Függőhidak a világ minden tájáról

Ezeken a hidakon szó szerint szédületes élmény lehet végigmenni. Tériszonyosok válogatott rémálmai következnek üvegpadlóval, via ferratával vagy éppen bungee jumpinggal fűszerezve.

Szerző:
Hidvégi Brigi
2016. december 1.

Ezeken a hidakon szó szerint szédületes élmény lehet végigmenni. Tériszonyosok válogatott rémálmai következnek üvegpadlóval, via ferratával vagy éppen bungee jumpinggal fűszerezve.

1. A híd, amin sokan inkább visszafordulnak

 


Németország leghosszabb függőhídja, a Geierlay az origo.hu szerint egyenesen népszerűbb, mint a világ legismertebb sörözője, a müncheni Hofbräuhaus. Még csak tavaly nyílt meg a nagyközönség előtt, de már több mint 370 ezren látogattak el ide, bár azt nem tudjuk, ebből hányan mentek ténylegesen végig rajta. Sokaknak ugyanis útközben száll inába a bátorság, és a növekvő mélység láttán inkább visszafordulnak. A 360 méter hosszú híd legmagasabb pontja 100 méterre van a földtől, átsétálva rajta Mörsdorfból Sosbergbe jutunk. A Geierlay egyébként mindössze 130 nap alatt épült több mint egymillió euróból.


2. Éjjel is meseszép

 


Ausztria nyugati részén, a német határ közelében, egészen pontosan az ehrenbergi hegyszoros fölött húzódik a Highline 179, ami az alatta vezető útról kapta a nevét (B179 Fernpassstraße). A 403 méter hosszú függőhidat 2014-ben építették 206 napon át, 77 tonnát nyom, szélessége 1,2 méter, és 110 méter magasan ível át a két hegy között. Egyszerre 500-an tartózkodhatnak rajta; forgósorompón keresztül lehet rá feljutni, így biztosan nem lehetnek rajta többen. Éjszaka is különleges látványt nyújt, végig LED-ek világítják be. A helyszínre nemcsak a híd miatt érdemes ellátogatni: egyik felén a 17. században épült Claudia erődöt, a másikon az Ehrenberg várat lehet megcsodálni.


3. Ahonnan bungee jumpingolni is lehet

 


Az oroszországi Szocsi Nemzeti Parkban szintén 2014 nyarán nyitották meg a látogatók előtt a SkiBridge-et, ami 439 méter hosszan ível át a Mzimta-folyó fölött, 207 méteres magasságban. A Kaukázus hófödte csúcsait és a Fekete-tenger partvidékét lehet szemügyre venni a hídról, aki pedig extrém kalandra vágyik, akár a bungee jumpingra is vállalkozhat ezen a nem mindennapi helyszínen. A függőhíd két évig készült; építéséhez 740 tonna acélt és 2000 köbméter betont használtak fel. Összesen 30 000 ember tartózkodhat rajta egyidejűleg.


4. A világ leghosszabb és legmagasabban fekvő üvegpadlós függőhídja

 


A kínai üvegpadlós függőhíd láttán nagy valószínűséggel még a legbátrabbaknak is megremeg a gyomruk. A Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található alkotmány 430 méter hosszan húzódik 300 méter magasságban, szélessége 6 méter. A padló háromrétegű edzett üveg lapokból áll, ezekből összesen 99 van, mindegyik 4,5 méter széles és másfél centiméter vastag. Tesztelték, hogy a híd hogyan bírja a hőmérsékletváltozást, a széllökéseket és a földrengést, rezgésének ellensúlyozására pedig üveggömböket helyeztek ki. Az augusztusi nyitás után két héttel mégis be kellett zárni egy időre. A park szóvívője szerint konkrét probléma nem állt fent, a gondot az okozta, hogy tízszer annyi ember szeretett volna átkelni rajta, mint amennyi a megengedett - egyszerre 600, naponta 8000. A híd azóta ismét látogatható.


5. Séta két csúcs között 3000 méter magasan

 


A svájci Peak Walk by Tissot nem a hosszúságával (107 m) emelkedik ki a függőhidak sorából, inkább az az érdekessége, hogy az első és egyetlen, ami két csúcsot köt össze. A Kilátó-csúcsig (View Point peak) felvonó viszi a látogatókat, ahonnan a 2971 méteres fő csúcshoz, a Scex Rouge-hoz lehet átsétálni. Közben megcsodálható többek között az Eiger és a Mont Blanc is. Aki tériszonnyal küzd, annak a híd tényleg nagy falat lesz, 80 centiméteres szélessége sem feltétlenül tölti el biztonságérzettel a rajta közlekedőt, bár állítólag akár még a 200 km/órás szélnek is ellenáll. Egyszerre 300 embert is elbírna, de kényelmi okokból egyidőben csak 150-en tartózkodhatnak rajta. A híd 2014-ben nyílt meg a látogatók előtt, megépítése 1,8 millió svájci frankba (460 millió forint) került.


5+1. Via ferrata kötélhíddal megspékelve


A Kis-Cohárd sziklafalán nemrégiben építettek ki vasalt utat, mintegy kétszáz méter hosszan. Felérve két sziklacsúcs között függőhíd vezet át. A Gyilkos-tó közelében lévő via ferratáról itt írtunk bővebben.

Cikkajánló