Hamarosan mobil alapján is megtalálhatják a hó alá szorult tátrai túrázókat

Az eltűnt személyek felkutatásakor, például lavina esetén jól jöhet, hogy a hegyimentők a jövőben lokalizálni tudják majd a turisták mobiltelefonját.

Szerző:
magas-tatra.info
2020. november 25.

Az eltűnt személyek felkutatásakor, például lavina esetén jól jöhet, hogy a hegyimentők a jövőben lokalizálni tudják majd a turisták mobiltelefonját.

A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) a NeoSoft SAR 900 nevű készüléket fogja használni, amit már tavaly is teszteltek, de csak most kapták meg az Elektronikus Hírközlési Hatóság (UKE) engedélyét.

„A készülék az IMSI (International Mobile Subscriber Identity) azonosítót használva úgy észleli a telefont, mint a legközelebbi bázist, amelyre a jel irányul” – olvasható a magas-tatra.infón. 1150 m távolságból lehet észlelni a GSM-jelet, és a hegyimentők végül a a telefon helyét (a GPS-koordinátákat) kapják meg, vagy aktiválhatják a csengetést. Ez főleg akkor jön jól, ha egy lavina alatt fekvő embert keresnek, és elsősorban ebből a célból szeretnék használni a készüléket. Mint az oldalon írják, kevés turistának van lavinajeladója, telefonja pedig szinte mindenkinek.

A készülék megmutatja, hogy van-e olyan telefon a közelben, ami észleli az adóból érkező jelet, majd speciális hordozható detektorokkal határozzák meg a keresett személy telefonjának a helyzetét. A nyomkövetéshez szükségük lesz a SIM-kártya vagy a mobil számára, ezért a hegyimentőknek a rendőrséggel fognak együttműködni ilyen helyzetekben.

Cikkajánló