Évek óta nem láttak foglyot a Csanádi-pusztákon

Régebben gyakran találkozhattunk vele a magyar tájakon, most minden észlelés eseményszámba megy: most június közepén láttak egy foglyot a Csanádi-pusztákon.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. június 17.

Régebben gyakran találkozhattunk vele a magyar tájakon, most minden észlelés eseményszámba megy: most június közepén láttak egy foglyot a Csanádi-pusztákon.

A ritka vendég – egy magányos hím – a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a Csanádi-pusztákon jelent meg, a fokozottan védett terület szélén. A foglyok eltűnésének fő oka, hogy megfogyatkoztak a rovarok, amelyekkel – főleg fiatalabb korában – táplálkoznak. Később inkább magvakat fogyasztanak előszeretettel. A Csanádi-pusztákon már évek óta nem láttak foglyot, és most is azt gyanítják, hogy a madárfaj nem költ a térségben, mert akkor nemcsak egy kósza hímet látnak, ami csupán egyszer bukkant fel.

A fogoly a megművelt, de változatos területeket kedveli, feltéve, ha van a közelben sűrű bokros vagy kisebb erdőrész, ahol elbújhat. Testhossza 29-31, szárnyfesztávolsága 45-48 centiméter, testtömege 350-450 gramm. Tollazata a barna és a szürke különböző árnyalataiban játszik.

Egy életre választ párt. Tojást április végén, május elején rak, egyszerre 8-10-et, de van, hogy többet is. A tojó 24-25 napig kotlik rajtuk, miközben a hím őrködik. Miután a csibék kikeltek, szinte azonnal elhagyják a fészket, de a szülők vezetésével tavaszig egy csapatot alkotnak. Később a fiatalok egy másik csapatból választanak párt.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság


Cikkajánló