Hamarosan elindulnak a vadlúdmegfigyelő túrák Tatán

Napról napra egyre több a vadlúd a Tatai Tavak Ramsari Területen. A napokban az Öreg-tavon már több mint 11 ezer lúd éjszakázott, és a sokaságban már néhány ritkaság is feltűnt.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Tatai Vadlúd Sokadalom
2021. november 3.

Napról napra egyre több a vadlúd a Tatai Tavak Ramsari Területen. A napokban az Öreg-tavon már több mint 11 ezer lúd éjszakázott, és a sokaságban már néhány ritkaság is feltűnt.

Az elmúlt napokban a szakembereknek már sikerült megpillantani az idei szezon első kis lilikjeit és vörösnyakú ludait. Kis lilikből rögtön egy családot láttak, két öreg és két fiatal példánnyal, míg vörösnyakú lúdból 9 madár tűnt fel – számolt be róla a Tatai Vadlúd Sokadalom Facebook-oldala. A hétvégi számlálás során egy régi ismerős is szem elé került, egy Hollandiában jelölt nagy lilik, amely 2018 óta jár vissza telelni az Öreg-tóhoz.

A tervek szerint a Tatai Vadlúd Sokadalmat november 27-én rendezik meg, de már előtte is lehetősége lesz az érdeklődőknek vadlúdmegfigyelő túrákon részt venni, amelyekre már lehet regisztrálni. A túra résztvevői szakvezető segítségével csodálhatják meg a Tatára érkező északi vadludak napi mozgalmát, amelyhez a festői hátteret a város barokk környezete adja. A madarakat kora reggel és késő délután lehet legnagyobb számban megfigyelni a tónál. A ludak reggel kirepülnek a táplálkozó területre, míg este visszatérnek éjszakázni a biztonságot nyújtó Öreg-tó medrébe. A vadludak megfigyeléséhez több nagy nagyítású teleszkóp is a résztvevők rendelkezésre áll majd.

Az érdeklődőket a szervezők arra kérik, figyeljék az aktuális járványügyi szabályozásokat. Az eseményen való részvétel REGISZTRÁCIÓHOZ kötött. A túrákon maximum 25 fő vehet részt. A túrákra itt tudtok regisztrálni.

Cikkajánló