Érkeznek a sárgarigók, felhangzik az egyik legszebb madárdal

Már itt a május, de a madárvonulás még mindig tart, a kései vonulók, mint a kék vércse, a szalakóta, a gyurgyalag, a kakukk vagy a sárgarigó mostanában érkeznek vissza telelőhelyeikről.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock
2023. április 30.

Már itt a május, de a madárvonulás még mindig tart, a kései vonulók, mint a kék vércse, a szalakóta, a gyurgyalag, a kakukk vagy a sárgarigó mostanában érkeznek vissza telelőhelyeikről.

A más fajjal össze nem téveszthető sárgarigó, vagy ahogy régen nevezték az aranymálinkó, nemcsak kinézetében pompázatos, de mélyebb fekvésű, flótázó hangja, a közismert „huncut a bíró” kiáltás az egyik legszebb madárdal. Míg a hímek aranysárgák, a tojók zöldes, szürkés árnyalatúak, rájuk hasonlítanak a fiatal madarak is.

A hímek és a tojók nemcsak színezetükben, hangjukban is eltérnek, ahogy arról Herman Ottó is ír: „Tavaszkor és nyár elején hangos madár, melynek lágy, mély hangú tilinkóra emlékeztető hangja betölti az erdőszéleket és a nagy gyümölcsösöket. Ez a szép szózat a hímtől ered, míg a tojó bizony úgy felelget, mint a kis macska, amikor valaki a farkára hágott.”

A sárgarigó leginkább ártéri erdőkben, ligetekben, kertekben, parkokban fordul elő, de feltűnő színezete ellenére ritkán lehet megpillantani.

Leginkább csak egy villanásnyira látjuk, ahogy röptében átsuhan előttünk, amúgy elbújik a lombok rejtekében, és csak messze hangzó hangja árulkodik róla, hogy valahol a közelben lehet.

Tavasszal a hímek pár nappal hamarabb érkeznek, mint a tojók. Jellegzetes, csésze alakú fészküket közösen építik, lombos fák vízszintes ágvillájába, úgy hogy a fészek peremét szövik az ágra, a fészek egésze az ágak alatt lóg. Az építéshez fűszálakat, háncsokat használnak, de gyakran szőnek bele műanyag szálakat is.

Rovarokat, főleg lepkéket, hernyókat esznek, de gyümölcsérés idején a cseresznyére is rájárnak. Heves vérmérsékletű madár, fészkét, fiókáit ellentmondást nem tűrő módon védelmezi, nemcsak rivális fajtársakkal, de más madarakkal, például ragadozó madarakkal szemben is.

Keveset, alig négy hónapot időznek nálunk, április végén, május elején érkeznek és őszi vonulásuk már augusztus elején elkezdődik. A nálunk fészkelő sárgarigók a telet Kelet-Afrikában, Kenya, Tanzánia, Uganda és Mozambik területén töltik, de vannak egyedek, amelyek Madagaszkárra is eljutnak.

A cikk 2021 májusában jelent meg.

Cikkajánló