Felejthetetlen programok borongós őszi napokra

Összeállításunkban olyan fővárosi programlehetőségeket sorakoztatunk fel, amelyek szuper kikapcsolódást nyújthatnak akár az egész család számára esőnap esetén, de persze egy napsütéses vasárnap délután is megállják a helyüket.

Szöveg:
2022. október 31.

Összeállításunkban olyan fővárosi programlehetőségeket sorakoztatunk fel, amelyek szuper kikapcsolódást nyújthatnak akár az egész család számára esőnap esetén, de persze egy napsütéses vasárnap délután is megállják a helyüket.

1. A gyerekek és a felnőttek is imádni fogják: világraszóló magyar találmányok a Millenárison

“Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki” – mondta Szent-Györgyi Albert. Hogy mire is gondolt pontosan, arról a Millenáris 2022-ben megújult Álmok Álmodói 20 kiállításán kaphatunk képet, ahol bárki megismerheti és kipróbálhatja a legnagyobb magyar találmányokat, kíváncsi felfedezők, tudósok, mérnökök munkáit.

Mezőgazdasági találmányok, az űr rejtélyei, infokommunikációs mérföldkövek, ipari innovációk, életmentő találmányok, modern járművek

jelennek meg az élményalapú kiállításon, ami 20 év után teljesen friss, interaktív kiállítási anyaggal jelentkezett. A kiállításon az is megtalálja a számításait, aki a lehető legtöbb információt szeretné magába szívni, egy applikáción keresztül pedig kvízt tölthetünk ki a látottakkal kapcsolatban.

A tudomány – amellett, hogy segítségével újraértelmezhetjük és jobbá tehetjük a viágot – egyben örömforrás is. A Millenáris kiállítása azt a feladatot tűzte a zászlajára, hogy ezt a nagyközönségnek is megmutassa. Még több infót találsz itt.


2. Jártál már a budai vár alatt?

A budai vár nemcsak a felszín felett, de alatta is rejteget meglepetéseket. Egy 3,3 kilométeres barlangrendszer húzódik itt, melynek nagyjából másfél kilométeres szakaszán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezet rendhagyó túrákat 2019 óta. Fokozottan védett helyszínről van szó,

a különlegességét az adja, hogy a természet és az ember évszazadokon keresztül közös erővel formálta.

Már a középkorban használták: kutat ástak benne, és a fenti házakból ide jártak le vízért. Volt borospince, börtön, óvóhely és underground (szó szerint) bulihely is. Az útvonal az Országház utca alatt vezet, érinti a volt Pénzügyminisztérium épületét, majd a 16-os busz megállóját, a Hadik-lovasszobrot, a régi városháza épületét és a Ruszwurm cukrászdát, persze, mindezt a föld alatt.

A barlangrendszer magában foglalja a Budavári Labirintust és a Sziklakórházat is, utóbbiba egy nagy üvegajtón keresztül át is lehet lesni. Akit érdekelnek a barlangok, amelyek nem csupán természeti látványosságként szolgálnak, hanem rólunk, emberekről is mesélnek, felcsipegetne némi geológiai tudást és nem riad meg a koponyáktól sem, annak itt a helye. A rövid túra kb. háromnegyed, a teljes séta másfél-két órás, ha pedig az extra túrára nevezünk be, akkor 2,5-3 órát töltünk a föld alatt. Bővebb információt ide kattintva találsz.

3. Megrázó és kihagyhatatlan: a Sziklakórház Atombunker Múzeum

Ha már barlangrendszer a vár alatt, nem hagyhatjuk ki a már Sziklakórházat sem, ami tematikájában és hangulatában is teljesen más, mint az előző barlangséta. Egyik személyes kedvencem a budapesti látványosságok közül, ahol már többször is jártam, így csak azt tudom mondani: aki még nem volt, annak kötelező látnivaló, aki pedig járt már ott, ne habozzon felkeresni még egyszer, mert a Sziklakórház többször is képes hatással lenni az emberre.

Persze, nem feltétlenül fog fülig érni a szánk, amikor végigjárjuk a valaha kórházként, oltóanyagközpontként és atombunkerként hasznosított folyosókat és termeket, de az garantált, hogy húsbavágó és elgondolkodtató élményben lesz részünk. A hely szellemét eredeti tárgyak idézik meg, az egykor itt lezajlott mindennapi jeleneteket – a sérültek ápolását, műtéteket, irodai életképeket – életnagyságú bábuk segítségével illusztrálják, és a látogatók az eredeti padlózaton sétálva tekinthetik meg a kiállítást.

Egy kis fantáziával könnyen elképzelhetjük, milyen lehetett itt a második világháború vagy az 56-os vérzivataros események idején.

A tárlat második részében a nukleáris fegyverek pusztító erejéről kapunk megrázó képet.

A múzeumról mi itt írtunk bővebben, a látogatáshoz pedig itt találsz praktikus infókat.

4. Kaland az esőerdőben

4-től 99 éves korig, kalandvágyó látogatók számára ajánlja izgalmas kincskereső programját a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Miközben az érdeklődők megismerkednek az új kiállításon az esőerdők különleges állataival és titokzatos növényeivel, fejtörők és rejtvények segítségével juthatnak közelebb a titokhoz, hogy végül megtalálják egy letűnt birodalom elveszett aranykincsét. Közben találkoznak az Alkonyati Vadásszal, a Hangerőbajnokkal, a Páncélossal és a Világítóval. A 700 négyzetméteren berendezett kiállítás november 27-ig látogatható.

Ha belépőjegyet váltunk, a múzeum többi tárlatát is megtekinthetjük: megismerkedhetünk a híres magyar versenylovakkal és lófajtákkal, a vadászat aranykorával, az erdészettel, a borászattal és a halászattal, illetve természetesen a magyar mezőgazdaság történetével. November 10. és 13. között orchidea- és broméliakiállítást tartanak, jelenleg megtekinthetőek Drabik István Munkácsy-díjas szobrászművész és Révész Ákos festőművész munkái, és berendeztek egy tárlatot a múzeum ritkán látott, értékes tárgyaival is. További információt ide kattintva találsz.

5. Egy merengős őszi délutánra: Hipotézis: Levél minden kiállítás

Az ősz az elmélyülés időszaka, így most bátran merünk ajánlani elgondolkodtató programokat. Ilyen például a Capa Központ tárlata, ami nemcsak azokat szólíthatja meg, akik szeretnek a növényekben vagy növényi részekben gyönyörködni, hanem azokat is, akik emellett szívesen filozofálnak az élet mibenlétéről.

A kiállításon Dezső Tamás fotóművész munkáit szemlélhetjük meg, aki párhuzamot von az emberi létezés és a növények között, hiszen utóbbiak tulajdonképpen ugyanabból az anyagból épülnek fel, mint mi, és ugyanúgy újulnak meg újra és újra.

60 millió éves levéllenyomatok, mikroszkopikus sejtek és egész erdők látványa tárul fel a szemünk előtt a december 23-ig látogatható tárlaton.

„Az ökológiai válság kapcsán elengedhetetlenné vált, hogy a növényeket jelentőségüknek megfelelően kezeljük, és a folyamatosan mélyülő megkésettség gyötrő érzése mellett komoly erőfeszítéseket tegyünk annak érdekében, hogy az emberi identitás mellett a törékeny növényi létezés kérdéseit is megértsük. És nem pusztán azért, mert tőlük függ és rajtuk múlik a saját létezésünk” – fogalmaz Virágvölgyi István kurátor.

A kiállítás címe Goethétől származik, akit különösen érdekeltek a növények, és naplójában ezt írta: „Hipotézis: levél minden, és ez az egyszerűség a legnagyobb sokféleséget teszi lehetővé.” Részletek a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapján.

6. Természet a falak között: a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításai

A múzeum célja, hogy már gyerekkorban elültesse a természet szeretetét az emberekben, és ezt változatos állandó és időszaki kiállításokon keresztül igyekszik megtenni. Előbbiek a Föld egészének bio- és geodiverzitását mutatják be: a magyarországi geológiai és evolúciós folyamatokat, a magyar dinoszauruszok korát, ásványokat, kőzeteket, drágaköveket és a korallzátonyok élővilágát egy 13 000 literes akváriummal. A jelenleg futó időszaki kiállítások UV-fényre aktiválódó művészeti alkotásokat, természetfotókat, a méheket, az egyiptomi múmiák titkait és az erdők élővilágát vonultatják fel.

Ha mindez nem lenne elég, a Magyar Természettudományi Múzeum csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz is, melynek keretein belül különféle programokkal várják az érdeklődőket. November 5-én az Orczy-kertben tartanak madárismereti sétát, 6-án családi nap lesz gyerekkoncerttel, kézműves workshoppal, november 12-én pedig „A T-rex metafizikája – elmélkedés a tudhatóról és tudhatatlanról” címmel tartanak előadást.

A belépőárakat, a nyitvatartást és a további részleteket itt találod.

7. Állatkert cápákkal

A Tropicarium immár húsz éve várja az érdeklődőket a Campona Bevásárlóközpontban, Budatétényben. Mintegy 3000 négyzetméteren aligátorok, egzotikus hüllők és kétéltűek, majmok, madarak, színes halak és persze cápák a főszereplők. Megismerkedhetünk a magyar vizek halfaunájával, sétálhatunk a buja a trópusi esőerdő pálmái között, miközben madarak repkednek a fejünk felett, megetethetjük a tarka pontyokat, megcsodálhatjuk a halálos nyílméregbékát, a madárpókot, az óriás imádkozó sáskát, és számos különleges hüllőt, kígyót vehetünk szemügyre.

A Tropicarium legvonzóbb helyszíne azonban mindenekelőtt a 12 méter hosszú látványalagút, ahol az akvárium lakói, a cápák a fejünk felett és mellett úszkálnak, így testközelből figyelhetjük meg őket. Érdemes etetéskor érkezni (csütörtökönként 14.30-kor). Az állatkert más lakóinál is tartanak látványetetéseket, például az aligátoroknál és a kígyóknál, ez időpontokról ide kattintva tájékozódhatsz. Egyéb infók (belépőjegyek, nyitvatartás) itt.

8. Amit minden gyereknek látnia kell: a Csodák palotája

Persze, nem csak a kicsik számára nyújthat különleges élményt a Csopa, kifejezetten ajánlják pároknak vagy akár első randihelyszínnek is. A „csodákkal” 5000 négyzetméteren, 250 interaktív játék segítségével ismerkedhetsz meg Óbudán. Tudomány a természetben, híres tudósok, mágnessesség, űrkutatás, illúziók, logikai játékok, fizikai kísérletek – csak néhány téma a sok közül.

5D-s utazás a Naprendszerben, 9D-s hullámvasút, körmozi, szabadulószobák, lábbiliárd, különleges csocsók

is várnak, így akár egy egész délelőttöt vagy délutánt el lehet tölteni a Csopában.

A kisgyerekek számára kijelölt útvonalon a finommotoros mozgás, a szem-kéz koordináció, a mozgáskoordináció és a képzelőerő fejlesztésére szolgáló játékok sorakoznak fel. Minden szombaton és vasárnap „buborék show-val” készülnek a szervezők, a látványos bemutatón a buborékok fizikájáról lehet tanulni. A páros randiútvonalon pedig csak közösen, együttműködéssel megoldható feladatok várnak.

Részletes infókat ide kattintva találsz.

9. Budapest sztárbarlangjai

Végül még két klassz barlangos programlehetőség, hiszen a föld alatt biztosan nem esik és nem fúj, illetve a hőmérséklet is állandó. A Szemlő-hegyi-barlang Budapest földalatti virágoskertje, ami nem növényekkel, hanem kővirágokkal kápráztat el: borsókövekkel, kalcitlemezekkel és más ásványokkal. Egy nagyjából 500 méteres, kiépített túraútvonalon lehet őket megcsodálni, de érdemes megnézni a vetítőterem 3D-s filmjét és az interaktív kiállítást is. Ha a barlang bejárása után kisüt a nap, a fölötte lévő lehet szusszanni, játszani egyet, de kialakítottak itt egy tanösvényt is, ami a magyarországi kőzeteket mutatja be. Itt találsz róla több infót.

A Pál-völgyi-barlangot – ami Magyarország leghosszabb barlangrendszerének a része – 1904-ben fedezték fel egy felhagyott kőfejtőben. Benne meseszerű cseppköveket, magas, hasadékszerű folyosókat, gömbszerű oldásformákat, érdekes sziklaalakzatokat láthatunk. Itt szintén egy félkilométeres útvonalat lehet bejárni, amit nemrégiben újítottak fel. A látogatás mikéntjéről ide kattintva olvashatsz.


Cikkajánló