Gólyatöcsfészkeket mentettek Kapros-pusztán

Nem túl biztonságos helyen kezdte meg a költést két gólyatöcspár. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai ötletes és hatékony megoldást találtak ki a fészkek megóvására.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Utassy Bence / Természetvédelmi Őrszolgálat / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2023. június 2.

Nem túl biztonságos helyen kezdte meg a költést két gólyatöcspár. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai ötletes és hatékony megoldást találtak ki a fészkek megóvására.

Görbeháza mellett, Kapros-pusztán egy víz alatt lévő mezőgazdasági út magasabb térszínén kezdte meg a költését két pár gólyatöcs (Himantopus himantopus) – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság posztjában. Mivel a gazdálkodók rendszeresen használják az utat, fennállt a veszélye annak, hogy az ígéretes költés megsemmisülhet. A Természetvédelmi Őrszolgálat egyszerű, de hatékony megoldást találtak a fészkek bolygatás nélküli óvására: karókkal védőzónát alakítottak ki, ami már messziről jelzi az erre járó mezőgazdasági gépeknek a védett területet.

Mint írják, a nemzetipark-igazgatóság munkatársai a karók tetejére fémtüskéket helyeztek, így a fészekrabló madarak nem tudnak rászállni a magaslatra. A helyszín elhagyása után, a madarak szinte azonnal visszatértek a fészkekre, és folytatták a költést, immár nagyobb biztonságban.

A 2019 Év Madara címet elnyerő gólyatöcs kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva, és egyesével is költ. Magyarországon rendszeres fészkelő, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200-1000 pár között alakul. Főleg vízi rovarokat és más gerincteleneket szedeget össze a víz színéről és a partról. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonuló. Tavasszal március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából, a költési időszak végén korán útra kel, többségük augusztusban el is hagyja hazánkat. A gólyatöcs fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 Ft – olvasható a Magyar Madártani Egyesületet (MME) oldalán.

Cikkajánló