Ezek a remek programok várnak rád most hétvégén

Rudabányai geotúra, szolnoki városnéző kerékpározás, gödöllői teljesítménytúrák, madárgyűrűzésbe oltott kirándulás és kisvonatos darules. Szuper programokat szedtünk össze a hétvégére.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
geotopnap.hu
Friedrich Villmos / Budakeszi Vadaspark
Berecz Tibor / Duna-Ipoly Nemzeti Park
facebook.com / Margita 344
2 Turisztikai és Sport Egyesület
szolnok.hu
Lisztes László / HNPI
2018. október 4.

Rudabányai geotúra, szolnoki városnéző kerékpározás, gödöllői teljesítménytúrák, madárgyűrűzésbe oltott kirándulás és kisvonatos darules. Szuper programokat szedtünk össze a hétvégére.

Aki nem tud választani az alábbi programok közül, inkább maradjon otthon és nézze meg a Szeszélyes Évszakokat szombat délután az M3-on!

 

1. Telekes-völgy geotúra

 

 

Az ingyenes geotúra során a Rudabányai-hegység északkeleti részén végighúzódó, vadregényes Telekes-völgyben kalandozhatunk. A Telekes-patak által létrehozott szurdokvölgy látványos és tanulságos formában mutatja be a terület különféle, döntően triász korú üledékes kőzeteit, amelyek évszázmilliók üzenetét hordozzák. A mintegy négyórás túra alatt megismerkedtünk a karbonátos kőzeteken létrejött gazdag felszíni és felszín alatti karsztos formakinccsel (pl. Ördög-gát-barlang, Csengő-kút-zsomboly), valamint a misztikus Ördög-gát sziklaképződményével is (rajta vízeséssel), amelyet már 13. századi oklevelek is említenek. A túra kezdő és végpontja autóbusszal is megközelíthető (Égervölgye Ifjúsági Tábor megállóhely, GPS: 48.4437, 20.6652).

Mikor?
2018. október 6., 10 óra
Hol?
Várbóc
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

 

2. Erdők Hete zárónap a Budakeszi Vadasparkban

 


Az idei Erdők Hete témája a „A növekvő erdők Magyarországon”, a programok éppen ezért az erdőterület egy évszázados növekedésének bemutatására, és a fásítások, erdőtelepítések fontosságára helyezik a hangsúlyt. Az Erdők Hete lezárására a Budakeszi Vadaspark különleges állattréninggel, interaktív madárgyűrűzéssel, tűzzománc készítéssel, valamint Állatijó Bemutatóval készül. A programok mellett a látogatók a magyar erdészek másfél évszázados hagyománnyal rendelkező, sokszínű munkáját, az erdőgazdálkodás komplex feladatait, és az erdészeti gépeket bemutató Erdészeti Játszóteret is közelebbről szemügyre vehetik.

 

Mikor?
2018. október 6., 10 órától
Hol?
Budakeszi
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

3. Madárgyűrűzés és túra a Jági-tónál

 

 

A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) is csatlakozik az Európai Madármegfigyelő Naphoz és ennek örömére egy madárgyűrűzési bemutatót tartanak a Jági-tónál, ahol akár különleges vonuló fajokkal is találkozhatnak a résztvevők. A madárgyűrűzési program 9-től 11-ig tart, ami után - folytatva a nap szellemiségét - az érdeklődők a lábuk alá veszik a Borbás-gerincet is madarász szemmel. A mintegy 7 kilométeres, ingyenes túra útvonala a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület olyan részeit is érinti, amelyek csak a DINPI szakvezetett túrái során látogathatóak. Egy jó tanács a szervezőktől: a távcsövét senki se hagyja otthon!

 

Mikor?
2018. október 6., 9 órától
Hol?
Pilisszentiván
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.
 

 

4. Világ Gyaloglónapi teljesítménytúrák

 

 

Fedezd fel Gödöllőt és környékét a Margita 344,2 Turisztikai SE teljesítménytúrái egyikén most szombaton! A négy táv közül (6, 12, 20 és 30 km) bárki megtalálhatja a számára legideálisabbat, és jó hír, hogy a különböző távokért Olimpiai Ötpróba pontok szerezhetők. A rajt és a cél helyszíne mind a négy túra esetében a gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola.

 

Mikor?
2018. október 6.,
Hol?
Gödöllő, Szabadság tér 18.
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.
 

 

5. Szolnoki kerekező

 


A Damjanich János Múzeum szervez egy szupernek ígérkező 25 kilométeres városi tekerést szombat délutánra. A mintegy négyórás, ingyenes program Szolnok város örökségeinek (természeti, épített, ipari) helyszíneit járja végig szakvezetéssel.

 

Mikor?
2018. október 6., 13 óra
Hol?
Szolnok, Kossuth tér 4.
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 


6. Daruhúzás kisvasúttal

 


Aki szereti a kisvasutakat és a darvakat, keresve se találhat jobb elfoglaltságot a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) vasárnapi programjánál. A délután fél négykor kezdődő esemény a HNP Látogatóközpontjában veszik kezdetét a 2018-ban készült „Darumadár fenn az égen” című film vetítésével, amit egy, a darvakról szóló rövid tájékoztató követ. Ezt követően indul a terepi program, melyhez a kb. 7 km-re lévő Halászbárka Halastavi Fogadóközpontnál van a találkozó (33-as főút 67. km-nél letérve Hortobágy-Halastó irányába). Innen indul a kisvasutas túra a Kondás-tóig (menetidő mintegy 30 perc), ahol az éjszakázásra gyülekező darvak esti behúzásában lehet gyönyörködni szakvezetővel, majd visszaindulás kisvonattal. Aki kedvet érez a programhoz, ide kattintva olvashat arról, hogy nagyjából mire számíthat.

 

Mikor?
2018. október 7., 15.30 óra
Hol?
Hortobágy
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

 


 

 

Cikkajánló