Gyönyörű fehér dámszarvast fotóztak Budakeszi mellett

Göde Zoltán fotós mindenre számított a Budakeszi mellett tett sétája során, csak erre a különleges találkozásra nem.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Göde Zoltán
2022. február 14.

Göde Zoltán fotós mindenre számított a Budakeszi mellett tett sétája során, csak erre a különleges találkozásra nem.

A Budakeszi Vadaspark mögötti hatalmas erdős területen sétált Göde Zoltán, amikor egy kb. 20 dámszarvasból álló rudlira lett figyelmes. A szarvasok mellett muflonok is voltak a csapatban, amelyekről Zoltán több képet is készített, köszönhetően annak, hogy elég bátrak voltak, és úgy 15 métere tőle szinte modellt is álltak neki.

Nem úgy az a fehér dámszarvas, amely szintén ezzel a csapattal volt. Érthető, hogy Zoltán inkább róla szeretett volna minél több fotót készíteni, hiszen ezen a napon egy nem mindennapi találkozással ajándékozta meg a budakeszi erdő. Vagy 10 percig szemeztek a különleges kinézetű szarvassal, de minduntalan zavaró takarásban volt, így csupán ezt az egy képet sikerült készítenie róla.

De ne legyünk telhetetlenek, ez is remek fotó lett erről a gyönyörű állatról, Zoltán pedig ezzel biztosan egy életre szóló élmény kapott. A képen látható dámszarvas esetében, ahogy a korábbi, fehér szarvasokról szóló cikkünkben szereplő állatoknál is, nem albinizmusról, hanem az úgynevezett flavizmusról van szó. Ez egy pigmenthiányos állapot, amikor a szemek színe barna marad, míg az albinuzmus esetén azok pirosak lesznek.

A dámszarvasoknál nemcsak fehér, hanem fekete színváltozat is előfordulhat, előbbi az állomány egy százalékában, utóbbi akár nyolc százalékban is előfordulhat.

Nemrég Nógrádban tűnt fel, és kapták lencsevégre azt a fehér dámszarvast, amelyet már korábban is többször fotóztak le azon a környéken, és amelyet nemes egyszerűséggel csak „nógrádi csodaszarvasnak” becéznek.

Cikkajánló