Ha téged is zavar a szemét kedvenc kirándulóhelyeden, most tehetsz ellene

Számtalan szemétszedő akció indult már az elmúlt években, de olyan egy se, amelyben egy mókus, egy róka, egy szarvas és egy T-Rex segédkezne. Most összekötheted a kellemeset a hasznossal, és szervezett túrák során tisztíthatod meg kedvenc kirándulóhelyedet.

Szerző:
Turista Magazin
2023. március 29.

Számtalan szemétszedő akció indult már az elmúlt években, de olyan egy se, amelyben egy mókus, egy róka, egy szarvas és egy T-Rex segédkezne. Most összekötheted a kellemeset a hasznossal, és szervezett túrák során tisztíthatod meg kedvenc kirándulóhelyedet.

Idén is elindult a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” nevű kezdeményezés, amelynek nevéből már sejteni lehet, hogy itt bizony szemétszedésről van szó, méghozzá profin megszervezve. Az április 22-ig, azaz A Föld napjáig tartó kampány célja kettős: a szervezők egyrészt szeretnék, ha minél többen kesztyűt és zsákot ragadnának és csatlakoznának egy szemétszedő túrához, másrészt szemléletváltással szeretnék elérni, hogy a jövőben egyáltalán ne legyen szükség ilyen akciókra.

Amikor a róka összefog a szarvassal és mókussal, majd jön egy dínó

Jelenleg, amikor a nap 24 órájában ömlenek ránk az információk, elég nehéz kiemelkedni a médiazajból, ezért az esemény szervezői meg sem próbáltak a jól bevált panelekhez nyúlni, inkább a meghökkentésre mentek rá. Ennek köszönhető az a három kisfilm is, amit az egyhónapos akció népszerűsítésére és edukációs céllal hoztak létra.

Nagy kérdés, hogy aki eddig is jó ötletnek tartotta, hogy az erdőszélre hordja ki a szemetét, leselejtezett hűtőgépét és a sittet, a spottokat látva megbánja-e tetteit és felhagy a szemeteléssel, az viszont biztos, hogy a figyelemfelkeltés sikerült, mert pár nap alatt több ezren látták már az állatok ténykedését. Érdekesség, hogy a jelmezek alatt az eseményt szervező Aktív Magyarország munkatársai vannak, ami abból a werkfilmből derül ki, amely a forgatás vicces részleteibe enged betekintést.

Több mint 80 túra vár rád országszerte

Ha téged is zavarnak a természetben eldobált hulladékok, az a jó hírünk van, hogy még soha annyi állami erdészet, nemzeti parki igazgatóság, önkormányzat és civil szervezet nem csatlakozott a kezdeményezéshez mint idén. A közel 60 közreműködő szervezet a következő hetekben számos szemétszedő túrát indít, amelyekhez bárki csatlakozhat önkéntesként. A túrákat a tavaszinagytakaritas.hu oldalon találjátok, ahol folyamatosan jelennek meg újabb és újabb lehetőségek, ráadásul egy országtérképen rögtön láthatod, hogy hol indítanak hozzád legközelebb szemétszedést.


A szervezett túrák mellett a kampány minden természetjárót arra buzdít, hogy a következő egy hónapban a kirándulására egy-egy zacskóval induljon útnak, amelyet teleszed. Ha te is így teszel, ne tartsd titokban, és töltsed fel az instára #tavaszinagytakaritas -al.

A kampány célja, hogy ne legyen kampány

A Tavaszi nagytakarításra olyan mozgalomként tekintenek a szervezők, amelynek célja, hogy pár év múlva okafogyottá váljon a kezdeményezés, hiszen ha nincs hulladék a természetben, akkor nem is kell azt megtisztítani. Mivel a szemétszedés valójában tüneti kezelés, így a legfontosabb, hogy megelőzzük a hulladék kikerülését a természetbe. Ezért a szemétgyűjtésre történő buzdítás mellett ugyanannyira fontos a szemléletformálás.


A szemléletformálásra azért is van szükség, mert számos „tévhit” kering a túrázók között, így ezeken a káros szokásokon javítva is sokat tehetünk a természetért.

  • Ilyen például a különböző déli gyümölcsök (banán, narancs, mandarin) héjának az eldobása, "majd lebomlik” felkiáltással. Ez igaz is, ám a különböző vegyszerekkel kezelt gyümölcshéjak se a környezetnek nem tesznek jót, sem az esetleg belőlük fogyasztó állatoknak.
  • Szintén szeretik szemetesnek használni az erdei tűzrakó helyeket, „majd elég benne” gondolattól vezérelve. Ez több szempontból is sántít, egyrészt az üveg és fémdobozok nem égnek el, másrészt a műanyag palackok égése során rengeteg káros anyag jut a légkörbe, arról nem is beszélve, hogy te sem szeretnél pille palackok lángján szalonnát sütni.
  • Bár nagy a kísértés, hogy az erdei szemeteseknél megszabaduljunk a túránk során keletkezett hulladéktól, ezt mégse tegyük. Egyrészt a szél, és az erdei állatok is széthordhatják a szemetet, másrészt az erdei kukák üzemeltetése körülményes, drága, és szintén terheli a környeztet.
  • Ez a szervezett szemétszedő akció április 22-én véget ér, egész évben tehetsz a környezetedért, ha mindig van nálad egy zacskó, és összeszeded a túrád során talált hulladékot. Ha csokipapírnál és energiaitalos doboznál nagyobb dolgot találunk – sajnos a települések környékén jó esélyünk van rá – akkor jelentsük be. Ha nem tudjuk, vagy szeretnénk kinyomozni az illetékes önkormányzat elérhetőségét, használhatunk kifejezetten erre fejlesztett mobilos applikációkat, ilyen például a Hulladékvadász, vagy a HulladékRadar.


Cikkajánló