Díjátadó helyett gyönyörű képek a legnépszerűbb hazai természetfotó-pályázatából

Ma adták volna át a Varázslatos Magyarország fotópályázat legjobbjainak járó díjakat, de a kialakult járványhelyzet miatt még várnunk kell erre. Viszont így sem maradtok szép képek nélkül, a legjobb fotósokkal egy kis esélylatolgatásba is belementünk, sőt, cikkünkből most sok érdekességet megtudhattok a következő évadról is.

2020. március 25.

Ma adták volna át a Varázslatos Magyarország fotópályázat legjobbjainak járó díjakat, de a kialakult járványhelyzet miatt még várnunk kell erre. Viszont így sem maradtok szép képek nélkül, a legjobb fotósokkal egy kis esélylatolgatásba is belementünk, sőt, cikkünkből most sok érdekességet megtudhattok a következő évadról is.

A 10. alkalommal megrendezett Varázslatos Magyarország természetfotó-pályázat kiállításának megnyitóját és a díjátadót a szervezők érthető okokból elhalasztották. Mi is szomorúan vettük tudomásul, hogy a kialakult koronavírus-helyzet miatt most nem lesz módunk ünnepelni, pedig a Turista Magazin is évek óta részese a pályázatnak, hiszen az Ember a természetben kategóriának magazinunk a támogatója. Megkerestük a szervezőket, hogy megtudjuk, hogyan érinti ez őket, milyen meglepetésekkel készültek, amelyekre nagyon is érdemes várni, valamint a jövő héten induló új évad újdonságairól is beszéltünk. Búslakodás helyett pedig összeszedtünk nektek jó pár gyönyörű képet a tavalyi pályázatból, amelyet a cikkben és a cikk végén nézhettek meg.

Turista Magazin: Nagyon készültetek erre a jubileumi eseményre. Több izgalmas programot is terveztetek, természetvédelmi kerekasztal-beszélgetést, fotós előadásokat, új projektjeitek és a VM új dalának bemutatását.

Kövesi Eszter (Varázslatos Magyarország): Valóban nagy lelkesedéssel és sok munkával készültünk, de a koronavírus-járványra való tekintettel ezt el kellett halasztanunk. Úgy döntöttünk, hogy az év folyamán később szeretnénk megtartani a programot, amikor remélhetőleg a járvány is már elvonult. Éppen ezért a fotósaink türelmét és megértését kértük, amikor bejelentettük, hogy a 2019-es év díjazottjainak listáját majd az ünnepélyes átadón szeretnénk kihirdetni, és a díjakat is akkor adnánk át. Nagyon fontos nekünk a pályázóinkkal való személyes, jó kapcsolat, szeretnénk személyesen találkozni velük, és gratulálni nekik, amikor a helyzet lehetővé teszi majd ezt.

TM: Bemutattátok volna új projektjeiteket is, melyek ezek?

K. E.: A fotópályázat mellett cselekvő módon is szerettük volna kivenni részünket a természetvédelemből. A 2019-ben indult „Ma egy fészek, holnap az óceán!” akciósorozatunkban arra invitáljuk a természetbarátokat, hogy járjuk be együtt az ország nemzeti parkjait, és munkánkkal járuljunk hozzá a helyi növény- és állatvilág életének egyensúlyához. Emellett elindítottunk tavaly egy természetvédelmi és fotós hírportált a vm-magazin.hu-t, illetve nagyon büszkék vagyunk arra, hogy április 21-én jelenik meg a Varázslatos Magyarország nyomtatott fotós és természetvédelmi magazinjának második, tavaszi száma is. Ezekben szakmai szervezetek, fotósok és tudósok működnek velünk együtt, így a Turista Magazin is.

TM: A VM új dalára is várnunk kell a díjátadóig?

K. E.: Fájó szívvel, de azt kell mondjam, hogy később lesz csak a premier. Szeretnénk, ha egy nyugodtabb időszakban mindenki nyitott szívvel tudna örülni a dalnak. De annyit elárulhatok, hogy Lábas Viki (Margaret Island), Puskás Peti (The Biebers), Trokán Nóri (színésznő) és Búzás Bence (Stolen Beat) segítségével egy nagyon szerethető dalt hoztunk össze, a Karnevál Film pedig csodaszép videoklipet készített nekünk, szerintünk komolyan slágergyanús!

TM: Úgy tudjuk, a kiállítást is különlegesre terveztétek.

K. E.: Igen, a 10. jubileumi kiállítás rendhagyó formát ölt idén, a klasszikus, egyedi fotónyomatok helyett speciális mobil installációkon mutatjuk be a legjobb alkotásokat. Így könnyebben el tudjuk juttatni több kiállítótérbe, akár több városba is. Idén 48 fotós 130 lélegzetelállítóan szép fotóján csodálhatjuk majd meg nemzeti parkjaink gyönyörű tájait, különleges természeti jelenségeit, növény- és állatvilágának békés és feszültségtől izzó pillanatait. Reményeink szerint június 13-án be tudjuk mutatni az anyagot a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, majd a Magyar Természettudományi Múzeumban, illetve a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon is.

T.M.: Ha jól sejtjük, a 10. évad legjobb képeit tartalmazó Varázslatos Magyarország album is elkészült. Erre is várnunk kell az átadóig?

K. E.: Az albumot elkészítettük, de szeretnénk, ha a díjakkal járó öröm „csomagban” érkezne, így az albumot, az okleveleket és a tárgyi jutalmakat is egyben szeretnénk majd átadni. Bízunk benne, hogy a várakozás csak édesebbé teszi majd a díjazottak örömét.

Mielőtt a következő évad újdonságaira térnénk, lássuk, kik az esélyesek a jubileumi év legjobb természetfotósának címére. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem árulunk el nagy titkot, hogy az első helyért Daróczi Csaba és Potyó Imre „küzdött” ezúttal is. Mert hogy volt már ilyen, például a 2017-es évadban, akkor Csaba kerekedett felül.

Aki követte a mostani pályázat ranglistáját, láthatta, hogy november végére csupán 10 pont különbség volt köztük Csaba előnyére, így a decemberi pályamunkákra kapott pontszámokon dől el minden.

A kilenc hónapon át tartó verseny nehézsége, hogy egy-egy kiugróan jó képpel még nem lehet nyerni. Viszont ha valaki az egész év alatt folyamatosan jól teljesít, azaz több képére is magas pontszámokat kap, még ha azok csak második, harmadik helyet is érnek el a havi pályázatokon, a végeredménybe sokkal többet számít, mintha egy-egy havi győztes képpel büszkélkedne.

Nem csoda, hogy a pályázók folyamatosan figyelik a ranglista alakulását, hogy tudják, hol tartanak, mennyire kell megnyomniuk egy-egy hónapot igazán jó képekkel. Furcsán hangozhat ez, hogy küzdelemről, teljesítményről beszélünk, hiszen természetfotókról van szó, amelyeknek alapvetően az lenne a célja, ahogy a Varázslatos Magyarország pályázaté is, hogy bemutassák hazánk természeti értékeit, sokszínű élővilágát, és persze esztétikailag is kellemes élményt nyújtsanak. Mégis, valahol ez egy jó játék, és ösztönzőleg is hat, ahogy Potyó Imre is fogalmazott. Imi a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában, a Börzsönyben található Hiúz Házban dolgozik, mint környezeti nevelő. Így szerencséjére őt a munkája is szorosan köti a természethez.

Potyó Imre: Ez egy játék, és nagyon izgalmas. Tovább hajt az erdőbe, az éjszakába. A munkatársak már rég hazamennek, én meg még maradok kint alkotni, felfokozott állapotban, hogy elcsípjem például a Varázsló csápjait, ahogy kunkorodnak. És ez a kép végül 69 pontot ért. (Egy fotóért maximálisan 70 pontot lehet kapni – a szerk.)

Imi komoly számolgatásokat is végzett, és nyerési stratégiát is kapott egy volt kutató munkatársától, hogyan tudná Daróczi Csabát megfogni, aki kétségtelenül szárnyal pályázatok tekintetében. A tavalyi évben 6. alkalommal nyerte meg a VM-et, ő lett a naturArt által szervezett Lenergy – Az Év Természetfotósa pályázat győztese és nemzetközi szinten is több díjat zsebelt be. Hazai porondon vitathatatlan a kimagasló teljesítménye, és ha megnézzük Csaba elmúlt évi VM pályázatra nevezett fotóit, elképesztő témagazdagsággal és nagyon magas színvonalú képekkel fogunk találkozni, cáfolva azt, hogy csak üregi nyulas képei lennének, amely sorozatával tavaly tarolt hazai és nemzetközi fronton is.

De Iminek se kell szégyenkeznie, az ő felhozatala is igazán impozáns. Őt főként kék órában készült képeiről ismerhette meg a közönség, de sok éve fotózza a dunavirágokat is, amely kitüntetett szerepet kapott munkásságában. Tavaly pedig elmélyedt az izgalmas makróvilágban is. Neki szintén számos hazai és nemzetközi sikere van, így a két fotós joggal tűzhette ki célul az első helyezést.

P. I.: Az évad elején vezettem hónapokig, aztán Daróczi átvette a vezetést, és szép lassan kezdett elhúzni, majd egy kemény csapást vitt be augusztusban. Ezután összeszedtem magam, és még többet voltam kint terepen fotózni. A végén csak az volt a kérdés, hogy hány nyúl és hány dunavirág legyen nevezve a decemberi pályázatra.

Viccesen mesélte, hogy ezt meg is kérdezte Csabától, aki igazolta a sztorit, és így vágott vissza:

D. CS.: Annyi nyulat küldök be, amennyi dunavirágot te.

Végül Csaba kettőt mondott Iminek, mire Imi joggal kérdezte, hogy vajon egy képen lesz kettő, vagy két fotóra gondol. Végül két-két nyúl és dunavirág került be a decemberi fordulóba, és egyet-egyet most meg is mutatunk nektek.

Hát így küzd a két legnagyobb esélyes, igazából mindketten tudják, hogy idén nagyon szoros lesz a vége, Imi 5-10 pontos különbségre saccol, de hogy kinek a javára, az majd az átadón kiderül.

Csaba is számolgatott, ő úgy saccolja, hogy csak néhány ponttal, de nyerni fog. Bár, hogy ezeket a tippeket miként tudják valóban kiszámolni, arról fogalmunk sincs.

Ahhoz, hogy valakinek esélye legyen nyerni, minden hónapban a maximális 6 képet érdemes beküldenie. És természetesen mindegyik képnek magas pontszámot kell elérnie a sikerhez.

Mindenesetre, ami biztosnak tűnik, hogy a Mozgásban a természet videós kategóriát Csaba fogja nyerni.

Csaba stratégiája a képek esetén egy olyan stratégia, amit amúgy nem szeret. Ugyanis nem híve annak, hogy egy témát egy fotós ismételjen egy pályázatban, de ha úgy adódik, akkor ő is alkalmazza.

D. CS.: Nézem az ellenfeleket, és ha ők is ismételnek, akkor én is. Hiszen érthető okokból mindenki a legjobb, leginkább jól értékelt témájából küldi be a legtöbb képet.

Csaba szíve szerint módosítana a pályázati feltételeken, hogy kizárható legyen ez a fajta ismétlés, és a zsűrizést is megreformálná. Azt nem tudjuk, hogy ez sikerül-e neki, ugyanis a lehetősége meglehet rá. Az idei év híre ugyanis, hogy ha nyer, ha nem, a jövő évadban Daróczi Csaba nem indul a pályázaton, helyette a zsűriben kapott helyet.

A pályázat rangsorában november végén a harmadik helyen Litauszki Tibor állt, és Potyó Imre szerint biztos ez a helyezése. Tibort is megkerestük, aki azért óvatosabban fogalmaz.

L. T.: A pontszámokat természetesen figyelemmel követtem, de nem szeretek előre inni a medve bőrére. Még nem ismertek a decemberi végeredmények, ahol lehettek még jó pontszámai a többi pályázóknak is. Mindenesetre, ha én lennék a harmadik, akkor nagyon boldog lennék.

TM: Mióta természetfotózol, és mióta pályázol a Varázslatos Magyarországra?

L. T.: 2006-ban vásároltam első digitális fényképezőgépemet, azóta fotózok. A VM pályázatra 2012-ben neveztem először, eleinte csak 1-1 képpel indultam a havi pályázatokon, és 2016-tól nevezek rendszeresen.

TM: Nagyon izgalmas képeket készítesz, egy kísérletező fotósnak tűnsz, mind témában, mind technikában. A drónfotók mellett az éjszakai vakus képek az egyik legjellemzőbbek rád, főként az előző évadban találkozhatunk ezekkel, valamint a fajokat nem annyira konkrétan akarod megfotózni, minden kvázi egy képi elem lesz, és része egy végső művészi kompozíciónak. Ez mennyire tudatos?

L. T.: Az utóbbi 1-2 évben változtak meg a fotózási szokásaim, amit nagyban kisfiunk születésének köszönhetek. Próbáltam minél több időt a családdal tölteni, és ahogy ő elaludt, úgy mentem ki fotózni, így az éjszakai képek kezdtek el főként dominálni. A nappali séták, túrák alkalmával pedig nyitott szemmel jártam, és ha láttam valami szép, érdekes növényt vagy gombát, elkezdett járni az agyam, hogy miként tudnék ebből egy igazán különleges, kreatív fotót készíteni alkonyati vagy éjszakai környezetben. És igen, sokat kísérletezek kamerán belüli beállításokkal, fényekkel, amihez vakut és zseblámpát is használok. Gyakran fotózom hosszú záridővel is, így próbálom érzékeltetni bizonyos témáknál a mozgást, dinamikát.

Még nagyobb kihívásnak tartom a spontán képek készítését, amelyek csak a szerencsén múlnak. Jókor lenni jó helyen, jól exponálni és jól helyezkedni. Így készült tavaly például a mókus, a sakál, vagy éppen a hangya és az egér fotóim is. A hangyánál viszont egy apró trükköt alkalmaztam, tudtam, hogy azon az ágon mozognak ezek az apró lények, és a háttérbe egy fehér lepedőt terítettem, amit megvillantottam vakuval.

Litauszki Tibor neve még kevésbé csenghet ismerősen, pedig tavaly a VM-en a legszebb magyar természetfotó címet Szállingózunk képéért ő kapta. Egy évvel ezelőtt 5. helyezett volt a rangsorban, és havi pályázatokat is nyert már többet. De ami a legnagyobb öröm számára, hogy Jégvarázs című jégmadarat ábrázoló képe a VM 2016-os pályázatának albumborítójára került, és több nemzetközi pályázaton is sikeresen szerepelt vele, sőt, a világ legrangosabb madárfotós versenye, a Bird Photographer of the Year szintén borítóképnek választotta ezt a képet 2017-ben.

Tibor egyre jobb eredményeket ér el, mégis most úgy tűnik, visszavonul a pályázatokból egy időre.

L. T.: Kihagyom a 2020-as évet, no nem azért, mert fel akarom adni a fotózást, hanem mert több időt szeretnék lenni a kisfiammal, aki most 2 éves. Úgy érzem, ez az a kor, amikor szinte minden együtt töltött perc értékes.

De ha már a következő generációknál tartunk, nem hagyhatjuk ki a latolgatásokból az áprilisban 16. évét betöltő Koncz-Bisztricz Tamást, aki tavaly robbant be a természetfotós köztudatba hazai és nemzetközi szinten is. Rengeteg díjat nyert, köztük a tavalyi VM-en is két kategóriát. Az egyik a Turista Magazin által támogatott Ember a természetben kategória, amelyben tavaly végre első lett, a korábbi két év harmadik helyezése után.

Természetesen Tomi is számolgatott végig, és most úgy tűnik, hogy a tavalyi győzelme után az Ember a természetben kategóriát most is ő nyeri. A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből kategóriát viszont nem valószínű, hogy megnyeri, Tomi csak második vagy harmadik helyezést remél ebben, és a videós kategóriában, ahol tavaly második lett, szintén „csak” harmadik helyezésre számít. De mint tudjuk, a rangsor szempontjából a helyezések nem mérvadóak, így az összesített rangsorban is még szép eredményt érhet el.

A fotósokkal tett esélylatolgatásaink kizárólag a nyilvánosan is látott pontszámok alapján történt!

Végül az április 1-én induló 2020-as évad újdonságairól essen még pár szó. A pályázat szervezői ugyanis igyekeztek reagálni a hazánkban is kialakult nehéz helyzetre, így lesz pár változás.

K. E.: Minden eddigi kategória meghirdetésre kerül, kivéve a Természet mosolya videópályázat. E helyett elindítjuk az Élet az otthonunkban című kategóriát, amelyben arra hívjuk a pályázókat, hogy most, hogy mindenki kénytelen otthon maradni, derítsék fel lakóhelyeik élővilágát! Ez a kategória ingyenes lesz, illetve a járványhelyzetre való tekintettel három hónapon át az összes kategória is.

A zsűri felállása a következő évben részben változik, Keleti Éva, Szilágyi Attila, Suhayda László korábbi tagok mellett két új zsűritag lesz, a naturArt-tól Novák László, és ahogy korábban említettük Daróczi Csaba. A videós kategóriában pedig továbbra is Tóth Zsolt Marcell és Szilágyi Attila lesz a zsűri.

A 2020-as év pályázatáról minden információt (kategóriák, díjak, feltételek, stb.) a Varázslatos Magyarország honlapján ide kattintva találtok meg.

Reméljük, hogy minél hamarabb megtudhatjuk az előző évad eredményeit, és együtt örülhetünk a fotósokkal díjaiknak, és nézhetjük meg végre falon a legjobb képeket, mert akkor az azt jelenti, túl vagyunk a járványon. A pályázat szervezőivel együtt izgatottan várjuk a jövő évadot, biztosak vagyunk benne, hogy ezúttal is rengeteg izgalmas képet fogunk látni, amelyeket a Turista Magazin is be fog mutatni hónapról hónapra, ahogy azt az előző években is megszokhattátok.

De addig is, íme, egy rövid válogatás a 10. jubileumi évad legjobb képeiből:

Cikkajánló