Ez vár rád, ha végigjártad a kéktúrát

Mi történik, miután végjártad az Országos Kéktúrát? Hogyan zajlik a teljesítés elbírálása? Kik az ellenőrök? És milyen hibákat követünk el leggyakrabban az igazolás során? Most mindent megtudhatsz, amit a pecsételőfüzetekről tudni érdemes.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Francz Ilona
Gulyás Attila
2018. február 8.

Mi történik, miután végjártad az Országos Kéktúrát? Hogyan zajlik a teljesítés elbírálása? Kik az ellenőrök? És milyen hibákat követünk el leggyakrabban az igazolás során? Most mindent megtudhatsz, amit a pecsételőfüzetekről tudni érdemes.

Még tavaly decemberben adtunk hírt arról, hogy megújult az Országos Kéktúra (OKT) igazolófüzete, amely az új külsőn túl sokkal informatívabb útvonalvázlattal navigálja a túrázókat a terepen a korábbi kiadványhoz képest. Üdvözölendő, hogy az új OKT-igazolófüzet árában már benne van a teljesítésért járó jelvény is, amelyet korábban még külön kellett megvásárolni. Ez a változás nem mellesleg január 1-től a régi füzettel rendelkező teljesítőkre is érvényes, tehát a jelvényért már senkinek sem kell fizetnie. Ugyanez érvényes a Gyermekkéktúra jelvényére és tájegységi jelvényeire is.

 


Aki 2018. január 1. után adja le az OKT-s igazolófüzetét, annak már nem kell külön fizetnie a jelvényért

  

Fontos tudni!
A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK), valamint az Alföldi Kéktúra (AK) igazolófüzetei még nem tartalmazzák a jelvény árát, erre még a füzetek megújulásáig várni kell, ami az RPDDK-nál várhatóan még idén, míg az AK esetében jövőre valósulhat meg. Az Országos Kékkört (OKK) teljesítők - tehát az OKT, az RPDDK és a AK végigjárói - továbbra is vásárlás útján szerezhetik be a három túramozgalmat magában foglaló jelvényt.
 
 

Ahhoz, hogy a jelvények viselésére jogosultak legyünk, előbb be kell járnunk, illetve igazolnunk kell a kéktúránkat. Ennek természetesen megvannak a feltételei, de mielőtt túl hivatalosak lennénk, le kell szögeznünk, hogy a túrázás alapvetően a természetjárásról és hazánk megismeréséről szól, nem pedig valamilyen merev szabálykövetésről. A helyes és pontos bélyegzés, a dátumok rögzítése nem csupán a füzet ellenőreinek szolgál információval, nekünk is örömet szerez egy-egy pecsét begyűjtése, ami egyben egy túraélmény lenyomatát is jelenti.

 

Kik azok az "ellenőrök"?

Miután befejeztük valamelyik túramozgalmat, és postai úton vagy személyesen leadtuk a Magyar Természetjáró Szövetségnél (MTSZ) az igazolófüzetünket, már csak 2-3 hetet kell türelemmel várnunk, hogy átvehessük az országjárásért járó elismerést. Ez idő alatt az MTSZ Károly körúti székházában (hétfői napokon) két elhivatott kéktúra-fanatikus, Csernus L. Gábor és Horváth Béla átnézi - ha úgy tetszik, leellenőrzi - a beérkezett füzeteket. Ők valóságos szakértői az országot átszelő kék útnak, hiszen mindketten többször is teljesítették mindhárom túramozgalmat, és a mai napig járják a terepet. Gábor tavaly 10-szeres OKT-teljesítővé avanzsált, aminek kapcsán interjút is készítettünk vele, Béla pedig évek óta üzemelteti a kektura.click honlapot, amelyen rengeteg hasznos információt oszt meg a kéktúra iránt érdeklődőkkel, és nem mellesleg ő írta lapunkban az Élet a kéken sorozatot.

 

Csernus L. Gábor kéktúraellenőr, Szőke Viktor szakági titkár és Horváth Béla kéktúraellenőr átnézik a beérkezett igazolófüzeteket


A lelkiismeretes ellenőrök lapról lapra végignézik a teljesítést igazoló bélyegzéseket, amelyek a laikusok számára egyszerű pecsétlenyomatoknak tűnhetnek, de az olyan szakértők számára, mint Gábor és Béla, sokkal több információval is szolgálnak. Egy-egy pecsét hiányáról (ha esetleg ellopták) vagy lenyomatának állapotáról gyakran tudnak következtetni a készítésének időpontjára, de maga a füzet is sokat elárul a gazdájáról. Vannak, akik szinte nyomdai minőségben és precizitással készítik a lenyomatokat, míg mások elmosódott pacáit úgy kell kisilabizálni. Persze az ellenőrök nem szőrösszívűek, és idáig minden olyan teljesítővel, akinél felmerült valamilyen igazolással kapcsolatos pontatlanság, le tudták tisztázni a kérdéses szakaszt, ha mással nem, akkor a túráról készült fotókkal. Ne feledjük, alapvetően magunkért járjuk a Kéket. Bármilyen csalással vagy útlevágással csak magunkat fosztjuk meg az élménytől. Egyszóval csakis magunkat csapjuk be.

 

  

Mire ügyeljünk?
A leggyakoribb hibák az igazolófüzetekben
- Bélyegzés hiánya;
- Felismerhetetlen lenyomat;
- Hiányzó vagy rossz dátumozás;
- Beragasztás (Nem a füzetbe, hanem egy papírra készítették a lenyomatot, amelyet később beragasztottak a füzetbe. Ez egyébként szabálytalan.)

 

Gábor és Béla minden héten több igazolófüzetet néz át, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a beérkezett füzetek mennyiségét nagyban befolyásolják az évszakok vagy az iskolaidő. Ugyanakkor kiszámíthatatlan, mikor esik be egy nagyobb társaság, akik egyszerre fejezték be valamelyik kéktúrát. A legtöbben évekig járják a kéktúrát, de mindig akadnak olyan teljesítők, akik épphogy megvásárolták a füzetet, és szinte már azonnal hozzák is vissza telepecsételve. Mindig akad egy olyan vándor, aki élményt keresve egyben, 1-2 hónap alatt teljesíti a távot, de olyanok is vannak, akik sportteljesítményt látnak a Kékben. Puskás Antal „Tóni” pedig látássérültként teljesítette egyben a Kéket, amely vándorútról mi is rendszeresen közvetítettünk. A Tónival készült interjút itt tekintheted meg.

 

 

Miután megtörtént a teljesítés elbírálása (ez rendszerint 2-3 hetet vesz igénybe), az MTSZ munkatársai értesítik a füzet tulajdonosát, hogy mikor lehet átvenni az oklevelet, illetve a jelvényt. Természetesen az emléket jelentő igazolófüzetet is visszakapjuk, és ezt akár postai úton is intézhetjük.


A régi igazolófüzetekben még találkozhatunk Pálmai Vencel (MTSZ szakági titkár) nevével, illetve azzal a mondattal, hogy: „A jelvényt az MTSZ központja adja ki. Átadásáról - lehetőleg ünnepélyes keretek között - gondoskodik.” Vencel - akit a természetjárók országszerte ismernek és kedvelnek - az MTSZ-nél eltöltött 25 év után 2016-ban nyugdíjba vonult, így a teljesítő tőle már biztosan nem veheti át az elismerést. Az „ünnepélyes keretek” megadása eddig a lehetőségekhez mérten történt, de az MTSZ a jövőben tervezi, hogy ennek is megadja a módját. Persze csak akkor, ha ezt valaki igényli. (Erről majd a későbbiekben adunk hírt.)

 

  

Az elmúlt években a természetjárást népszerűsítő és infrastruktúrát fejlesztő munkák eredményeként az Országos Kéktúra a reneszánszát éli. Az ezzel kapcsolatos statisztikákat a kektura.hu-n vagy az mtsz.org oldalon nézheted meg.

 

 

A kéktúra számokban

A jelenleg 1164 km hosszú Országos Kéktúrát 1952 óta több mint 6000-en teljesítették. Az 1992-ben  kijelölt Dél-dunántúli Kéktúra 543 km-ét a tavalyi év végéig 1386-an, az Alföldi Kéktúra 847 km-ét pedig 2002 óta 699-en járták végig. A teljesítők névsorát (aki hozzájárult) a fent említett honlapokon lehet megtekinteni.

 

A 2013 és 2017 közötti eladási statisztikák is hűen tükrözik a kéktúrázás egyre növekvő népszerűségét. Ebben az időszakban több mint 36500 Országos Kéktúra-, 3800 Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra- és 2800 Alföldi Kéktúra-igazolófüzetet vásároltak az ország felfedezésére indulók. A tavaly decemberben megjelent új OKT-füzetből pedig már közel 1400 darab kelt el.

 

Az igazolófüzeteket - köztük a megújultat - itt is be tudod szerezni!

 

  

 

Az MTSZ által vezetett papíralapú névrögzítés 2016-ban megszűnt. Tehát a „nagykönyvbe” - amely voltaképpen több könyvből áll - már nem kerülnek feljegyzésre az új teljesítők nevei. Az MTSZ a névsort már csak digitális formában bővíti, illetve őrzi meg az utókornak.


És hogy egy kicsit magunkat is reklámozzuk. A Turista Magazin szerkesztőségében is találunk kéktúra-teljesítőket. Lánczi Péter munkatársunk még 2014-ben, 45 nap alatt teljesítette az OKT-t, Gulyás Attila fotós és képszerkesztőnk kollégánk 2008-tól 2014-ig járta le, olvasószerkesztőnk és egyben szaklektorunk, Nagy Loránd István pedig a napokban adta le többéves túrázás után mindhárom kéktúra igazolófüzetét.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Így látja a Kéktúrát a 6000. teljesítő

Ezt kell tudni az új kéktúrás igazolófüzetről

Belgiumból jöttek, végigjárták a Kéktúrát

Nem az a kérdés, miért csinálom, hanem hogy más miért nem

Egy hét alatt lefutották az Országos Kéktúrát

1160 kilométeres osztálykirándulás

Küldetése a Kéktúra

Négyszeres földkerülő, mesebeli kéktúrázó

Cikkajánló