Hamarosan a Balatonig tekerhetsz Budapestről

2019 nyarára elkészülnek a Budapest-Balaton kerékpárúthoz kapcsolódó fejlesztések, így a fővárosból biciklivel is el lehet majd jutni a Balatonra.

Szerző:
turizmusonline.hu
Fotó:
Varga Zsóka és Abelovszky Tamás
2017. szeptember 29.

2019 nyarára elkészülnek a Budapest-Balaton kerékpárúthoz kapcsolódó fejlesztések, így a fővárosból biciklivel is el lehet majd jutni a Balatonra.

A következő két évben jelentős fejlesztések valósulnak meg kerékpáros fronton. Rendbe teszik a Balaton-kört is, de az egyik legizgalmasabb újdonságnak a fővárost a Balatonnal összekötő kerékpárút megépítése ígérkezik. A 110 kilométeres út az Eurovelo 14-es európai útvonal része lett, miután nemrégiben Brüsszelben elfogadták a nyomvonal tervét. Kialakítása hozzávetőleg 8-10 milliárd forintba fog kerülni.

 


Ami az új európai bicikliutat illeti, a nyomvonal a Bodeni-tótól indulva, Ausztrián keresztül haladva, Magyarországon az Őrséget, a Balatont, a Velencei-tavat, Budapestet, Egert, Hortobágyot és a Tisza-tavat érintve Debrecenig haladna. Később az út akár Székelyföldig vagy a Fekete-tengerig is vezethetne.


2010 után a Velencei-tó térségében épült a legtöbb kerékpárút, ezek nemcsak a tóparton, hanem távolabb is megtalálhatók és kapcsolódnak például a Budapest-Balaton vagy a Vértes biciklis túraútvonalaihoz. Sukorón és Agárdon biciklis pihenőpontok épülnek a jövőben, továbbá több információs pont létesül a kerékpárutak mentén.

 


A magyar kerékpáros élettel és az utak kihasználtságával kapcsolatban is szeretnének információt nyerni, így a tervek szerint sok helyen mérhetővé teszik a közlekedést. Ez azt jelenti, hogy bizonyos helyekre ultrahangos eljárással működő forgalomszámláló berendezéseket telepítenek - ezek a forgalom irányát, nagyságát, az elhaladók számát mérik, de a rendszer képes megkülönböztetni a gyalogost a kerékpárostól és a különböző időjárási körülmények alapján is szűrhetők a mért adatok. A berendezések beszerzésére, telepítésére jövőre írják ki a közbeszerzést.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egyre többet teker a magyar

Két keréken Kaposvárról a Zselici Csillagparkba
Így tekerhetsz az erdőben legálisan
344 kilométer bringaút épül ki Szlovénia és Magyarország között
Most már Tokajtól Nyíregyházáig tekerhetünk

Cikkajánló