Hírek

Felébredtek a denevérek, figyelj, ha röpképtelen példányt látsz

Véget ért a denevérek téli álma, már javában készülődnek a tavaszi vonulásra. Előfordulhat, hogy te is belefutsz egy-egy legyengült egyedbe.

Szerző:
ddnp.hu
Fotó:
Adobe Stock
2019. április 23.

Véget ért a denevérek téli álma, már javában készülődnek a tavaszi vonulásra. Előfordulhat, hogy te is belefutsz egy-egy legyengült egyedbe.

Egyre több denevérrel találkozhatunk alkonyatkor városban, falun, erdőn, egyaránt - írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján. Miután majd fél évig aludtak, most éjszakai rovarokkal pótolják az elveszített energiát a denevérek, ezután pedig nyári szálláshelyeik felé veszik az irányt, ahová április végén érkeznek meg.

 


A madarakkal ellentétben a vonulásuk nem az égtájtól függ, nyári tartózkodási helyük gyakorlatilag bármilyen irányban lehet a telelőhelyhez képest, és a távolsága is pár száz métertől az ezer kilométerig változhat fajtól, földrajzi helytől függően - tudjuk meg a nemzetipark-igazgatóság honlapjáról.

 


Fontos tudni, hogy míg a denevérek nagy része gond nélkül átvészeli a telet, előfordulhat, hogy egy-egy példány legyengült, mert túl meleg, száraz vagy zavart helyen volt és sokszor felébredt. Ha földön fekvő állatot látunk, az illetékes nemzetipark-igazgatóságot kell felhívni.

Kapcsolódó cikkeink:

Bejártuk az Abaligeti-denevértanyát

Befejeződött a mecseki barlangok felújítása

Aggteleki fejlesztések a látogatók és a denevérek érdekében

Megtaláltam a Börzsöny G-pontját

 

Cikkajánló