Gombavadászat és ünnepi darvadozás - Programajánló hétvégére

A hosszú hétvégére már jó időt jósol a meteorológia, így semmi nem állhat az utadba, ha a természetben szeretnél kikapcsolódni. Jön a várva várt darufesztivál, lesz gombatúra, a gyerekek számára különleges játékokkal készülnek a szentendrei skanzenben, Tihanyban és Ipolytarnócon pedig gasztronómiai élményekben lehet részed.

Szerző:
Hidvégi Brigi
2015. október 22.

A hosszú hétvégére már jó időt jósol a meteorológia, így semmi nem állhat az utadba, ha a természetben szeretnél kikapcsolódni. Jön a várva várt darufesztivál, lesz gombatúra, a gyerekek számára különleges játékokkal készülnek a szentendrei skanzenben, Tihanyban és Ipolytarnócon pedig gasztronómiai élményekben lehet részed.

1. A csiperke és a pereszke nyomában

 

 Fotó: Shutterstock

 

Ha más nem is, egy pozitívuma tagadhatatlanul van az utóbbi napok esőzéseinek: gazdag a felhozatal a gombákból. Ha nem ismered őket annyira, de szeretnél jobban eligazodni közöttük, pont neked találták ki a szakvezetéses túrát, amely Szarvason, az Anna-ligetben lesz szombaton. A csiperkék, a taplók, a júsdásfülgombák és a pereszkék mind arra várnak, hogy felfedezd őket, de a szervezők azt ígérik, különlegességekkel is megismerkedhetsz a kirándulás során. A gombaismereti foglalkozás után megtekinthető a Körösvölgyi Állatpark is.
Mikor?
2015. október 24. szombat, 10.00-tól
Hol?
Körösvölgyi Látogatóközpont, Szarvas
Részletek ide kattintva.

 

2. Darvadozás a Hortobágyon

 

Ahogy korábban már mi is írtuk, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság nagy programkavalkáddal ünnepli jelképe, a daru vonulását a hétvégén. A fő attrakció persze a darvak serege, amit szakvezetéses túrák keretén belül lehet megtekinteni, de lesz csillagászati bemutató, táncház, kézműves-foglakozás, ételkóstoló és kisvasutazás is - mindenki megtalálhatja a kedvére való programot a daruünnep felhozatalából. Ne felejts el előre bejelentkezni!
Mi már láttuk a darvakat az idén, kattints ide az élménybeszámolóért! 

 

<p><a href="https://vimeo.com/142611425">HORTOBÁGYON DARVADOZVA</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

Mikor?
2015. október 23-25.
Hol?
Hortobágy
Részletes program ide kattintva. 

 

3. Gasztrokalandok az ősmaradványok földjén

  

Fotó: Shutterstock 

 

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területről már egyébként is sokat hallottunk, most azonban rendhagyó programra kerül sor az évmilliók titkait őrző vidéken: gasztronómiai rendezvény lesz. A nap fő eseményére, a rackapörköltfőző versenyre előzetesen szükséges jelentkezni. Ha csak nézelődni és szórakozni indulsz, akkor sem maradsz éhen. A büfében a helyi ételeket, például a palóc levest és a szilvalekváros laskát kóstolhatod meg, amit palóc sörrel öblíthetsz le. A termelői piacon mennyei sajtok, mézek, lekvárok és szörpök között válogathatsz, a kézművesvásárban pedig többek között csuhéfonó, mézeskalácsos, csontfaragó, rongyszőnyeges és keramikus kínálja majd a portékáját.
Mikor?
2015. október 24., szombat
Hol?
Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
Bővebb infó és elérhetőségek ide kattintva.

 

4. Félre a tablettel és az okostelefonnal, gyerekek!

 

 Fotó: Szentendrei Skanzen

 

Ideje bebizonyítani a 21. században felnövekvő generációnak, hogy a modern technika nélkül is lehet jól szórakozni. Erre vállalkozott a szentendrei skanzen, ahol a csemeték ezen a hétvégén a régmúlt idők játékait próbálhatják ki. A lányokat kézműves-foglalatosságok (pl. babakészítés) és ugróiskola-variációk várják, az örökmozgó fiúk pedig elmerülhetnek a métázás (labdajáték) és a csülközés (fahajítás) rejtelmeiben. A társasjátékozás során remek közösségi élményeket szerezhetnek a gyerekek, a mesemoziban pedig a Magyar népmeséket ismerhetik meg. A skanzenben végre élőben is lehet FarmVille-ezni, és október 23-án tánctanítás és zene is lesz.
Mikor?
2015. október 23-25.
Hol?
Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Bővebb infó itt.

 

5. Kóstoló a nemzeti parkok ízeiből

 

Fotó: Shutterstock 

 

Igazi pihentető program a hétvégére a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban: egy kis kézműveskedés, finom falatok és némi kultúra. A kreatív foglalkozáson szalvétatechnikával levélnehezéket és levendulával töltött zsákocskát készíthetsz. A nyári hangulatot a Fürdőélet - Vaszary János strandképei a Balatontól a Riviéráig c. kiállítás idézi meg, és ha bögrét hozol vagy vásárolsz, akkor a szervezők vendége vagy egy finom teára. Az öt nemzeti parki védjegyes termékből összeállított ízelítőt sem érdemes kihagyni.
Mikor?
2015. október 24., szombat, 10.00 - 16.00
Hol?
Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany
Még több információ ide kattinva. 

Cikkajánló