Felmérik a nagytestű ragadozók élőhelyét

A program célja a természeti értékek védelme, a Szlovákia felől Magyarországra visszatelepült őshonos nagyragadozók hazai ökológiai sajátosságainak vizsgálata.

Szerző:
forrás: ANPI
Fotó:
TOBIAS
TAMBAKO
2013. október 12.

A program célja a természeti értékek védelme, a Szlovákia felől Magyarországra visszatelepült őshonos nagyragadozók hazai ökológiai sajátosságainak vizsgálata.

  

 

NEMETKÖZI ÖSSZEFOGÁS
„A nagytestű ragadozók (farkas, hiúz) élőhelyének felmérése és élettani vizsgálatuk alapján közös jegyzék megfogalmazása“ nevű projekt (HUSK/1101/2.2.1/0036) vezető partnere az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, külföldi partnere Východoslovenské múzeum v Košiciach. Az elnyert támogatás teljes összege: 469 940 EUR.

A projekt által érintett területen, számos olyan védett faj él, mely elterjedési területének határát itt éri el. Ez különösen érvényes a Gömör-Tornai-karszt területére, mely az alföldi és a magashegységi jellegű élőhelyek ütközőzónájában helyezkedik el. A sokféleséget megőrző, kutatási eredményekre alapozott kezelés ezért alapvetően fontos a védett természeti területek állapotának fenntartásában, a kezelt élőhelyekhez kötődő állat- és növényfajok megőrzésében.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programon (2007-2013) belül megvalósuló, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Kelet Szlovákiai Múzeum együttműködésében megvalósuló program specifikus céljai a természeti értékek védelme, a Szlovákia felől Magyarországra visszatelepült őshonos nagyragadozók hazai ökológiai sajátosságainak vizsgálata, a határ régióban élő farkas, hiúz szubpopuláció összehangolt monitorozási módszerének kialakítása és alkalmazása, geológiai, biogeográfiai, és klimatológia szempontból egységet képező régió országhatárral megosztott két oldalát érintő természetvédelmi tevékenységek (kutatás, megőrzés, bemutatás) összehangolása, a feladatok megoldásának közös kidolgozása és végrehajtása.

Cikkajánló