Gyönyörű képek és magyar sikerek Olaszországból

Az egész világot megbénító járvány és az ezzel foglalkozó hírek dömpingje mellett üdítő és megindító, hogy az egyik legjobban sújtott országból egy kis szívet melengető hír is érkezik gyönyörű természetfotók formájában. A magyar fotósok pedig ismét remekeltek a nívós olasz pályázaton.

2020. március 30.

Az egész világot megbénító járvány és az ezzel foglalkozó hírek dömpingje mellett üdítő és megindító, hogy az egyik legjobban sújtott országból egy kis szívet melengető hír is érkezik gyönyörű természetfotók formájában. A magyar fotósok pedig ismét remekeltek a nívós olasz pályázaton.

Olaszországban idén 14. alkalommal hirdették ki az egyik legnívósabb nemzetközi természetfotó-pályázatának, az olasz Asferico International Nature Photography Competition-nek a győzteseit. Illetve nem mindegyiket, ugyanis az abszolút győztes kilétét még titokban tarják a szervezők. Erről - az eddigi évek szokása szerint nyáron megtartott - díjátadón szereznénk tudomást, most azonban eléggé kérdéses, hogy akkor lesz-e egyáltalán, ahogy sajnos a magyar Varázslatos Magyarország fotópályázatának márciusról nyárra halasztott átadójának megtartása is erősen kérdéses.

De örüljünk annak, hogy legalább a legjobb fotók kiválasztása már megtörtént, amelyekből a cikk végén találtok egy kis összeállítást. Azokat megnézve talán pár percre feledtetni tudjuk a világban kialakult szorongató helyzetet. Ízelítőül íme, itt az egyik fotó egy helyes kis gombócba kuporodott nyúlról, a kép címe találóan Nyúllabda.

De ne feledkezzünk meg a magyarokról, ugyanis úgy tűnik, a tavalyi év után folytatódik a hazai természetfotósok sikerszériája a nemzetközi porondon.

Az Asferico pályázatára beérkezett több mint 18 000 kép közül választották ki a legjobbakat 8 felnőtt és 2 ifjúsági kategóriában, és ebből hármat magyar fotósok nyertek meg.

Kezdjük a sort a tavalyi év legsikeresebb hazai természetfotósával, Daróczi Csabával, aki az olasz pályázaton az Egyéb Állatok kategóriáját nyerte meg ezzel a nagyon szép tölgy-pávaszemes fotójával.

Csabának még egy fotója bekerült a legjobbak közé, és ezt a képet már láthattátok az alig egy hónapja kihirdetett spanyol Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázat kiemeltjei között. Ott és most, az Asferico-n is a Madarak kategóriájában kapott Highly commended elismerést.

Daróczi Csabának eddig kétszer sikerült már kategóriát nyernie ezen az olasz pályázaton, 2012-ben a Kompozíció és forma, 2016-ban pedig a Növények és gombák kategóriájában.

A pályázat abszolút győztes képét egyébként a kategóriagyőztes fotókból fogják kiválasztani, így elképzelhető, hogy Csaba örülhet majd annak is. Eddig ennek a pályázatnak nem volt még magyar győztese, de idén elég nagy erre az esély, Csaba legalábbis azt mondta, ha ő lenne a zsűriben, akkor vagy a spanyol Cristobal Serrano Emlősök kategóriájában győztes fókás képet, vagy a saját lepkés képét választaná.

Bár itt most ő nincs benne a zsűriben, de rengeteg nemzetközi pályázaton indult már és sok díjat is kapott, így neki el is hisszük ezt a tippet, és drukkolunk.

Ahogy Nagy Bertoldnak is, hiszen ő is esélyes lehet az abszolút győzelemre. Bertold a Növények és gombák kategóriában lett első ezzel a gyönyörű grafikus hatású fotójával. Ez a fotó a naturArt által rendezett magyar Az Év Természetfotósa (ÉTF) pályázaton is nyert tavaly szintén a növények kategóriájában.

Fotójának érdekessége, hogy a 2018-as ÉTF pályázaton nyert egy egyéves eszközbérleti lehetőséget és ő egy drónt választott. Egy hónapra rá, ahogy megkapta, már el is készült ez a gyönyörű kép Soprontól nem messze.

Bertold 15 éve kezdett fotózni, de sajnos nincs annyi ideje rá, amennyit szeretne. Így is számos díjat sikerült elnyernie. Bár nemzetközi szinten eddig csak a szintén olasz Oasis Photo Contesten indult, ahol volt már három magasra értékelt képe, komolyabban tavaly kezdett nemzetközi versenyekre pályázni. Az Asfericóra is nevezett, és tavaly második lett a Madarak kategóriájában ezzel a baglyos képével.

És a harmadik örömhír, hogy a tavalyi év után idén ismét magyar fotós fiú zsebelhette be az Ifjúsági kategória győzelmét a 15-17 évesek között. Füssi-Nagy Regő után idén Koncz-Bisztricz Tamás nyerte ezt a kitüntető címet. A ködben készült különleges hatású fotójával már a tavalyi magyar ÉTF pályázatán is találkozhattunk, ahol szintén megnyerte az ifjúsági kategóriát.

Tomiról, aki áprilisban lesz 16 éves, már sokat olvashattatok nálunk, egy éve készült interjúnkkor pedig nem gondoltuk, hogy szinte berobban majd a természetfotós köztudatba. Sorban nyerte a hazai és nemzetközi díjakat, amit nehéz lenne most mind felsorolni, így csak a legnagyobbakat említjük: nemzetközi szinten megnyerte a Bird Photographer of the Year és az orosz Arany Teknős ifjúsági kategóriáját, a világ legnagyobb természetfotós pályázatán, a Wildlife Photographer of the Yearen pedig ugyanezzel a ködös fotójával bejutott a magasra értékeltek közé, és a román Milvus Photocontesten a felnőttek között indult és megnyerte az Általános képek kategóriáját. Hazai szinten pedig a két legnagyobb pályázaton is remekelt, az ÉTF-en ő nyerte az ifjúsági kategóriát, a Varázslatos Magyarország pályázaton pedig, ahol egyébként nincs ifjúsági kategória, két kategóriában is első lett, az egyik a Turista Magazin által támogatott Ember a természetben kategória a másika Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből. Tomi már tavaly is indult az Asfericón, de akkor nem jutott be a legjobbak közé, így meg is lepődött és nagyon örült az idei eredménynek. Ezúttal öt képpel is nevezett, és megmutatunk még egyet ezek közül:

Még egy magyar fotós képe került be az idei Asfericón a legjobbak közé, mégpedig Kovács Norberté, akiről legutóbb megtudtuk, hogy ez az évad az első, amikor nemzetközi szinten is pályázott képeivel. A már kihirdetett spanyol María Luisa versenyen ő lett a legsikeresebb magyar, egy kategóriagyőzelemmel és két, legjobbak közé kiemelt képével. A mostani fotója a Kompozíció és forma kategóriában kapott Highly commended elismerést. A kép címe Bránvilág, amely az olasz pályázaton kissé félrefordítva Brain World-ként szerepel. De úgy gondoljuk, elnézhetjük ezt a szervezőknek, hiszen ahhoz, hogy tudjuk, mi is az a bránvilág, el kéne merülnünk a részecskefizika és a húrelmélet rejtelmeibe. Mindenesetre Norbert jégformákról készült drónfotója nagyon izgalmas lett.

Gratulálunk az összes magyar díjazottnak, és ahogy ígértük, íme, egy kis összeállítás az Asferico fotópályázatának legjobb képeiből.

Cikkajánló