Fülemülefüttytől hangosak az erdők

A fülemülék sokak szerint a világ legszebb hangú énekesmadarai. Mostanában egyre gyakrabban hallhatjuk őket a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is, mivel visszatértek afrikai telelőhelyükről, és megkezdték a területfoglalást.

Szerző:
kmnp.hu
mme
TM
Fotó:
123rf.hu
2016. április 19.

A fülemülék sokak szerint a világ legszebb hangú énekesmadarai. Mostanában egyre gyakrabban hallhatjuk őket a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is, mivel visszatértek afrikai telelőhelyükről, és megkezdték a területfoglalást.

További különlegessége, hogy a hímek nem csupán napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek, ráadásul több szólamban. A külsőre kissé jellegtelen olajbarna színű, vöröses farkú csalogány leginkább az ártéri erdőkben keres magának fészkelőhelyet, de sokan közülük a városszéli parkokban, ligetekben is megtelepednek. A bokros, háborítatlan helyeket kedvelik, ahol el tudnak bújni.

 



Talajon mozgó rovarokat, pókokat, csigákat, férgeket fogyasztanak. Évente egy alkalommal költenek. Fészekalja április végén vagy május elején teljes. A fiókák június végén repülnek ki. Hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Április elején érkeznek meg az első hím példányok Magyarországra, azonban egész hónapban folyik még a vonulás. Az őszi mozgalom augusztus második felében zajlik, szeptember közepére pedig az állomány nagy része útnak indul Afrika felé.

Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft. A tavaszi vonulási csúcs április vége, május elejére esik, a hímek a megérezést követően szinte azonnal énekelni kezdenek, késő délutántól kora estig elbűvölve nemcsak a faj tojóit, de bennünket, embereket is. A fülemüle (Luscinia megarhynchos) igazán muzikális, gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, beleértve ebbe zenei szempontból tökéletes akkordokat is.
 

Hallottál már fülemülét énekelni? Itt megnézheted, hogyan dalol.

 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körös-völgyi Látogatóközpont és Állatparkjában idén is megrendezik a Fülemülék éjszakáját. Április 23-án este egy szakvezetéses túra keretében nemcsak a fülemülék gyönyörű énekét hallgathatják meg a résztvevők, hanem az Anna-liget más lakóinak esti, éjszakai életét is megfigyelhetik.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ismét fészkel a feketególya-pár a Pilisben

Egyre gazdagabb a madárvilág a Kis-Sárréten

Ezért is vigyázzunk április-májusban a fecskékre

Még több madaras hír

Cikkajánló