Gólyagyilkos gólyától mentették meg a tojásokat

Már első látásra lehetett tudni, hogy a fészekben heverő gólyatetem esetében nem áramütésről volt szó. A mellette sorakozó tojásokat a Hortobágyi Madárparkba vitték.

Szerző:
madarpark.hu
Fotó:
Konyhás István
2019. április 25.

Már első látásra lehetett tudni, hogy a fészekben heverő gólyatetem esetében nem áramütésről volt szó. A mellette sorakozó tojásokat a Hortobágyi Madárparkba vitték.

Húsvétvasárnap kapták a bejelentést a fészekben elpusztult fehér gólyáról a mikepércsi rendőröktől a Madárkórház munkatársai. Az E.ON szakembereivel mentek ki a helyszínre, és már ekkor erősen gyanakodtak rá, hogy a gólyát egy fajtársa pusztította el. A mentés közben látták, hogy a szomszédos gólyák rátámadnak a fészken ülő társukra.

 


„Nem ismeretlen az a tény, hogy a fehér gólyák próbálják szabályozni a szaporulatot a fészkelésük során. Ennek legismertebb módja, hogy a kikelt fiókákból a leggyengébbeket kilökik, ha nem elég a táplálék a teljes fészekalj felnevelésére. Lehet, hogy egyfajta természetes állományszabályozás az is, hogy ha az annyira száraz, táplálékban szegény tavaszon, mint az idei, akár a fajtásaikat is megpróbálják eltántorítani a szaporulat kiköltésétől vagy felnevelésétől” - írják a madarpark.hu-n.

 


Az is gyanús volt, hogy a fészken ülő, megmaradt gólyának véres volt a bal szárnya, mégis jól repült. Az öt tojást nem hagyták magára, hiszen benne volt a pakliban, hogy a szomszédos madarak kilökik azokat, ha az egyedül maradt szülő elmegy táplálkozni, de előbb-utóbb neki is választania kellett volna a kotlás és az evés között. A tojásokat ezen kívül a dolmányos varjak és a kihűlés is veszélyeztették volna, ezért a Madárparkba kerültek, ahol már adoptálták is őket. A nagyröpdében biztonságban kikelhetnek, és a nevelőszülők gondozzák majd a kismadarakat.

 


Az elpusztult gólyát felboncolták, és bizonyossá vált, hogy a halálát egy fajtársa okozta. „A fészekért, vagy a területért vívott harcban csőrével több halálos sebet is ejtett a madáron. Ezen felül felmerült egy enyhe mérgezés gyanúja is, amely legyengíthette szervezetét. Ennek vizsgálata még laborban zajlik. Mindenesetre a halált nem ez okozta” - olvasható a Madárpark oldalán.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Most már biztos, hogy elpusztult Báró

Gólyák a célkeresztben - Mi történik Libanonban?

Becsajozott Ronny, a vandál gólya
Megvan az első tojás a gemenci feketególya-fészekben

Lassan benépesítik a gólyák a Körös-Maros Nemzeti Parkot

Cikkajánló