Farkasaffér és fenséges hiúzok az érintetlen természetből

Régi álma vált valóra Körmendy Zizi természetfotósnak, amikor egy háromnapos vadfotós túrán vehetett részt a havas Bajor-erdő Nemzeti Parkban.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Körmendy Zizi
2019. január 30.

Régi álma vált valóra Körmendy Zizi természetfotósnak, amikor egy háromnapos vadfotós túrán vehetett részt a havas Bajor-erdő Nemzeti Parkban.

Közép-Európa legnagyobb egybefüggő védett természeti területét teszi ki a Németország délkeleti részén, a cseh határon található Bajor-erdő Nemzeti Park és a csehországi oldalon lévő Šumava Nemzeti Park együttese. A páratlan természeti értékekkel büszkélkedő területen számos növény- és állatfaj élvezi a zavartalan életet.

 

Hiúz, a bajor erdők királya

 

Farkasfalka a hóesésben


A bajor nemzeti park télen is sokakat vonz, köztük természetfotósokat is, akik, ha szerencséjük van, természetes élőhelyükön kaphatnak lencsevégre farkasokat, hiúzokat, medvéket vagy akár jávorszarvasokat is. Zizi egy fotósiskola szervezésében utazott erre a nem mindennapi kalandra, s csupán pár napja érkeztek haza a különleges kalandról.

 

Falkavezér

 

Hiúzportré

 

Évek óta szeretett volna hiúzt és farkast fotózni, és ez az álma megvalósult, igaz, meg is kellett érte küzdeni. Ottlétük során az időjárási feltételek és a hatalmas hó miatt a park fele le volt zárva a látogatók elől, így azokra a területekre, ahol medvéket vagy jávorszarvasokat lehetett volna látni, nem jutottak be. De szerencsére a Zizi által remélt, farkas és hiúz járta területekre igen. A nemzetipark-igazgatóság az állatok által kedvelt útvonalak mentén különleges fahidakat emelt, hogy a látogatók és a fotósok innen figyelhessék meg az erdőből kibukkanó vadakat.

 

Csak óvatosan

 

Zizi a nappali mínusz 6-7 fokos, szeles hidegben, több órán keresztül várta több társával együtt az erdő szépséges állatait. Már reggel nyolckor kint voltak a terepen, ahol egészen sötétedésig maradtak. Szerencséjükre több farkast és hiúzt is sikerült megörökíteniük, így megérte kitartani. Zizi a fagyos hideg ellenére boldog, hiszen 20-30 méterről figyelhette meg ezeket a fenséges élőlényeket. Egy izgalmas jelenetet is megörökíthetett, amikor két farkas fogcsikorgató nézeteltérésbe keveredett.

 

Hatalmi harc

 

Nézeteltérés

 

Ki lesz a főnök?

 

Körmendy Zizi életre szóló élményekkel és gyönyörű fotókkal térhetett haza, köszönjük neki, hogy mindezt most veletek is megoszthatjuk!

 

Zizi még több fotóját ide kattintva nézheted meg!

 

Kapcsolódó cikkeink:

A magyar természetfotózás sikerei 2018-ban

Gyönyörű havas fotók Magyraországról

Egyedülálló kiállításra készül a híres magyar természetfotós

Cikkajánló