Hírek

Gyönyörű képek és magyar sikerek Olaszországból

Az egész világot megbénító járvány és az ezzel foglalkozó hírek dömpingje mellett üdítő és megindító, hogy az egyik legjobban sújtott országból egy kis szívet melengető hír is érkezik gyönyörű természetfotók formájában. A magyar fotósok pedig ismét remekeltek a nívós olasz pályázaton.

Szöveg:
Pálvölgyi Krisztina
2020. március 30.

Az egész világot megbénító járvány és az ezzel foglalkozó hírek dömpingje mellett üdítő és megindító, hogy az egyik legjobban sújtott országból egy kis szívet melengető hír is érkezik gyönyörű természetfotók formájában. A magyar fotósok pedig ismét remekeltek a nívós olasz pályázaton.

Olaszországban idén 14. alkalommal hirdették ki az egyik legnívósabb nemzetközi természetfotó-pályázatának, az olasz Asferico International Nature Photography Competition-nek a győzteseit. Illetve nem mindegyiket, ugyanis az abszolút győztes kilétét még titokban tarják a szervezők. Erről - az eddigi évek szokása szerint nyáron megtartott - díjátadón szereznénk tudomást, most azonban eléggé kérdéses, hogy akkor lesz-e egyáltalán, ahogy sajnos a magyar Varázslatos Magyarország fotópályázatának márciusról nyárra halasztott átadójának megtartása is erősen kérdéses.

De örüljünk annak, hogy legalább a legjobb fotók kiválasztása már megtörtént, amelyekből a cikk végén találtok egy kis összeállítást. Azokat megnézve talán pár percre feledtetni tudjuk a világban kialakult szorongató helyzetet. Ízelítőül íme, itt az egyik fotó egy helyes kis gombócba kuporodott nyúlról, a kép címe találóan Nyúllabda.

Emlősök Highight Ewan Crosbie - United Kingdom - Hare ball

Ewan Crosbie: Hare ball – Emlősök kategória Highly commended elismerés

De ne feledkezzünk meg a magyarokról, ugyanis úgy tűnik, a tavalyi év után folytatódik a hazai természetfotósok sikerszériája a nemzetközi porondon.

Az Asferico pályázatára beérkezett több mint 18 000 kép közül választották ki a legjobbakat 8 felnőtt és 2 ifjúsági kategóriában, és ebből hármat magyar fotósok nyertek meg.

Kezdjük a sort a tavalyi év legsikeresebb hazai természetfotósával, Daróczi Csabával, aki az olasz pályázaton az Egyéb Állatok kategóriáját nyerte meg ezzel a nagyon szép tölgy-pávaszemes fotójával.

egyeb allatt Winner Daroczi Csaba - HUNGARY - Night flight NAGY

Daróczi Csaba: Éjszakai repülés – Egyéb állatok kategória 1. helyezett

„Ez a lepke kizárólag dunántúli tölgyesekben él, és augusztus elejétől 22 óra után kezd repülni. Ha felállítunk egy nagy teljesítményű speciális színhőmérsékletű lámpát, akkor nagy rá az esélyünk, hogy a fény odacsalja őket, elkezdenek a lámpa körül körözni, majd leszállnak a fűbe. Ekkor van esélyünk röptében fotózni őket”

Csabának még egy fotója bekerült a legjobbak közé, és ezt a képet már láthattátok az alig egy hónapja kihirdetett spanyol Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázat kiemeltjei között. Ott és most, az Asferico-n is a Madarak kategóriájában kapott Highly commended elismerést.

Madarak HIghly Daroczi Csaba - HUNGARY - Morning lights NAGY

Daróczi Csaba: Reggeli fények – Madarak kategória Highly commended elismerés

Daróczi Csabának eddig kétszer sikerült már kategóriát nyernie ezen az olasz pályázaton, 2012-ben a Kompozíció és forma, 2016-ban pedig a Növények és gombák kategóriájában.

A pályázat abszolút győztes képét egyébként a kategóriagyőztes fotókból fogják kiválasztani, így elképzelhető, hogy Csaba örülhet majd annak is. Eddig ennek a pályázatnak nem volt még magyar győztese, de idén elég nagy erre az esély, Csaba legalábbis azt mondta, ha ő lenne a zsűriben, akkor vagy a spanyol Cristobal Serrano Emlősök kategóriájában győztes fókás képet, vagy a saját lepkés képét választaná.

Emlősök Winner  Cristobal Serrano - SPAIN -  Selkie

Cristobal Serrano: Selkie – Emlősök kategória 1. helyezett

Bár itt most ő nincs benne a zsűriben, de rengeteg nemzetközi pályázaton indult már és sok díjat is kapott, így neki el is hisszük ezt a tippet, és drukkolunk.

Ahogy Nagy Bertoldnak is, hiszen ő is esélyes lehet az abszolút győzelemre. Bertold a Növények és gombák kategóriában lett első ezzel a gyönyörű grafikus hatású fotójával. Ez a fotó a naturArt által rendezett magyar Az Év Természetfotósa (ÉTF) pályázaton is nyert tavaly szintén a növények kategóriájában.

Novenyek esGombakWinner Bertold Nagy - HUNGARY - Death of an old oak NAGY

Nagy Bertold: Az öreg tölgy halála – Növények és gombák kategória 1. helyezett

„Egy fás legelő öreg tölgyeit néztem meg a havazás után, és tettem egy kis kitérőt egy olyan rész felé is, ahol már régen felhagytak a legeltetéssel. Itt a magányos tölgyeket már körülzárták a fiatalabb fák. Ez a példány ebben az évben dőlt ki, és a vékony hóréteg gyönyörű kontúrt adott az elmúlás pillanatainak.”

Fotójának érdekessége, hogy a 2018-as ÉTF pályázaton nyert egy egyéves eszközbérleti lehetőséget és ő egy drónt választott. Egy hónapra rá, ahogy megkapta, már el is készült ez a gyönyörű kép Soprontól nem messze.

Bertold 15 éve kezdett fotózni, de sajnos nincs annyi ideje rá, amennyit szeretne. Így is számos díjat sikerült elnyernie. Bár nemzetközi szinten eddig csak a szintén olasz Oasis Photo Contesten indult, ahol volt már három magasra értékelt képe, komolyabban tavaly kezdett nemzetközi versenyekre pályázni. Az Asfericóra is nevezett, és tavaly második lett a Madarak kategóriájában ezzel a baglyos képével.

foto-nagy-bertold-16ebc576-43975

Nagy Bertold: Téli bagolymese – 2019-es pályázat, Madarak kategória 2. helyezett

És a harmadik örömhír, hogy a tavalyi év után idén ismét magyar fotós fiú zsebelhette be az Ifjúsági kategória győzelmét a 15-17 évesek között. Füssi-Nagy Regő után idén Koncz-Bisztricz Tamás nyerte ezt a kitüntető címet. A ködben készült különleges hatású fotójával már a tavalyi magyar ÉTF pályázatán is találkozhattunk, ahol szintén megnyerte az ifjúsági kategóriát.

KOncz-Bisztricz Tamás Köd

Koncz-Bisztricz Tamás: Egy ködös éjszaka – Fiatal fotósok (15-17 éves) kategória 1. helyezett

Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás

Tomiról, aki áprilisban lesz 16 éves, már sokat olvashattatok nálunk, egy éve készült interjúnkkor pedig nem gondoltuk, hogy szinte berobban majd a természetfotós köztudatba. Sorban nyerte a hazai és nemzetközi díjakat, amit nehéz lenne most mind felsorolni, így csak a legnagyobbakat említjük: nemzetközi szinten megnyerte a Bird Photographer of the Year és az orosz Arany Teknős ifjúsági kategóriáját, a világ legnagyobb természetfotós pályázatán, a Wildlife Photographer of the Yearen pedig ugyanezzel a ködös fotójával bejutott a magasra értékeltek közé, és a román Milvus Photocontesten a felnőttek között indult és megnyerte az Általános képek kategóriáját. Hazai szinten pedig a két legnagyobb pályázaton is remekelt, az ÉTF-en ő nyerte az ifjúsági kategóriát, a Varázslatos Magyarország pályázaton pedig, ahol egyébként nincs ifjúsági kategória, két kategóriában is első lett, az egyik a Turista Magazin által támogatott Ember a természetben kategória a másika Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből. Tomi már tavaly is indult az Asfericón, de akkor nem jutott be a legjobbak közé, így meg is lepődött és nagyon örült az idei eredménynek. Ezúttal öt képpel is nevezett, és megmutatunk még egyet ezek közül:

06-koncz-bisztricz-tamas-molnarka_labnyom__psobh3520afm6c1q-d70d1c62-148775

Koncz-Bisztricz Tamás: Molnárka lábnyom

Még egy magyar fotós képe került be az idei Asfericón a legjobbak közé, mégpedig Kovács Norberté, akiről legutóbb megtudtuk, hogy ez az évad az első, amikor nemzetközi szinten is pályázott képeivel. A már kihirdetett spanyol María Luisa versenyen ő lett a legsikeresebb magyar, egy kategóriagyőzelemmel és két, legjobbak közé kiemelt képével. A mostani fotója a Kompozíció és forma kategóriában kapott Highly commended elismerést. A kép címe Bránvilág, amely az olasz pályázaton kissé félrefordítva Brain World-ként szerepel. De úgy gondoljuk, elnézhetjük ezt a szervezőknek, hiszen ahhoz, hogy tudjuk, mi is az a bránvilág, el kéne merülnünk a részecskefizika és a húrelmélet rejtelmeibe. Mindenesetre Norbert jégformákról készült drónfotója nagyon izgalmas lett.

Kompozíció Highly Norbert Kovacs - HUNGARY - Bránvilág

Kovács Norbert: Bránvilág – Kompozíció és forma kategória Highly commended elismerés

Gratulálunk az összes magyar díjazottnak, és ahogy ígértük, íme, egy kis összeállítás az Asferico fotópályázatának legjobb képeiből.

01 Tajkep Highlight Bart Heirweg - BELGIUM - Icecream cake

Bart Heirweg: Icecream cake – Tájkép kategória Highly commended elismerés

02 Ifjusagi 17-17 runner-up David Cisneros Tejera - SPAIN -  Migration movement

David Cisneros Tejera: Migration movement – Fiatal fotósok (15-17 éves) kategória Highly commended elismerés

03 Undewater winner Domenico Tripodi - ITALY - Spaceship

Domenico Tripodi: Spaceship – Vízaltti világ kategória 1. helyezett

04 Ember es termeszet runner-up Francisco Javier Murcia Requena - SPAIN -  Rest in peace

Francisco Javier Murcia Requena: Rest in peace – Ember és természet kategória 2. helyezett

05 Madarak runner-up Milo Angelo Ramella - ITALY -  Shadow of the colossus

Milo Angelo Ramella: Shadow of the colossus – Madarak kategória 2.helyezett

06 Egyeb allat Highlight Mario Suarez Porras - SPAIN -  The visitor

Mario Suarez Porras: The visitor – Egyéb állatok kategória Highly commended elismerés

07 Emlősök highlight Luciano Caporale - ITALY -  Kidnapping

Luciano Caporale: Kidnapping – Emlősök kategória Highly commended elismerés

08 Emlősök Runner-up Marco Colombo - ITALY -  Invasion

Marco Colombo: Invasion – Emlősök kategória 2. helyezett

09 Underwater Highly Jacob Degee - POLAND -Impressionism

Jacob Degee: Impressionism – Vízalatti világ kategória Highly commended elismerés

10 Tajkep Runner up Uwe Hasubek - GERMANY -  Secret of Iceland

Uwe Hasubek: Secret of Iceland – Tájkép kategória 2. helyezett

11 Novenyek es gombak highlight Marco Gaiotti - ITALY - The dark forest

Marco Gaiotti: The dark forest – Növények és gombák kategória Highly commended elismerés

12 Ember es termeszet highlight David Hup - THE NETHERLANDS - Family dinner

David Hup: Family dinner – Ember és természet kategória Highly commended elismerés

13Kompozicio es forma highlight Sebastián Ramírez Morales - SPAIN -  The heart of the earth

Sebastián Ramírez Morales: The heart of the earth – Kompozíció és forma kategória Highly commended elismerés

Cikkajánló