapján kijelenthetjük, hogy a nutria sikeresen szaporodik, önfenntartó populációja alakult ki a területen. Ez aggodalomra ad okot, ugyanis a nutria szapora rágcsáló, megfelelő körülmények között évente két alkalommal is világra hozhat 2-9 kölyköt, és a fiatalok már az első évben ivaréretté válhatnak, így a faj további gyors terjedése várható” – írja a nemzetipark-igazgatóság az oldalán. Amellett, hogy fogyasztják a szántóföldi növényeket és üregeket ásnak a vízfolyások töltésébe,

az élőhelyek átalakításával is kárt okozhatnak a nutriák.

Nagy területen képesek kipusztítani a nádast és úgy általában a vízi növényzetet.

A rágcsáló Dél-Amerikából származik, Európába a 19. század végén telepítették be a prémje és a húsa miatt. Hazánkba a szomszédos országokból került, ahol régebben nutriatenyészetek voltak. Elsősorban Szlovákia és Ausztria felől terjeszkedik, a Duna és mellékágai mentén, ugyanakkor Szlovénia és Horvátország irányából is megfigyelhető inváziója a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szerint.

A Mura és a Kerka mentén 2016-tól többször sikerült nutriát megfigyelni, az utóbbi években a Hetés nevű kistájon került elő a legtöbbször. Míg korábban inkább legyengült vagy elpusztult egyedek kerültek szem elé, az elmúlt években az enyhe telek segítették a faj szaporodását.

A vadkamerák a nutrián kívül 37 állatfaj jelenlétét igazolták, köztük a fokozottan védett vadmacskáét, de került már elő fekete gólya és darázsölyv is.

Cikkajánló