Ezek voltak a kedvenc cikkeitek 2018-ban

Márciusi hóesés, áprilisi elsejei álhírek, kilátók minden mennyiségben, vágtázó szarvasok, „titkos” fővárosi túraútvonal, valamint egy kérész átváltozása is befért az idei év tíz legolvasottabb anyaga közé. Aki lemaradt volna valamelyikről, most kényelmesen pótolhatja.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fehér János
Tenczer Gábor
Nógrádi Attila
Király Mariann
Vad Balaton
Szabó Miklós
123rf.com
Takács Ferenc
2018. december 28.

Márciusi hóesés, áprilisi elsejei álhírek, kilátók minden mennyiségben, vágtázó szarvasok, „titkos” fővárosi túraútvonal, valamint egy kérész átváltozása is befért az idei év tíz legolvasottabb anyaga közé. Aki lemaradt volna valamelyikről, most kényelmesen pótolhatja.

1. Tarolt a márciusi hóesés


A tavalyi és az idei toplistából egyértelműen kiderül, hogy nagyon is megéri foglalkozni a különleges természeti jelenségek bemutatásával. Idén a február végén/március elején leesett szokatlan mennyiségű hó végzett az élen, méghozzá toronymagasan: közel 47 ezres oldalletöltést produkált a bükki hóhelyzetet bemutató képes összeállításunk. Ez az eredmény legalább olyan váratlanul ért minket, mint a tavalyi villámos cikkünk szárnyalása.
 

2. Betaláltak az áprilisi tréfáink

 

Idén április elsejére néhány álhírrel készültünk, ami a látogatottsági adatokat nézegetve jó ötletnek bizonyult, az viszont meglepő volt, hogy a kommentek egy részéből az derült ki: néhányan tényleg elhitték a cikkek hajmeresztő állításait. A legolvasottabb (és egyben az idei év második legnézettebb) anyag arról szólt, hogy a Tériszonyosok Országos Egyesületének (TOE) kezdeményezésére még idén le kell bontani a 300 méternél magasabb kilátókat, de ugyancsak szép karriert futott be a Rózsaszínre változhat az Országos Kéktúra, és a Kisvasút épülhet a Kékesen című cikkünk is.

 

3. Budapest legszebb túraútja az orrunk előtt van, mégsem látjuk


Városban túraútvonal? Bizony, méghozzá majdnem végig zöldben, hihetetlen kilátásokkal! - ezzel a remek felütéssel kezdődött Tenczer Gábor posztja a Szép kilátás! blogban, ami a jelek szerint elég figyelemfelkeltő volt, mert közel 16 ezren voltak rá kíváncsian. Az írás egyébként a budai zöld egy szakaszát mutatja be, ezt a túraútvonalat korábban mi is végigjártuk, akit a teljes nyomvonal érdekel, itt tudja elolvasni az élménybeszámolót.

 

4. Olajfúrótorony Nagykanizsa felett

 

Március 21-én nyitották meg a nagykanizsai Csónakázó-tónál található felújított kilátót, amelyre már hosszú évek óta vártak a környékbeliek. Természetesen nem hagyhattuk ki a tavaszi átadót, amelynek beszámolóját a 4. helyre repítette a nagy érdeklődés. Nem mellesleg szép „karriert futott be” január végén a kilátó elkészültéről szóló rövidhírünk is.


5. Egy kérész átváltozása

 

Időnként tényleg meglepődünk azon, hogy milyen dolgok tudnak hatalmas érdeklődést kiváltani, és az is, hogy milyen kis energiabefektetéssel mekkora látogatottságot lehet elérni. Ennek az idei iskolapéldája az alábbi videót bemutató rövidhírünk, ami több mint 13 ezer letöltést ért el. Aki esetleg lemaradt volna júniusban a kérész átváltozásáról, ne habozzon, kattintson a lenti videóra :).

 

 

6. Gyönyörű természetfilm a magyar tengerről

 

A Balaton sokak számára nem több, mint strandok hosszú sora, pedig Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava és annak környéke különleges természeti kincseket rejt. Erről készített egy egész estés filmet három év alatt a Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs. A Vad Balaton című film beharangozó híre a hatodik helyig jutott, ami nagyon örömteli, de ha már itt tartunk, érdemes elolvasni a film készítésének kulisszatitkairól készült összeállításunkat is.

 

 

7. Új kilátó a Velencei-tó mellett


Március 20-án adták át a Bence-hegyre felhúzott meglehetősen érdekes formájú kilátót. A megnyitó előtt sikerült feljutnunk a vasbeton építmény tetejére, és gyönyörködni az onnan nyíló panorámában, amit a 7. hellyel értékeltetek az idei olvasottsági versenyünkben.

 

8. Jégbe zárt Balaton

 

Február második felében erős lehűléssel jelezte a tél, hogy még szeretne maradni egy kicsit, aminek köszönhetően gyönyörű jégformációk jöttek létre a Balaton környékén. A leglátványosabb képek közül szemezgettünk, és úgy látszik sikerrel, mert a 8. helyig jutott a jeges összeállításunk.


9. Hullócsillag kisokos

 

Idén augusztus 12-13-ra esett a Perseidák meteorraj „maximuma”, és ennek örömére készítettünk egy összeállítást, hogy hova érdemes menni a lehető legtöbb hullócsillag megfigyeléséért. A jelek szerint a csillagles nem áll távol tőletek, mert ez a cikkünk a kilencedik helyre fért fel.

 

10. Szarvasvágta madárszemmel

 

A top 10-es mezőny legfrissebb tagja az alábbi videóról szóló hírünk, amit december 15-én tettünk ki, és szinte azonnal szárnyalni kezdett. A Sátorhely közelében vágtázó szavasok látványa tényleg elképesztő, az viszont több kérdést is felvet, hogy a szarvasok felett repkedő drón vajon mennyire zavarta meg az állatokat, nem véletlenül adott közre ez ügyben egy állásfoglalást az Országos Magyar Vadászati Védegylet, amelyben a vadvilág nyugalmának fontosságára hívják fel a figyelmet.

 

Kapcsolódó cikk:
Ezek voltak a kedvenc cikkeitek 2017-ben

 

 

Cikkajánló