Gyümölcsfákkal ültetik tele Koppenhágát

Egyre többen gondolják úgy, hogy a városi természet nem feltétlenül benzingőzben fulladozó fákat és milliméteresre nyírt gyepeket jelent, hanem sokkal inkább vadvirágos réteket, sokszínű méhlegelőket és őshonos gyümölcsfákat.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2019. december 11.

Egyre többen gondolják úgy, hogy a városi természet nem feltétlenül benzingőzben fulladozó fákat és milliméteresre nyírt gyepeket jelent, hanem sokkal inkább vadvirágos réteket, sokszínű méhlegelőket és őshonos gyümölcsfákat.

Koppenhága már most is a Föld egyik legélhetőbb városa, de egy lépéssel most még közelebb kerülnek ahhoz, hogy a legjobbak legyenek. Hamarosan ugyanis teleültetik a várost gyümölcsfákkal, amitől nemcsak zöldebb lesz Koppenhága, de az itt élők is kedvükre falatozhatnak majd a friss, helyi gyümölcsökből.

A város vezetői által nemrég elfogadott javaslat szerint, a gyümölcsfákat parkokban, játszótereken, templomkertekben, sportpályákon, temetőkben ültetik majd el.

„Apróságnak tűnik, de szervesen kapcsolódik ahhoz a célunkhoz, hogy Koppenhágát egy olyan várossá tegyük, ahol az emberek nem csak átautóznak, de szívesen időznek is ott” – mondta Astrid Aller, a városi tanács képviselője, a javaslat benyújtója.

Sok koppenhágainak nincs saját kertje, így az almafák és szederbokrok ültetésével a természetet is közelebb hozzák a városlakókhoz, akik így saját maguk is megtapasztalhatják, hogy a természet ajándékai sokszor karnyújtásnyira vannak csak.

A városok zöldítését ma már egyre több helyen nem dézsába ültetett fákkal és golfpályastílusú közparkokkal képzelik el, hanem az igazi természetet megidéző zöldfelületekkel. Bécsben 8 millió eurót különítettek el a város további fásítására és a zöldterületek növelésére, mert a városvezetők remélik, ezzel némiképp mérsékelhetik a klímaváltozás hatásait, és javíthatják a levegő minőségét.

Nagy-Britanniában komoly mozgalommá vált a vadvirágos rétek városokba telepítése, a hollandiai Utrechtben méhlegelővé alakított buszmegállókkal igyekeznek segíteni a városokban élő beporzó rovarokat. De szerencsére már hazai példákat is említhetünk. Egyre több település fog közösségi fásításba, a Zengő lábánál fekvő kis faluban, Hosszúhetényben pedig idén tavasszal vadvirágprogramot indítottak. A falu lakói, óvodástól a nyugdíjasig vadvirágmagokat gyűjtöttek, amiket majd a faluban vetnek el, remélve, hogy hamarosan gyönyörű virágos rétek szegélyezik majd a hosszúhetényi utakat.

Cikkajánló