Gyülekeznek a kékes rétihéják a Kis-Sárréten

A gyönyörű madaraknak két nagy telelőhelyük is van a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

Fotó:
Adobe Stock
2019. december 2.

A gyönyörű madaraknak két nagy telelőhelyük is van a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

A kékes rétihéják hideg időben – októbertől áprilisig – jelennek meg a Kárpát-medencében. Európa nagy részén és Ázsiában fészkelnek. Van, hogy már szeptember végén megjelennek az első példányok, idén viszont a meleg miatt csak október végén jöttek meg.

„Legnagyobb eséllyel a nyílt mezőgazdasági területek felett pillanthatjuk meg, ahol a talajszinthez közel, könnyű, légies szárnycsapásokkal repülve kutat zsákmány után” – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. Éjszakázni mélyebb fekvésű, zsombékos, sásos vagy nádas területeken szokott, a Kis-Sárréten Mezőgyánban a Kisgyantén, Geszten a Kisvátyon-pusztán – mindkét helyen 20-80 madár. Van még 3-4 kisebb alkalmi éjszakázóhely is.

A nemzeti parki szakemberek az elmúlt napokban azt látták, hogy a tradicionális helyszíneken 25-30 kékes rétihéja tartózkodott, és később még többen lesznek majd. „A kékes rétihéják nagyon ragaszkodnak a megszokott éjszakázóhelyükhöz, akár 10-20 kilométerről is eljárnak oda. A faj védelme szempontjából kiemelten fontos ezeknek a helyeknek a védelme, nyugalmának biztosítása” – írják.

Magyarországon összesen 1000-3000 kékes rétihéja telel, a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül nemcsak a Kis-Sárréten, hanem a többi tájegységen is.

Cikkajánló