Elstartolt az első Bodrogi Pet Kupa

Új vizeken járnak a petkalózok. Sárospatakról indulva csütörtökön elkezdődött az első bodrogi PET Kupa, amelynek résztvevői Tokajig tisztítják meg a folyót a hulladéktól. Az akció vasárnap zárul.

Szerző:
TM/PET Kupa
Fotó:
PET Kupa
2020. szeptember 11.

Új vizeken járnak a petkalózok. Sárospatakról indulva csütörtökön elkezdődött az első bodrogi PET Kupa, amelynek résztvevői Tokajig tisztítják meg a folyót a hulladéktól. Az akció vasárnap zárul.

A tiszai sikerekkel a hátuk mögött a petkalózok új vizekre eveznek, a PET Kupa környezetvédelmi, hulladékgyűjtő versenye első alkalommal startolt a Bodrogon.

Augusztus első hetében a Tiszai PET Kupa hajós csapatai és önkéntesei 10,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. A Felső Tiszai versenyek hagyományát és jól bevált gyakorlatát ezúttal szeptember 9–13-ig a Bodrogra helyezték át a szervezők, a Természetfilm.hu Egyesület és a hajdúböszörményi Zöld Kör.

A Tisza mellékfolyója szintén szenved a műanyagáradat okozta káros következményektől, mivel két ága, a Latorca és az Ung Szlovákián át Ukrajnából érkezik hazánkba.

A vírushelyzetre tekintettel korlátozott létszámban és rendkívüli óvintézkedések bevezetése mellett valósul meg a közösségi folyótakarítás. A résztvevők várhatóan több tonna, főként műanyag hulladéktól fogják megtisztítani a folyót, miközben felfedezik a verseny során érintett, Bodrog menti települések különleges kulturális értékeit és a folyó sokszínű természeti kincseit.

A PET Kupa tavaly az I. Tisza-tavi Kupa szervezésével első alkalommal távolodott el a Felső-Tiszától. A nyolc éve rendszeresen megtartott tiszai versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 86 tonna szennyező anyagot gyűjtöttek össze, amelynek során egyes folyószakaszokat sikerült teljes mértékben tisztán visszaadni a természetnek. Egyre több tudás és tapasztalat halmozódott fel a hulladékgyűjtés és a hulladék feldolgozásának területén. Ezt a tapasztalatot szeretnék a szervezők most megosztani, kiterjeszteni a Tisza egész hosszára, és az olyan fontos mellékfolyóra, mint a Bodrog.

Cikkajánló