Együtt nevelik a kislibákat a lúdcsaládok

Már fiókák masíroznak a nyárilúd-szülők után a Körös-Maros Nemzeti Park tájain.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. április 28.

Már fiókák masíroznak a nyárilúd-szülők után a Körös-Maros Nemzeti Park tájain.

A nyári lúd az egyetlen lúdfaj, ami nálunk is költ – tőle származnak házi lúdfajtáink, még a hangjuk is megegyezik – mutat rá a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság cikke. Területükön nagy számban költenek a nyári ludak, és idén már a Kis-Sárréten és a cserebökényi pusztákon is találkoztak kisludakkal.

A Kis-Sárréten már április 1-jén feltűntek az első fiókák, ami egy-két nappal későbbi időpont, mint az elmúlt évek átlaga. Ettől kezdve folyamatosan nőtt a kislibák száma, de a nemzeti parki szakemberek szerint ebben az évben a hideg márciusnak köszönhetően elhúzódik majd a költési időszak. A Kis-Sárréten egyébként átlagosan 300 lúdcsalád él a halastavakon és a mocsarakban. Utóbbi sajnos száraz az idén, ezért a ludak valószínűleg a halastavakat választják majd a költésre.

A Biharugrai-halastavak környékén eddig mintegy 50 családot számoltak. Cserebökény területen szintén az adott év csapadékviszonyai befolyásolják a költőterületek nagyságát, idén a nyári ludak a tavakat preferálják. Tavaly 81 pár költött itt.

A nyári lúd nádasok, mocsarak, sűrű növényzetű vízállások biztonságos részeire rakja a fészkét növényekből. 5-6 tojást rak, amelyeken 27-28 napig kotlik. A fiókák szinte azonnal elhagyják a fészket, de még 50-60 napig libasorban masíroznak a szüleik után. A jó helyeken több lúdcsalád is megtelepszik, és együtt figyelnek a kicsikre.

Cikkajánló