Ezek voltak a kedvenc cikkeitek 2015-ben - 1. rész

Az idei legolvasottabb anyagaink összesítésekor egyrészt kijött a papírforma, másfelől viszont volt egy-két olyan anyag, amely számunkra is meglepő módon verekedte be magát az élmezőnybe. Az biztos, hogy a Gerecse 50 teljesítménytúra népszerűsége törtetlen, sokan érdeklődnek a hozzánk betévedt mackók után, rengeteg (kis)gyerekes szülő van az olvasóink között, imádjátok a várakat, a kastélyokat, a kisvasutakat és a Top 10-es összeállításainkat. Íme, legnépszerűbb cikkeink listája, legalábbis annak első része, kronológiai sorrendben.

Szerző:
Turista Magazin
2015. december 21.

Az idei legolvasottabb anyagaink összesítésekor egyrészt kijött a papírforma, másfelől viszont volt egy-két olyan anyag, amely számunkra is meglepő módon verekedte be magát az élmezőnybe. Az biztos, hogy a Gerecse 50 teljesítménytúra népszerűsége törtetlen, sokan érdeklődnek a hozzánk betévedt mackók után, rengeteg (kis)gyerekes szülő van az olvasóink között, imádjátok a várakat, a kastélyokat, a kisvasutakat és a Top 10-es összeállításainkat. Íme, legnépszerűbb cikkeink listája, legalábbis annak első része, kronológiai sorrendben.

Jégkár


Az év eleje rendszerint nagy pangással indul, ám a 2014-es decemberi jégkár sajnos gondoskodott arról, hogy ne legyen holt szezon az idei január: rengetegen olvasták az erről szóló cikkeinket és azt a felhívást, amelyen keresztül személyesen is bárki hozzájárulhatott a károk enyhítéséhez.


 

 

Gerecse 50

 

Az ónos eső ugyan a Gerecsét is alaposan megtépázta, ám ez szerencsére nem akadályozta meg az ott zajló teljesítménytúra áprilisi lebonyolítását, amit a helyszínről követtünk végig. Megérte a fáradozást, mert az összefoglaló cikkünk és a teljesítőkről készült fotóalbum bekerült a legolvasottabb anyagaink közé. Ez egyébként nem volt váratlan fordulat, ugyanis  idén is megdőlt a nevezési rekord: összesen 7194 regisztráció érkezett a Gerecse 50-re, ami 102 fővel több, mint a 2014-es év részvételi száma.

 

<p><a href="https://vimeo.com/125793224">ÖRÖK EMLÉK MARAD - Gerecse50 2015.</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

 

Medve Rudabányán

 

Május elején keltett szenzációt egy hozzánk tévedt barna medve, akinek ezúton is köszönjük a látogatást, mert egy szép nagy vulkáni kúpot rajzolt a látogatottsági görbénkre. Természetesen utánamentünk a témának, és kiderült, hogy az Iwo névre keresztelt fiatal hímet korábban jeladóval látták el, és egészen Lengyelországból portyázott hozzánk egy sikeres randevú reményében, ám amikor rájött, hogy - fajfenntartás szempontjából - zsákutcába került, szépen hazacammogott. Bízunk benne, hogy 2016 tavasszán Iwo ismét útnak indul dél felé.

 

 

 

 

Így segít a Hópárduc felesége a gyerekeknek


Azt sejtettük, hogy sokan lesznek kíváncsiak a Sterczer Hildával készített interjúnkra, azt viszont nem, hogy éves összesítésben a második helyen végez majd. Aki még nem olvasta volna, az ünnepek alatti pihenés közben pótolhatja, amit azért is érdemes megtenni, mert rengeteg minden kiderül egy egyedülálló képesség- és készségfejlesztő falmászó programról is.

 

 

 

Új turistaút a Visegrádi-hegységben


Szintén a meglepetések közé tartozik a Spartacus ösvény este, mert bár bíztunk benne, hogy népszerű anyag lesz, azt nem gondoltuk volna, hogy ekkorát hasít az a júniusi cikkünk, amelyben bemutattuk a Pilisszántó és Visegrád között kanyargó, mintegy 5 kilométeres szakaszt. A nagy érdeklődésre való tekintettel természetesen a szeptemberi átadóról is beszámoltunk.

 

<p><a href="https://vimeo.com/131658962">Hangulatok a Spartacus ösvényről</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

 

Gyerekesek előnyben


A jelek szerint rengeteg olvasónknak van legalább egy gyermeke, mert az Öt kirándulás, amit a gyerkőcök is imádni fognak című anyagunk magabiztosan végzett az első helyen az idei látogatottsági versenyben. A 2014 szeptemberi Turista Magazinban megjelent írás online változata június végén jelent meg, pont a nyári uborkaszezon elején, így még szebb teljesítmény tőle, hogy közel 19 ezren voltak kíváncsiak rá. Érdekes módon a cikk később közölt második fele (Izgalmas tanösvények apával és anyával) meg sem közelítette az első rész népszerűségét. Ennek minden bizonyára a kevésbé izgalmas cím lehetett az oka, mert például a Hat kirándulás, ami tutira bejön a kisebbeknek is címmel kirakott Tenczer Gábor-féle remek blogbejegyzést szintén „szétkattintották”.

 

 

Példás összefogás egy látássérült túrázóért


A Turista Magazin közösségi oldalán kaptunk egy üzenetet Puskás Antaltól még tavasszal, hogy segítsünk megvalósítani neki az egyik gyerekkori álmát, az Országos Kéktúra teljesítését. Elmondása szerint a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat hatására döntötte el, hogy egyszer ő is végigmegy a Kéken, ám sajnos egy veleszületett betegség miatt ezt nem tudja önállóan teljesíteni. Felhívtuk, aztán azon kaptuk magunkat, hogy szinte naponta beszélünk vele miközben megszültetett az útiterv, és már „csak” az őt segítő túratársak hiányoznak. Kiraktunk egy felhívást, amely - köszönhetően a sok megosztásnak - annyi emberhez jutott el, hogy bekerült a legolvasottabb anyagaink közé, és néhány nap alatt betelt Tóni naptára. Ezek után semmi sem akadályozhatta meg az augusztus közepére tervezett indulást, és kezdetét vette Tóni több mint két hónapos országjárása, amit utólag itt lehet nyomon követni. Ha valamire, erre a „projektünkre” különösen büszkék vagyunk, és - ahogy az alábbi interjúból kiderül - 2016-ban folytatódnak Tóni kéktúrás kalandjai.


<p><a href="https://vimeo.com/147064760">LÁTNI A LÁTHATATLANT - INTERJÚ PUSKÁS ANTAL KÉKTÚRÁZÓVAL</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

 

Különleges tavak


Az augusztusi lapszámunk Top 10-es összeállításában kevésbé ismert hazai tavakat gyűjtöttünk össze. A cikk augusztus végén jelent meg online változatban két részre bontva, és akkorát lendített az olvasottságon, hogy azóta is ott virít egy párizsi Eiffel-torony a látogatottsági görbénken. Az összeállítás egyébként a magazin eladásain is nagyot lódított, az augusztusi volt az egyik legnagyobb darabszámban eladott számunk idén.
 

Cikkajánló