Erdélyi vendégek a Kis-Sárréten

Majdnem félezer kék galamb telel a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a többségük az Erdélyi-szigethegységből érkezett.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Marik Pál / KMNPI
123rf.hu
2018. december 1.

Majdnem félezer kék galamb telel a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a többségük az Erdélyi-szigethegységből érkezett.

A nemzetipark-igazgatóság összesen 450 kék galambot számolt a Kis-Sárréten. Két csapat a mezőgyáni pusztákon, egy pedig a Biharugra melletti akácosban tölti az éjszakát - írják. Nappal a galambok a pusztákon különféle gyommagvak közül szemezgetnek.

 


Az első több száz példányos csapatok még október elején érkeztek. A nemzeti parki szakemberek azt is megfigyelték már néhányszor, hogy a vándorsólymok és a héják megpróbáltak zsákmányolni közülük, a sok galamb ugyanis könnyen felkeltei a ragadozómadarak figyelmét.


A kék galambok tollazata kékesszürke, a szárnyukon két fekete sáv látható. Európa nagy részén és Nyugat-Ázsiában költenek, Magyarországon hegyvidéki bükkösökben, általában fekete harkályok által vájt odúkban raknak fészket. A Kis-Sárréten az elmúlt 10 évben kétszer költöttek. A kék galamb Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 

Illusztráció

 

A dél-alföldi puszták szuper táplálkozóhelyként szolgálnak számára, mert itt bőven találnak gyommagvakat. Ha nagyon zord az időjárás, a Balkánra, esetleg Észak-Afrikába vándorolnak. Az enyhébb teleknek köszönhetően az elmúlt harminc évben jelentősen megnőtt a nálunk telelő kék galambok száma - írja a nemzetipark-igazgatóság.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mindent a nálunk lazuló lazúrcinegéről

Ilyen kihipózott cinegét itthon még nem láttak

Most minden esélyed megvan rá, hogy elcsípd a fenyőszajkót

Minden, ami a téli madáretetéshez kell

Újabb ritka egzotikus madárvendég a Fehér-tónál

 

Cikkajánló