Előbújt napozni az idei első rákosi vipera

Habár a naptár szerint még tél van, az enyhe, tavaszias idő előcsalta az év első rákosi viperáját a Hanságban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
2022. február 11.

Habár a naptár szerint még tél van, az enyhe, tavaszias idő előcsalta az év első rákosi viperáját a Hanságban.

Egy hete még a hibernált állapotban javában pihenő rákosi viperákat leshettük meg mesterséges telelőüregeikben, a hirtelen jött tavaszias idő viszont kicsalogatta egyiküket, hogy sütkérezhessen egyet a meleg napsütésben. A 45 centis kígyót az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) szakemberei találták meg a Hanság egyik fokozottan védett gyepén. Érdekesség, hogy míg a levegő hőmérséklete 15°C körül alakult, addig 4-5 éves hím vipera testhőmérséklete 26,9°C-ra melegedett a napozóhelynek választott széltől védett zsombék oldalában.

A rákosi vipera nedves és száraz gyeptípusok alkotta réteken, legelőkön él. A hímek általában 50 centiméteresre nőnek, a nőstények valamivel hosszabbak, 55-60 centiméteresek. A téli időszakra dombhátakban lévő rágcsálójáratokba húzódik, ahol hibernált állapotban vészeli át a hideg napokat.

Mivel nagyon félénk állat és a mérge is gyenge, a marásától nemigen kell tartani, gyakorlatilag egy méhcsípésnek felel meg, és maximum rosszullétet okozhat, bár az esetleges allergiás reakciók miatt érdemes lehet vele orvoshoz fordulni. Eddig halálos marást nem regisztráltak.

Magyarországon a rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legvédettebb kategóriába tartozik: természetvédelmi értéke 1 millió forint.

Cikkajánló